Mes turime 392 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5234
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21435
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97465
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

„Pilietiškumas neleidžia tylėti – kokie žmonės pas jus renkami į valdžią?“

2015 m. kovo 7 d., šeštadienis, Nr.18 (1454)

Stebisi vienos didžiausių Lietuvos įmonių direktorius

Prarado viltį atgauti skolas

Į redakciją kreipėsi vienos didžiausių šalies įmonių, praėjusiais metais sumokėjusios 87 mln. 490 tūkstančių litų mokesčių (30-oje vietoje), AB „Lytagra“ generalinis direktorius Adomas Balsys. Jis labai stebėjosi, kad mūsų rajone rinkimuose į rajono tarybą ir tiesioginiuose mero rinkimuose dalyvauja jo įmonės skolininkai Klipčiai. Direktorius su nuostaba klausė, ar mūsų rajone į valdžią renka sąžiningus ir skaidrius politikus, ar nenusisekusius, prasiskolinusius verslininkus?

Suprantama, verslininkui gali nepasisekti, bet Rimas ir Rimantas Klipčiai visaip išsisukinėja, meluoja, negarbingai elgiasi, ir susidarė įspūdis, kad neketina grąžinti skolų. Akivaizdu, kad, Klipčių veikla bendra.

Beje, daugeliui vietinių gyventojų taip pat atrodo, kad „iš už jauniklio nugaros kyšo senojo ausys“. Pats taip ir nepasiekęs trokštamos valdžios, Rimas Klipčius prieš ketverius metus ėmėsi sūnaus „projekto“. Sūnus ir elgiasi lygiai taip pat kaip tėvas – dar jaunasis ūkininkas, o jau skolos įvairioms įmonėms ir privatiems asmenims artėja prie milijono. Dar didesnės skolos slegia tėvą Klipčių. Abudu Klipčiai net skolingi tiems patiems asmenims.

„Kas jie per žmonės? Gražiai kalba, žada grąžinti skolas, atrodo, sutariame, pasižada, o po kurio laiko paaiškėja, kad vykdyti nesiruošia. Jau kelerius metus mes su jais vargstame. Baisu, kad tokie žmonės gali patekti į valdžią. Man tiesiog neleidžia tylėti pilietiškumas. Jeigu tylėsime, taip ir nepriklausomybę galime „praskolinti“ su tokiais politikais“, - stebėjosi ir piktinosi direktorius.

Antrajame rinkimų ture kovojantis dėl mero posto Rimantas Klipčius daug kalba apie skaidrumą, sąžiningumą, žada geresnį gyvenimą absoliučiai visiems...

AB „Lytagra“ direktorius Adomas Balsys patikino, kad jis neturi jokio suinteresuotumo, net skolų atgauti jau nesitiki, nors jos seniai priteistos ir antstoliams perduoti teismų nurodymai išieškoti. Verslininkas sakė norintis tik įspėti mūsų rajono žmones, nes jam svarbiausia – žmogaus padorumas. Iš abiejų Klipčių įmonės naudai priteista apie 200 tūkstančių litų, o su palūkanomis, delspinigiais ir kitomis su išieškojimu susijusiomis išlaidomis ši suma ženkliai padidėja. Nors iš visko sprendžiant Klipčiai gyvena plačiai, skolų negrąžina, o išieškoti jų praktiškai nėra iš ko – nėra nei turto, nei pajamų. Tiesa, teismų sprendimą vykdantis antstolis buvo pasiekęs, kad AB „Lytagra“ priteistos Klipčių skolos būtų išieškomos iš ūkininkų gaunamų tiesioginių išmokų, bet, įmonės vadovas nusivylęs, kad pinigų vis tiek kaip nėra, taip nėra.

 

Antstolių raštai pasiekė ir savivaldybę

Rimantas Klipčius rinkėjams žada permainas, padaryti tvarką, skaidrumą, geresnį gyvenimą, bet pažiūrėkime, kaip jis tvarkosi su savuoju. Tik faktai: butas areštuotas, skolos auga, dalis žemių apleistos. Na, apie tai, kad būdamas Kontrolės komiteto pirmininku, dar ir komiteto darbą apleido, šįkart nekalbėsime.

