Mes turime 414 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3954
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20155
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96185
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dailės terapija jaunimui

2015 m. sausio 21 d., trečiadienis Nr.5 (1441)

Švenčionių kultūros centro projekto „Kultūra atvira – tik ateik 4“ vadovė Jolanta Olechnovič suorganizavo dailės terapijos užsiėmimų ciklą 13-15 metų jaunimo grupei.

Dabar dailės terapija priskiriama holistinių terapijų grupei. Piešimas, kaip terapija, atsirado visai atsitiktinai ir gana neseniai: tik XX a. 5-jame dešimtmetyje. O nuo 9-tojo dešimtmečio pradėtas tyrinėti ir plačiai taikyti įvairiose socialinėse grupėse kaip vienas iš psichoterapijos būdų.

„Paprastai kalbant, dailės terapiją galima apibrėžti kaip dailės ir kitų vaizdinių priemonių naudojimą gydant“, - sakė Tessa Dalley („Dailė kaip terapija“). Tačiau dailės terapija gali būti skirta ne tik gydomiesiems (savigydos) procesams sužadinti, bet ir kūrybiškumui, spontaniškumui, neatskleistų gebėjimų budinimui, pažinimui ir ugdymui skatinti.

Dailės terapijos užsiėmimus vedė dailės terapeutė, reiki praktikė, žolininkė Silvija Juknevičienė.

Zigmo Žemaičio socialinė pedagogė Svetlana Boreikienė, aktyviai dalyvavusi projekte, džiaugėsi: „Kiekvieną kartą mokiniai vis labiau atsiskleisdavo, buvo atsipalaidavę ir puikios nuotaikos. Vadovės Silvijos Juknevičienės tikslūs pastebėjimai visų užsiėmimų metu padėjo mokiniams per piešinius geriau pažinti save, savo vidinį pasaulį. Mokiniams ši nauja savęs pažinimo patirtis buvo labai naudinga“.

Pasak S.Boreikienė, apskritai tokią veiklą kaip „Dailės terapija“ galima rekomenduoti labai įvairaus amžiaus žmonių grupėms: ir suaugusiems, ir senjorams. Piešiant, protas nukreipiamas harmoninga linkme. Tai padeda apjungti mintis, jausmus, emocijas ir išreikšti jas materialia forma. Skatina sukaupti reikiamą kiekį vidinės energijos, būtinos žmogaus vientisumui, ramybei ir pusiausvyrai palaikyti. Visi dalyviai džiaugėsi, kad turėjo galimybę sudalyvauti „Dailės terapijos“ užsiėmimuose.

Jolanta OLECHNOVIČ

 
Reklaminis skydelis