Mes turime 219 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5624
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30754
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:78080
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Per pirmą ketvirtį eismo nelaimėse sužeisti 7 žmonės

2015 m. balandžio 15 d. trečiadienis, Nr.39 (1463)

Nė nepajutome, kaip praėjo pirmieji trys 2015 metų mėnesiai, kaip baigėsi pirmas ketvirtis. Visi mes vienaip ar kitaip esame eismo dalyviai, tad svarbu žinoti, kokia situacija Švenčionių rajone, kokios naujovės laukia eismo dalyvių artimiausiu metu. Apie tai ir kalbuosi su Vilniaus apsk. VPK Švenčionių r. PK Kelių policijos poskyrio viršininku Igor Anisin.

- Per pirmą 2015 m. ketvirtį išaiškinta 252 kelių eismo taisyklių pažeidimai. Vieni iš jų – rimtesni, kiti – lengvesni, bet ir vieni, ir kiti turi įtaką eismo saugumui. Juk Kelių eismo taisyklės rašomos ne dėl grožio, o tam, kad būtų išvengta skaudžių eismo nelaimių. Ir skaudžiausios tos, kurių metu sužeidžiami arba net žūsta žmonės. Per pirmą šių metų ketvirtį įvyko 3 įskaitiniai eismo įvykiai, kurių metu sužeisti 7 žmonės. Daugiausia žmonių buvo sužeista netoli Adutiškio įvykusioje avarijoje. Per analogišką 2014 m. laikotarpį, t.y. pirmą 2014-ųjų ketvirtį, 1 žmogus žuvo ir 2 sužeisti, - pradėdamas mūsų pokalbį apie eismo įvykius pasakoja Švenčionių r. PK Kelių poskyrio viršininkas Igor Anisin.

- Eismo įvykių išaiškinta 525, o kokie pagrindiniai, turintys daugiausia įtakos eismo saugumui?

- Vienas iš tokių pažeidimų – greičio viršijimas. Per pirmą šių metų ketvirtį užfiksuoti 72 greičio viršijimo atvejai. Daugiausia – 54 – kai vairuotojas leistiną greitį viršijo nuo 20 iki 30 kilometrų per valandą. Kitas, nepaisant didelių baudų ir sankcijų, pažeidimas – neblaivūs piliečiai, vairuojantys transporto priemones, tokių išaiškinta 36, nemažai ir dviratininkų – 35. Kaip matome, geria ir tie, ir tie. 3 neblaivūs vairuotojai sulaikyti pakartotinai metų laikotarpiu. Konfiskuotos 3 transporto priemonės. Beje, nuliūdinsiu mopedų vairuotojus, jie dabar baudą moka tokio pat dydžio kaip ir kitų motorinių transporto priemonių vairuotojai.

- O kaip situacija su pėsčiaisiais?

- Per pirmą šių metų ketvirtį už KET reikalavimų nesilaikymą, einant tamsiu paros metu, surašyti 54 protokolai pėstiesiems. Žmonės vis dar nesirūpina savo saugumu. O bendrai pėsčiųjų ir dviratininkų per pirmus 3 šių metų mėnesius nubausta 132. Tai beveik ketvirtis visų išaiškintų KET pažeidimų.

- Kokius dar rimtesnius ir „brangiau kainuojančius“ vairuotojams pažeidimus galite paminėti?

- Vis dar nemažai vairuotojų pamiršta saugos diržus. Tokių pažeidimų buvo 58. 17 piliečių vairavo transporto priemones be teisių, 4 nubausti už chuliganišką ir pavojingą vairavimą, dažniausia tai „saulučių“ sukimas. Už šį pažeidimą jau yra ir pakartotinai nubaustų. Kartais pagalvoji, argi maža buvo vieno karto? Vis dar pasitaiko vairuotojų, pamiršusių apdrausti automobilį civilinių draudimu, tokių buvo 33. Už važiavimą be techninės apžiūros nubausta 35 vairuotojai. Šiemet jau turime 3 vairuotojus, pažeidusius važiavimo per geležinkelio pervažas reikalavimus. Už šį pažeidimą ne tik baudą tenka sumokėti, bet ir teises kuriam laikui padėti į seifą. Nemažai eismo dalyvių nubausta už ženklų nepaisymą, stovėjimą neleistinoje vietoje, lenkimo taisyklių pažeidimą.

- Praeitais metais nemažai eismo įvykių įvyko dėl susidūrimo su laukiniais žvėrimis. O kaip šiemet?

- Jau užregistruota 10 tokių eismo įvykių. 9 atvejais transporto priemonė susidūrė su staiga į važiuojamąją dalį išbėgusia stirna, o vieno eismo įvykio kaltininku buvo kiškis. Net ir šviesiu paros metu vairuotojai ten, kur prastas matomumas, miškas ar krūmai, turėtų būti dėmesingi. Nes laukiniai žvėrys KET nesilaiko ir bėga ten, kur jiems patinka.

- Pavasarį padaugėja transporto priemonių. Išvažiuoja motociklai, mopedai. Ko norėtumėte palinkėti eismo dalyviams?

- Pirmiausia tai palinkėčiau laikytis KET reikalavimų ir gerbti vieniems kitus. Tada ir konfliktų bus mažiau, ir eismo įvykių mažiau. Nuo rudens eisme nedalyvavusių transporto priemonių, ypač motociklų, motorolerių ir keturračių, vairuotojams palinkėčiau nepervertinti savo sugebėjimų, neskubėti. Atsargumo neturėtų pamiršti ir kiti eismo dalyviai, o vairuotojai būtų budrūs ten, kur žaidžia vaikai, - baigdamas mūsų pokalbį sako Vilniaus apsk. VPK Švenčionių r. PK Kelių poskyrio viršininkas Igor Anisin.

Algis JAKŠTAS