AB „Lytagra“ skola – tik maža dalelė priteistų arba kitais pagrindais išieškomų milžiniškų skolų, kurių išieškojimą vykdo ne viena ir ne dvi antstolių kontoros. Vien Švenčionių antstolių išieškoma suma iš turinčio ambicijų tapti meru Rimanto Klipčiaus – 225 tūkstančiai eurų (litais – netoli milijono). Kaimyninio rajono antstolis išieško dar 240 tūkst. Lt. O kur dar Molėtų, Vilniaus antstoliai. Kadangi skolininkas neturi nei turto, nei pajamų, antstoliai pateikė vykdomąjį raštą net savivaldybei, kur tarybos narys Rimantas Klipčius gauna atlygį už darbą tarybos posėdžiuose. Ir iš šių pajamų vykdomas skolos išieškojimas, bet išskaičiuojant po keliasdešimt litų per mėnesį kelių gyvenimų neužteks skoloms grąžinti. Vyrų skolos tampa našta ir žmonoms – išieškojimas nukreipiamas į jų atlyginimus.

Kur žmogaus atsakomybė ir padorumas, jeigu turėdamas tokių baisių asmeninių problemų, drįsta eiti į rinkimus ir siekia užimti aukštą postą.? Ar už to kartais neslypi koks nors nesąžiningas ketinimas kažkaip išspręsti savo asmenines problemas?

 

Balandžio 1-osios pokštas?

Antstoliai išieško šimtatūkstantines Klipčių skolas ir vienos Kupiškio įmonės naudai, bet jos vadovas nusprendė šio reikalo plačiau nekomentuoti, nes patikėjęs stebuklu – greitai atgauti skolą. Bet pasigyręs, kad Klipčiai jam pažadėjo atiduoti skolą iki balandžio 1 d., nes gausiantys dideles išmokas, staiga pats tuo suabejojo: „Gal čia pažadėta juokais – iki melagių dienos?..

 

Skolos – mažos ir didelės

Skolingi Klipčiai įvairiausias sumas, bet neskuba grąžinti nei didelių, nei mažų. Klipčių skolos UAB „Torado“ - šimtai tūkstančių litų, privatiems asmenims T.K. ir E.K.- taip pat. R.M. ir D.C. – tik po keliasdešimt tūkstančių, bet ir šiems tenka laukti antstolių malonės. O štai UAB „Ferumas“ skola - 113,53 Eur, tokią net varguolis pasistengęs galėtų grąžinti, bet iš Klipčiaus ir tiek teko teismui priteisti.

Teismai priteisė 3640,84 Lt AB Lesto naudai, 2517,76 Lt UAB „Vilniaus energija“ naudai, ir net Ignalinos rajono savivaldybės, kurioje ūkininkauja, administracijos naudai - 4985,53 Lt.

 

Kaip Klipčius kombainą pirko

Pardavė ūkininkas P.P. Klipčiui kombainą, trejus metus nesulaukė pinigų už jį ir pagaliau kreipėsi į teismą. Čia jo laukė staigmena. Klipčius pareiškė, kad jis jokio kombaino nepirko, juo nesinaudojo. Sako, P.P. atvarė jį ir paliko lauke. Nepaisant to, PVM už pirkinį Klipčius susigrąžino. Šis veiksmas ūkininką-politiką ir įklampino – teko pripažinti pirkimą. Bet jis nepasidavė – pateikė priešieškinį, kad teismas sumažintų prašomą priteisti sumą perpus, nes, atseit, pirkinys neatitiko lūkesčių. Teismas priteisė visą P.P. prašomą sumą – beveik 70 tūkstančių litų. Nusivylęs Klipčius teisme liejo apmaudą, kad su P.P. buvo draugai, jis ir ūkininku tapti paskatino, abu vienoje partijoje buvo, o dabar še kad nori – pinigų pareikalavo...

Tik ar (kada) atgaus?

 

Su skolų kupra - viešumon

Jeigu Klipčiai būtų tik ūkininkai, šios istorijos tikriausia būtų likusios tik jų ir nukentėjusiųjų reikalas, bet tėvas ir sūnus turi didelių politinių ambicijų, yra vieši asmenys, ir jų rinkėjai bei visuomenė turi teisę žinoti, už ką balsavo, kas jiems atstovaus.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis