Mes turime 381 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2604
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18805
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94835
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Juozapinių tradicijos tęsiasi

2015 m. kovo 28 d., šeštadienis, Nr.26 (1459)

Juozapines švenčiame kovo 19-ąją, ir pavadinta ši šventė Šv. Juozapo garbei. Juozapinės artimos pavasario lygiadieniui, kai prasideda astronominis pavasaris. Tačiau tai šventė ne tik Juozams ir Juzėms, bet ir visiems, nes tai vienintelė diena Gavėnios laikotarpiu, kai nedraudžiama linksmintis. Anksčiau, sako, net vestuves, jei reikalas prispirdavo, per Juozapines keldavo. Žinoma, dabar jau 21-as amžius ir vestuvės keliamos ir per Gavėnią.

Graži tradicija Švenčionių kultūros centre per Juozapines rengti kapelų šventę atsiradusi senokai. Per tuos dešimt metų per kiekvienas Juozapines organizatoriai sugalvodavo vis ką nors naujo. Tai iš pakviestų kapelų vestuvėms muzikantų ieškojo, tai Juzė tiesiog kuokinei pasišokti iš muzikantų tarpo bandė išsirinkti tinkamiausią partnerį. Buvo ir vestuvių linksmybėms skirta Juozapinių kapelų šventės programa. Kadangi vieną vienintelę kapelą išsirinkti buvo ne taip lengva, nes visos grojo smagiai, tad ir per „vestuves“ kapelos grojo viena kitą keisdamos scenoje. Kaip liaudse sako: „Po vestuvių lauk ir krikštynų“. Taip vyniojant tradicijų kamuolio siūlą, viena iš Juozapinių kapelų švenčių buvo skirta krikštynų papročiams. Žiūrovai tada turėjo puikią progą pamatyti Švenčionių krašte gyvavusius krikštynų papročius su įvairiausiais burtais ir, žinoma, smagia kapelų muzika. Na ir kas, kad Gavėnia, bet juk Juozapinės, ir galima linksmintis kiek širdis geidžia. Taip metai iš metų vos ne iki Juozuko pirmos Komunijos ateita.

Kadangi Švenčionių kultūros centras remontuojamas, tad tenka glaustis Nalšios muziejuje, tiesa, rimtesnio siužeto dėl vietos stokos teko atsisakyti, bet ir čia, kai nori, gali smagiai pagroti. Kapelų šventę pradėjo šeimininkai – Švenčionių kultūros centro kolektyvai „Bočiai“ ir „Kaimynai“ (vad. R.Ankėnas ir V.Prunskus). Juos pakeitė „Merkūna“ iš Strūnaičio (vad. J.Meškelė). Beje, „Merkūnoje“ ir tikras Juozas grojo. Kaip visada smagiai grojo Adutiškio kapelos muzikantai (vad. St.Rumbutis), o po jų atėjo „Viducinės kavalierių“ iš Vidutinės (vad. T.Jurkuvėnas) eilė. O baigėsi smagi kapelų šventė bendra visų sudainuota daina ir sugrota smagia melodija.

Renginį vedė Jolanta Olechnovič ir Rimas Ankėnas. Muzikantams už gražų pasirodymą dėkojęs Švenčionių kultūros centro direktorius Aurimas Baliukonis pasidžiaugė, kad ne tik kultūros centre, bet ir filialuose yra muzikantų, dainininkų, kurie mielai renkasi į repeticijas, o vėliau savo dainomis ir smagia muzika linksmina žiūrovus. Puiku, kad, nepaisant laikinų nepatogumų, tradicija tęsiama.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis