Mes turime 379 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4392
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20593
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96623
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Protų mūšis „Beržuvyje“

2015 m. balandžio 11 d., šeštadienis, Nr.29 (1462)

„Lavinimasis yra dvasinių pasiekimų šerdis. Jei lavinaisi dieną – ją laimėjai. Jei dieną pratingėjai – ją praradai“, – šiuos kinų DAO filosofijos žodžius prisiminiau porą valandų stebėdamas Švenčionyse, „Beržuvio“ restorane, vykstančias „Protų mūšio“ kovas. Kadangi nuolat žiūriu per LRT rodomą „Auksinį protą“, galiu pasakyti, kad nemažai klausimų, į kuriuos turėjo atsakyti „Protų mūšio“ „Beržuvyje“ komandos, buvo sunkesni ir logiškesni nei per LRT rodomoje laidoje.

Dviem pirmiems turams klausimus rengė Aleksandras Graželis su žmonos Egidijos pagalba. Ir tie klausimai buvo iš tiesų nelengvi. Norint į juos atsakyti, reikėjo ir fizikos, chemijos, literatūros ir istorijos žinių. Pagirtina, kad bent keli klausimai buvo susiję su Lietuvos istorija. Visoms 6 komandoms teko atsakyti į 40 klausimų, bet kadangi buvo įdomu, tai tos pora valandų, kaip sakė „Beržuvio“ restorano šeimininkas Arvydas Zitikis, su kuriuo kartu stebėjome, kaip komandos bandė atsakinėti į klausimus, tikrai neprailgo, nes tai buvo puiki galimybė papildyti žinių bagažą.

Susumavus visus atsakymus, antrojo turo nugalėtojais tapo „Šventėnų senjorai“, aplenkę antroje vietoje likusią „Nuo iki“ komandą. Nugalėtojams, „Šventėnų senjorams“, kurioje žaidė Dainius Šimanskis, Bronius Lazaraitis, Egidijus Staigys ir Algirdas Jasiulionis, buvo įteiktas restorano „Beržuvis“ savininko Arvydo Zitikio įsteigtas prizas. Po to, kai „Protų mūšį“ vedusi Jolanta Olechnovič paskelbė apie proto varžytuvių pabaigą, paprašiau mintimis pasidalinti pagrindinį šių varžybų iniciatorių Aleksandrą Graželį.

- Mes labai džiaugėmės, kad „Beržuvio“ šeimininkai mus priėmė, nes šiuo metu Švenčionyse rasti tokią jaukią vietą nėra kur. Čia mus priėmė jau anksčiau, kai visos Lietuvos mastu vyko „Europrotų mūšio“ varžytuvės. Tikimės, kad „Protų mūšiai“ tęsis ir toliau, ir lauktume, kad ne tik „Beržuvis“ skirtų prizą, bet ir kiti. Prizo dydis simbolinis ir ribotas, apie 10 eurų. Būtų visai šaunu, kad verslininkai įsteigtų savo prizą ir vyktų turnyras konkrečios įmonės ar įstaigos prizui laimėti, - apie „Protų mūšius“ „Beržuvyje“ sako gerb. Aleksandras Graželis.

- Šiandieną klausimai buvo gana nelengvi.

- Ką padarysi, taip jau susidėliojo. Kadangi šiuo metu domiuosi energetika, tai ir klausimų buvo iš šios srities, o kadangi pats esu inžinierius, tai buvo klausimų, susijusių ir su tiksliaisiais mokslais. Nemažai klausimų padėjo paruošti ir žmona Egidija, kuri domisi literatūra, menu, - apie klausimų atrinkimą pasakojo Aleksandras, o Egidija pasidalino mintimis apie kai kuriuos klausimus, susijusius su literatūra ir menu.

- Argi buvo galima neįtraukti klausimo apie kol kas vienintelę šiuolaikinės lietuvių literatūros atstovę, gavusią Europos Sąjungos premiją, - Giedrą Radvilavičiūtę ir jos esė romaną „Šiąnakt aš miegosiu prie sienos“, - sakė gerb. Egidija.

Pasibaigus „Protų mūšiui“ jo dalyviai neskubėjo į namus, dalinosi įspūdžiais, aptarinėjo buvusius klausimus ir, žinoma, kalbėjo apie kitą turą.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis