Mes turime 289 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5635
mod_vvisit_counterŠią savaitę:24179
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71505
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ūkinių gyvūnų ženklinimas ir registravimas

2015 m. sausio 17 d., šeštadienis Nr.4 (1440)

Ūkiniai gyvūnai ženklinami ir registruojami siekiant užtikrinti užkrečiamųjų ūkinių gyvūnų ligų prevenciją, ligų kontrolę, nustatant ligos šaltinį bei kontaktus su kitais ūkiniais gyvūnais, tai pat užtikrinti įvairių išmokų administravimą ūkinių gyvūnų laikytojams. Ūkinių gyvūnų ženklinimo sistema yra viena svarbiausių visos atsekamumo sistemos grandžių.

Kiekvienas laikytojas privalo ženklinti, registruoti laikomus ūkinius gyvūnus ir tvarkyti jų apskaitą. Laikymo vietose privaloma ženklinti ir registruoti esančius galvijus, tarp jų bizonus ir azijinius buivolus, avis, ožkas, arklinių šeimos gyvūnus ir  kiaules, tvarkyti jų apskaitą, o siekdamas valstybės paramos laikytojas privalo registruoti ir kitus laikomus ūkinius gyvūnus. Kiti bandomis registruoti ūkiniai gyvūnai, registruojami laikytojui pateikus teritorinei Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai užpildyta GŽ-1 formą. Laikytojas gali naudotis ir privačių veterinarijos gydytojų  paslaugomis. Bandomis registruotus ūkinius (triušius, vištas, bites ir kitus) gyvūnus turi registruoti ne rečiau kaip 2 kartus per metus, kiekvieno pusmečio sausio ir liepos mėnesį ir prieš teikdamas paraišką gauti valstybės pagalbą. Duomenys apie bandomis registruotus ūkinius gyvūnus galioja tik einamaisiais kalendoriniais metais. Bandos numeriais registruotiems gyvūnams raštu arba kompiuterinėje laikmenoje pildomas Ūkinių gyvūnų bandos apskaitos žurnalas GAŽ-2. Visos gyvūnų ženklinimo ir registravimo apskaitos formos ir žurnalai saugomi 3 metus po paskutinio juose padaryto įrašo.

Česlava VEIKUTIENĖ

Švenčionių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė