Mes turime 290 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5107
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15294
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91324
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių rajono vizitinė kortelė – unikali gamta

2011 m. rugsėjo 28 d., trečiadienis Nr.71 (1118)

Rugsėjo 27-oji – Tarptautinė turizmo diena

Lenkijoje, Seinuose, Tarptautinėje turizmo mugėje, vyksiančioje spalio 7-8 dienomis, Švenčionių verslo ir turizmo informacijos centras pristatys Švenčionių rajoną. Mugė gana plati, į dalyvių sąrašą įtraukta ir Kaliningrado sritis.

Švenčionių verslo ir turizmo informacijos centro direktorė Violeta Čepukova, atsakingai besirengianti dalyvavimui šioje parodoje, sakė, kad Švenčionių rajonas tikrai turi kuo didžiuotis ir ką parodyti svečiams. Yra visos sąlygos ir tinkamai svečius priimti. Į rajoną dažniausiai atvyksta miestiečiai, pavargę nuo didmiesčio šurmulio. Mūsų kraštas patrauklus žmonėms, norintiems atsipūsti kaimo turizmo sodybose ar aktyviai – dviračiais ar baidarėmis – praleisti laisvalaikį, pabūti natūralioje gamtoje. „O juk mūsų rajono gamtos grožį ir ramybę nuo seno vertindavo tuomečio Leningrado gyventojai, kurių čia visą vasarą knibždėte knibždėdavo“, - sako V.Čepukova.

Direktorės nuomone, ir dabar kiekvienas turistas čia gali atrasti kas jam prie širdies. Pavyzdžiui, „Elenutės namai“ – tai sodyba miško tankmėje, kurią supa tokia gera aura, kad apsilankius apima tikra dvasios ramybė ir palaima. Audronės Valiukienės ir jos vyro sodyba skirta gal daugiau judresniam poilsiui, nes yra ir žirgų, ir gyvūnų, ir pramogų vaikams, „Šaminiai“ – tinka ieškantiems daugiau komforto ir miestietiškų pramogų (baseinas, biliardas, pobūvių ir konferencijų salės).

Švenčionių rajone gausu ir vaizdingų gamtos vietelių, kur galima apsistoti su palapinėmis, pasinerti į švarių ežerų vandenį. Žavi ir vilioja valstybės saugomi Aukštaitijos, Asvejos, Labanoro ir Sirvėtos parkai.

Švenčionys garsėja vaistažolių gausa, čia veikia ir gilias tradicijas turintis vaistažolių perdirbimo fabrikas, tad rajono svečiai namo tikrai negrįš be vaistažolių arbatos.

Rajone yra net 25 piliakalniai, kurių aukščiausias ir daugiausiai dėmesio sulaukiantis – Stajėtiškių piliakalnis, galima apsilankyti Cirkliškio dvaro sodyboje, Nalšios muziejuje, apžiūrėti Kaltanėnų dvaro svirną, pasigėrėti gražiomis bažnyčiomis, vandens malūnais ir t.t. Net užsukęs į bet kokį kaimą, pastebėsi jo autentiškumą, o ką jau kalbėti apie etnografinius. Ir kur bevažiuotum, į kurią rajono vietą beužsuktum – visur yra kuo didžiuotis: tai malūnas, tai ežero pakrantė, tai bažnyčia, tai dvaras, tai didinga giria ar kt.

Vaikams, pasak V.Čepukovos, nepakartojamas Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centras, kurios nepaprastai šaunus kolektyvas pasirengęs sudominti ir užimti įvairių interesų turinčius vaikus. Šiai įstaigai Švenčionių verslo ir turizmo informacijos centras rengia atskirą lankstinuką, taip pat bus parengti ir Švenčionių rajono lankytinų vietų ir kaimo turizmo sodybų lankstinukai.

Visus šiuos rajono lobius ir planuojama pristatyti tarptautinėje parodoje Lenkijoje. „Juk mūsų kraštą drąsiai galima vadinti mažąja Šveicarija, - sako p. Violeta. – Kartais net pats užvažiavęs į kokią nors turizmo sodybą, ar šiaip gražų, bet anksčiau nematytą, gamtos kampelį, nustembi – kaip pas mus vis dėlto gražu. Tą sklindančią šilumą, susidomėjimą ir susižavėjimą juntame ir iš užsieniečių, užsukančių informacijos į mūsų centrą“.

Nereti svečiai rajone ir žydai, ieškantys savo šaknų, besidomintys skaudžia savo tautos istorija, kurią liudija ir paminklai. Bet net ir skausmingus prisiminimus išgyvenantys svečiai neišvažiuoja neišsakę komplimentų mūsų rajono gamtos grožiui. Ir niekas čia dažniausiai neieško prabangos ar kokios nors egzotikos – nuo to kaip tik ir nori pailsėti ramybėje ir darnoje su gamta.

Į vaizdingą mūsų kraštą tiek lietuviai, tiek užsieniečiai traukia ir trumpalaikiam, ir ilgesniam poilsiui, tačiau dar plačiau paskleidus informaciją, svečių turėtų atvykti ir dar daugiau.
 

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis