Mes turime 351 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2733
mod_vvisit_counterŠią savaitę:35109
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:116858
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rajono fotografų sėkmė

2015 m. balandžio 1 d., trečiadienis, Nr.27 (1460)

Pasaulinę žemės dieną, kuri minima kovo 20 d., Utenoje, dailės mokyklos galerijoje, buvo atidaryta 15-oji tarptautinė gamtos fotografijų paroda „Žemės diena 2015“. Tai, kad ši paroda įgyja vis didesnį populiarumą, akivaizdžiausiai iliustruoja skaičiai – 123 gamtos fotografai iš Lietuvos, Japonijos, Šveicarijos, Italijos, Ukrainos, Latvijos parodai-konkursui pateikė daugiau nei 600 fotografijų. Iš šių fotografijų ekspozicijai vertinimo komisija, vadovaujama Dailės akademijos dėstytojo Andriaus Surgailio, atrinko 176 fotografijas. Patyriau savo kailiu, kokia sunki užduotis teko komisijai ne tik atrenkant fotografijas parodai, bet ir atrenkant pačias geriausias, kurios buvo apdovanotos diplomais, nes jau antrus metus esu vertinimo komisijos narys. Nelengva, kai grupėje yra kelios lygiavertės fotografijos, išrinkti pačią geriausią.

Kadangi diplomų vertas fotografijas rinkome nežiūrėdami į autorių vardus ir pavardes, vertinimas buvo objektyvus. Malonu, kad net 4 Švenčionių rajono fotografai ir šiemet pelnė diplomus. Nors jaunimo grupėje šiemet buvo pateikta mažiau gražių ir brandžių fotografijų, čia, matyt, vis didesnę neigiamą įtaką turi fotografavimas mobiliaisiais telefonais. Fotografuojama daug, o prireikus atspausti didesnių matmenų fotografiją gaunasi šnipštas.

Tarp parodai pateiktų jaunųjų fotografų darbų, Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos dvyliktokės Gintės Dalgedaitės darbai visų vertinimo komisijos narių nuomone buvo verti diplomo, ir jaunoji fotografė antrus metus iš eilės gavo parodos diplomą. Diplomu buvo įvertinta ir Rimanto Nalivaikos nuotrauka „Į medžioklę“. Labai jau simpatiška laputė pateko į Rimanto akiratį, ir ta akimirka buvo įamžinta. Naujovę – nuotoliniu būdu valdomą lėktuvėlį – pritaikęs gamtos fotografavimui Vaidas Garla ne tik išskirtines Švenčionių aukštumos fotografijas pristatė, bet ir parodos diplomą pelnė. Diplomu buvo įvertintos ir šiuo metu Italijoje gyvenančios švenčionėliškės Dalios Smagurauskaitės fotografijos. Tad tarptautinėje parodoje Švenčionių rajono fotografų pelnyti 4 diplomai – gražus indėlis į rajono kultūros aruodą.

Algis JAKŠTAS