Mes turime 454 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2424
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27554
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:74880
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Užsigavėsi - bėdų neturėsi

2015 m. kovo 4 d., trečiadienis, Nr.17 (1453)

Aukštaitiškos Užgavėnės Pabradės l/d „Varpelis“

Kasmet mūsų ugdymo įstaigoje, Pabradės l/d „Varpelis“, buvo švenčiamos Užgavėnės žemaitiškai, bet šiemet jau antrus metus ši šventė švenčiama naujai – ŠVENTĖME AŽUGAVAS AUKŠTAITIŠKAI.

Siekiame laikytis savo krašto tradicijų ir vaikams perduoti tikslią informaciją apie šventės atsiradimą, jos paskirtį, kaukes, tinkančias pasipuošti būtent mūsų kraštui šiai šventei atšvęsti, perteikti visas emocijas išdainuojant sutartines, parodyti tikrą Čiučelą – daigų sergėtoją, kuri sukelia vaikams daug džiaugsmo ir pralinksmina. Jokios Morės deginimo, kuri vaikams kelia gailestį, baimę ir verčia ašaroti, kentėti.

Švenčiant Ažugavas aukštaitiškai daug džiaugsmo vaikams sukelia pačių gamintos kaukės, o ypač – paprastos supynės, pagamintos tik iš vienos kaladės ir ant jos uždėtos lentos. Maisto gausa, gira, karšta arbata suburia vaikus sočiai vaišintis. Tėvelių dėka patiekalų išradingumas žavi ne tik akį, bet ir skrandį. Muzika, dainos, įvairių instrumentų garsai, persirengėlių triukšmas užveda vaikus džiaugsmingai švęsti. Bet kokia šventė turi kelti tik pozityvias emocijas, dėl to ir buvo atsisakyta švęsti Užgavėnes žemaitiškai.

Daug dėmesio yra skiriama „vaikų blogybėm“ išvyti. Tam yra skirta visa savaitė, kai kiekviena grupė gauna po malką. Per savaitę visi turi apmąstyti, kokios blogybės buvo apsigyvenusios metų bėgyje kiekviename vaike, su auklėtoja aptarti kiekvieną blogybę, užrašyti ant lapelio ir pritvirtinti ant malkos, kurią reikia atsinešti jau išplaktą, išmuštą botagėliais į šventę. Visos malkos su „blogybėmis“ po šventės išnešamos ir sudeginamos tam, kad daugiau šios blogybės nebesugrįžtų ir vėl neapsigyventų vaikučiuose, kad naujų metų bėgyje vyrautų tik gėris, draugystė ir taika. Čiučelos kelionė baigiasi laukuose, kurią persirengėliai išveža į laukus daigų sergėti.

Kviečiame ir raginame visus kraštiečius švęsti šventes pagal savo krašto tradicijas, siekiant perduoti vaikams mūsų senuolių tradicijas, patirtį ir didelę meilę savo kraštui.

Kaip atšvęsti AŽUGAVAS AUKŠTAITIŠKAI?

Nuvažiuokite į Švenčionių krašto Nalšios muziejų, kur Jus pasitiks be galo maloni Violeta Balčiūnienė (Nalšios muziejaus etninės veiklos skyriaus vedėja) ir tikrai pasidalins gausia informacija, kaip šią šventę atšvęsti.

Violeta KAZIMERANEC