Mes turime 530 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3292
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28422
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:75748
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rudens kermošiuje buvo ir apdovanojimų, ir pramogų

2011 m. spalio 1 d., šeštadienis Nr.72 (1119)

Nuvilnijo, nušurmuliavo tradicinės rudens šventės – Kermošius 2011 – renginiai, išsiskirstė ir pardavėjai, ir pirkėjai. Nutilo muzika, vėjas gainioja lapus ištuštėjusiame Švenčionių miesto parke, bet pabandykime prisiminti prieš savaitę buvusius įvykius.

Gamta rugsėjo 24-ąją tikrai nepašykštėjo savo malonių ir padovanojo šventei gražų rudenišką orą, o geras oras yra bene pagrindinis masinių renginių faktorius. Jau įvažiuodamas į Švenčionis supratau, kad į kermošių suvažiavo daug žmonių, nes stovinčių automobilių kolona buvo beveik iki Kūnos gatvės. Pirmas įspūdis, pasirodo, neapgavo, nes tiek prekiaujančių, tiek ir perkančių šiais metais buvo nemažai, o kiek norinčių susirinko prie loterijos... Čia prizų buvo daug ir laimėti net aviną buvo galima. Artėjant oficialiam šventės atidarymui prie estrados, esančios parko centre, rinkosi žmonės. Ir oficialių svečių atvyko nemažai, į šventę užsuko net du LR Seimo nariai: Seimo vicepirmininkas Česlovas Juršėnas ir Seimo narys Konstantas Ramelis. Šventėje dalyvavo ir Švenčionių rajono vadovai: meras Vytautas Vigelis, vicemerė Raja Krupenina, administracijos direktorė Vida Rastenienė, rajono tarybos nariai. Iš svečių dar norėčiau paminėti Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorę Romą Žakaitienę, ŽŪM Tautinio paveldo ir mokymo skyriaus vedėją Eleną Petrošienę, Ignalinos r. tarybos narį Vilių Cibulską. Šventės šeimininkai Leonarda Vilčiauskienė ir Algirdas Breidokas sveikinimo žodžiui pirmąjį pakvietė rajono merą Vytautą Vigelį.

- Simboliška, kad mes jau daugelį metų renkamės į puikia švente tapusį rudens kermošių Švenčionių miesto parke, nes čia anksčiau ir buvo miesto turgus, vykdavo prekyba. Šiandieną galime įsitikinti, kad nežiūrint sunkmečio laikų, žemdirbiai turi ką parodyti, nes šiemet derlius buvo neblogas. Šiandieną jūs visi turite puikią progą apsipirkti arba tiesiog puikiai praleisti laiką, nes šiandien ir oras tam palankus, o ir pramogų bus daug, - sakė meras Vytautas Vigelis. Gražios šventės Švenčioniškiams ir svečiams linkėjo ir Švenčionių r. garbės pilietis, Seimo vicepirmininkas Česlovas Juršėnas, kuris taipogi perdavė linkėjimus nuo šventėje negalėjusios dalyvauti Švenčionių r. garbės pilietės profesorės Kazimieros Prunskienės. Sveikinimo žodį tarė LR Seimo narys Konstantas Ramelis, Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė, „Savivaldybių žinių“ redaktorė Lina Belevičienė, o ŽŪM Tautinio paveldo ir mokymų skyriaus vedėja Elena Petrošienė dar ir ŽŪM ministro Kazimiero Starkevičiaus Padėkas įteikė. Už ekologiško ūkio puoselėjimą Padėka įteikta Giedriui Čičiurkai, už kokybiškų sveikų mėsos produktų gamybą – Rimantui Stankūnui, už naujovių diegimą – Aleksandrui Pupkevičiui. Šventės organizatoriai svečiams įteikė po pintinę rudens gėrybių.

Nebuvo pažeista tradicija apdovanoti „Metų ūkis 2011“ bei pastatų ir aplinkos tvarkymo konkursų nugalėtojus. Rajono mero Padėkos ir dovanos buvo įteiktos: ūkininkui Normaldui Busilui, konkurse „Metų ūkis 2011“ užėmusiam pirmąją vietą, ūkininkui Rišardui Semėnui, šiame konkurse užėmusiam antrąją vietą, ūkininkams Irenai ir Vaclovui Jurgelevičiams, užėmusiems trečiąją vietą. Pastatų ir aplinkos tvarkymo konkurso nugalėtojai ir prizininkai taipogi neliko be Padėkų ir apdovanojimų. Gražiausiai tvarkomų kaimo sodybų trejetukas atrodo taip: pirmoji vieta atiteko Ramutei ir Rimantui Ruginiams, gyvenantiems Cirkliškio sen., Cirkliškio k., antra vieta atiteko Galinai ir Kostui Saukoms, gyvenantiems Mėžionėlių k., Švenčionėlių sen., o trečioji vieta – Janinai Guigienei, gyvenančiai Zadvarninkų k., Švenčionių sen. Gražiausiai tvarkomų miesto sodybų grupėje pirmoji vieta atiteko Marytei ir Valerikui Rimašiams, gyvenantiems Švenčionėliuose, antroji vieta atiteko Miroslavai Šimen, gyvenančiai Pabradėje, o trečioji – Janinai Kututienei, gyvenančiai Švenčionėliuose. Daugiabučių grupėje pirmoji vieta atiteko 12 butų namo, esančio Strūnos k., gyventojams, antroji – 4 butų namo Paupio g. 4, Sarių k., trečioji – 2 butų namo, esančio Kabakėlių k., Pabradės sen., gyventojams. Įmonių ir organizacijų grupėje pirmoji vieta atiteko UAB „Revaja“, antroji – Pabradės „Ryto“ gimnazijai, trečioji – vaikų lopšeliui-darželiui „Gandriukas“.

