Mes turime 288 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3062
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13249
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89279
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Mano kaimas gražėja

2015 m. vasario 7 d., šeštadienis Nr.10 (1446)

„To, kas per pastaruosius metus padaryta ir daroma rajone gero, gali nematyti tik aklas.“

(Iš tarybos posėdžio)

Taip jau gyvenimas padiktavo, kad teko man mūsų rajone dirbti įvairiose pareigose – iš pradžių buvusiame „Iljičiaus priesakų“ kolūkyje vyr. agronomu (Prienų k. Magūnų sen.), vėliau Baliulių t.ū. direktoriumi (Pavoverės k. Pabradės sen.), dar vėliau rajono žemės ūkio valdybos viršininko pavaduotoju, paskui M.Šumausko kolūkio pirmininku, rajono ekologu ir galiausiai 10,5 metų Sirvėtos regioninio parko direktoriumi. Taigi suprantate, jog per tą beveik 35 metų darbo stažą mūsų rajone, jį pažįstu, kaip liaudis sako, skersai ir išilgai.

Perskaičiau „Švenčionių krašto“ straipsnį apie tarybos posėdį, stebėjau jį. Visiškai pritariu rajone vykdomai politikai.

Važinėju rajono apylinkėmis (dabar gal kiek mažiau, nei tada, kai dirbau konkrečiuose darbuose) ir matau didelius teigiamus pasikeitimus. Pripažinkime, jog tuos pasikeitimus padaryti realybe dar ir šiais laikais nėra taip paprasta, nes problemų įvairiose srityse vis dar apstu. Geriausia vertinti esamą padėtį iš savęs, iš savo kiemo. Dabar man savo kiemas – savo kaimas, savo bendruomenės ir aplinkinių kaimų teritorijos.

Sveikintina, jog reaguojama į besikeičiančią demografinę ir socialinę situaciją. Naują kvėpavimą įgauna buvę kolūkių centrai. Štai ir Šventos gyvenvietė. Pradžią geroms permainoms padarė ir Sirvėtos regioninio parko direkcijos įsikūrimas būtent Šventos kaime. Kaip pirmajam parko direktoriui teko nemažai pakovoti, kad direkcijos buveinė būtų būtent Šventoje (pagal pirminius parko steigimo dokumentus parko „centras“ buvo numatytas kitoje vietoje). Dabar Šventoje toliau tęsiami parko infrastruktūros įvairūs darbai, šalia bebaigiami statyti ištaigingi būsimieji senelių namai, tvarkomas bendruomenės pastatas. Manau, po metų, dvejų tai bus pavyzdinga gyvenvietė. Žinoma, savaime tai neatsitiks. Tam reikalingas ir vietinių gyventojų pritarimas, ir praktinis palaikymas. Sudarytos geros steigtis kaimų bendruomenėms – vienai iš efektyviausių ir racionaliausių žmonių „suklijavimui“ bendrų, visiems rūpimų klausimų sprendime.

Teigiamai vertinu ir naują pašalpų skyrimą, viską žinome, visko nesiruošiu kartoti.

Turiu ir konkrečių pasiūlymų merui ir naujos kadencijos valdantiesiems. Nors jau 25-eri metai nepriklausomybėje, sovietinis „paveldas“ vis dar matosi – tai buvusios mechaninės dirbtuvės, garažai (dabar virtę vaiduokliai) Šventos kaime, Šventos ferma prie pat respublikinio kelio Švenčionys-Ignalina, Bajorų ferma, Šutonių ir Šilinių gyvulininkystės buvę kompleksai. O tokių vaiduoklių juk yra ir daugiau rajone. Tinkamai rekultivavus šiuos pastatų griuvėsius, iš susmulkinto gelžbetonio galima įrengti ar atstatyti ne vieną kritiškos būklės kilometrą. Jeigu tie griuvėsiai kažkam ir priklauso, reikia ieškoti sprendimo, kad jų neliktų. Turiu ir kitų pasiūlymų šiuo klausimu. Tačiau tai techniniai klausimai, o priešaky – darbai.

Stanislovas ZAKAREVIČIUS

 
Reklaminis skydelis