Mes turime 290 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4695
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23239
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70565
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pavasario mugė Švenčionėlių kultūros centre

2015 m. kovo 18 d., trečiadienis, Nr.20 (1456)

Kiekvienais metais Švenčionėlių kultūros centras organizuoja tradicinę pavasario mugę. Čia prekiauti susirenka ir vietiniai amatininkai, ir iš kaimyninių rajonų. Naminių pyragų, duonos, ūkininkų paruoštų mėsos gaminių, vaistingųjų žolelių, aliejų, prieskonių ir pagardų kvapai, linksma liaudiška muzikėlė nuo ankstyvo ryto viliojo žmones į mugę ir kovo 7 d. rytą.

Kaip visada gausu čia buvo ir mezginių, ir meistriškai surištų verbų, ir pintų krepšių, iš nušlifuoto akmens padarytų indelių, žvakidžių, ir kitokių rankdarbių. Smagu, kad susirinko ir daug gražaus jaunimo, kurių įvairiausi darbeliai taip pat traukė akį. Dalyvavo Švenčionėlių progimnazijos, Mindaugo gimnazijos, globos namų, „Carito“ dienos centro mokinių grupelės bei Švenčionėlių socialinių paslaugų centro moterys su vadove Giedra Kaminskiene. Visų rankdarbiai traukė akį ir žavėjo išradingumu. Mugė – be kita ko ir puikus būdas kiekvienam užsidirbti papildomų pinigų. Žolininkės, natūralių kremų, muilų gamintojos Silvijos Gloden stalelis sudomino daug mugės lankytojų, prie jos stabtelėjo ir Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis su žmona Danute. Jie išsirinko ir žolynų arbatų, ir kitokių natūralių rankų darbo gaminių. Milda Petkevičienė papasakojo apie jos auginamas kanapes, kurių sėklos nuo seno buvo tradicinis lietuvių valgis. Meras sakė iš vaikystės prisimenąs, kad per pasninką ar Gavėnią šeimoje valgydavo su lupenomis virtas bulves, pasibarstydami jas kanapine druska... Kiti sveiko gyvenimo būdo propaguotojai, dalyvavę mugėje, pasakojo apie natūralaus obuolių acto naudą, žolelių ištraukas, aliejus, naminę girą, duoną ir pyragus ir siūlė pirkti. Nė viena Švenčionėliuose rengiama mugė neapsieina be Danutės Panavienės ir jos dukros Virgilijos keptų burnoje tirpstančių baravykų, verbų ir dailių mezginių – šių prekių reklamuoti jau nereikia, tad prie moterų stalelio nuolat būriavosi pirkėjai ir dosniai vėrė pinigines. Ne mažiau sėkminga mugė buvo ir mėsa prekiavusiems kaltanėniškiams, pyragus ir duoną pardavinėjusiai vilnietei, krepšių pynėjui Ciukšai, verbų rišėjams iš Ignalinos, Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos valgyklos moterims, viliojusioms pirkėjus naminiais kibinais, gira ir duona. Ne vieno akį patraukė ir iš šlifuoto akmens padaryti interjero aksesuarai ir kita, tačiau juos daug kas kilojo, gyrė, bet mažai kas pirko. Meras mugėje pasilabino su visais čia dalyvavusiais amatininkais, domėjosi jų gaminiais, nemažai pirko ir linkėjo sėkmės. Ir džiaugėsi, kad rajone yra daug darbščių, nagingų, išradingų žmonių, kuriems jų gebėjimai yra ne tik gyvenimo būdas, bet ir pajamų šaltinis.

Mugės organizatoriai rajono merą Vytautą Vigelį pavaišino riestainiais ir pyragu. Meras pyragu dosniai pasidalino su visais mugės prekybininkais, juk jie nuo ankstyvo ryto čia sugužėjo, o apie pusiaudienį jau buvo ir praalkę.

Smagiai sugrojo ir padainavo folkloro ansamblis „Sudota“, Milda Petkevičienė su savo mokine.

Irena POŽĖLIENĖ