Pasibaigus apdovanojimų ceremonijai, savo meistriškumą demonstravo Lietuvos svarsčių kilnojimo federacijos prezidentas Gintaras Vilniškis.

Kermošius yra kermošius, čia tų pramogų buvo tiek, kad net sunku pasirinkti, ką pirmiausia aplankyti, apžiūrėti, nusipirkti. Gražu buvo pažiūrėti į rajono mokymo įstaigų pagamintus dirbinius, skanėstus, o kiek visko įdomaus buvo seniūnijų kiemeliuose. Čia ir akis paganyti buvo į ką, ir pasivaišinti vieno ar kito krašto patiekalais galėjai, ir, žinoma, pasiklausyti muzikos, pasigrožėti šokiais buvo puiki proga. Šiemet rudens šventės metu buvo ir nauja pramoga – galėjai pasivažinėti ištaiginga karieta ar pajodinėti žirgu. Taip savo kaimo turizmo sodybą pristatė Vergantas Valiukas.

O kokia šventė be sporto varžybų, ypač stipruolių varžytuvių. Juk Lietuvoje visais laikais buvo gerbiami stiprūs vyrai. Šiemet į galiūnų konkursą „Švenčionys 2011“ suvažiavo stipruoliai iš Švenčionių, Ignalinos, Zarasų, Vilniaus rajonų – iš viso 12 stipruolių. Šį kartą organizatoriai jiems parengė gana sunkius išbandymus. Rąsto kėlimo rungtį laimėjo Mindaugas Jaras iš Vilniaus, 80 kg sveriantį rąstą iškėlęs 12 kartų, antras liko daugkartinis panašių konkursų mūsų rajone nugalėtojas Andrius Strakšys – 8 kartai, o trečias – Andrej Suboč. Dviejų lagaminų po 100 kg rungtį vėl laimėjo Mindaugas Jaras, jis lagaminus nunešė 36 metrus, antras buvo Aurimas Jurgelevičius – 27,7 metro, o trečias liko Ruslanas Sokolovas – 24,75 metro. Naščių, sveriančių 80 kg, rungtį laimėjo Aurimas Jurgelevičius, antras liko Aleksėjus Subačius, o trečias – Ruslanas Sokolovas. Padangos, sveriančios 350 kg, vertimo rungtį tradiciškai laimėjo Andrius Strakšys, padangą 6 kartus pervertęs per 25 sekundes, Mindaugas Jaras užėmė antrąją vietą – 31,6 s, o trečią vietą užėmė Aurimas Jurgelevičius. Teisėjų komisijai susumavus visų keturių rungčių rezultatus paaiškėjo, kad galiūnų konkursą „Švenčionys 2011“ laimėjo Mindaugas Jaras, surinkęs 32 taškus, antras liko Aurimas Jurgelevičius, surinkęs 27 taškus, o trečiąją vietą laimėjo Andrius Strakšys, surinkęs 26 taškus, tiek pat taškų surinkęs, bet nė vienos pirmos vietos nelaimėjęs Ruslanas Sokolovas liko ketvirtas. Prizus nugalėtojams įsteigė visų trijų rajono miestų: Švenčionių, Švenčionėlių ir Pabradės, seniūnijos, G.Lazdino IĮ ir bitininkas Aleksandras Pupkevičius. Pasibaigus stipruolių konkursui, prasidėjo dvikovinių sporto šakų parodomosios varžybos, kuriose savo meistriškumą demonstravo kovotojai iš Švenčionių sporto klubo „Liūto narvas“, Zarasų sporto centro, Molėtų sporto klubo „Igoramus“ ir Šalčininkų sporto klubo „Palestra“. Žiūrovams buvo pristatyta pankrationo, Tailando bokso, bušido, šatakan-karatė, „K-1“ ir dziudo atsiradimo istorija bei pademonstruota, kaip vyksta varžybos.

Tuo pačiu metu žiūrovai galėjo pasižiūrėti įdomų riterių turnyrą, surengtą pagal visas viduramžių taisykles. Juokas juokais, bet kai pamatai, kokius smūgius tenka atlaikyti tegul ir riterio šarvus vilkintiems vyrams, supranti, kiek fizinės jėgos reikėjo turėti mūsų protėviams ir kokie pavojingi buvo riterių turnyrai. Po riterių pasirodymo savo jėgas galėjo išbandyti ir žiūrovai, čia nugalėtoju tapo Gintaras Vilniškis.

Pasibaigus sportinėms varžyboms, prasidėjo rajono kapelų pasirodymas, o baigėsi rudens šventė puikiu „Trimito“ orkestro koncertu.

Algis JAKŠTAS