Mes turime 395 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3502
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19703
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95733
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kai muzika džiugina sielas

2015 m. balandžio 29 d. trečiadienis, Nr.43 (1467)

Muzika – jausmų ir proto kalba.

Ji pakelia širdį į aukštumas.

Jos nežemiška harmonijos šviesa praskleidžia dangų.

Ramybė, meilė, gerumas užvaldo sielą ir Dievišku lengvumu nuskraidina ją.

Tokioje pakylėtoje būsenoje užgimsta kūrybinės mintys.

Algirdas Motuza

 

Jau tapo gražia tradicija, kad Pabradės meno mokykla kasmet sveikina pavasarį darniais ansamblių sąskambiais, o jaunieji muzikantai budina gamtą skambiais akordais, grįžtančius paukščius pasitinka nuostabiomis melodijomis. Ir šiais metais balandžio 11 d. jaunieji pianistai, jų mokytojai, draugai, bičiuliai bei tėveliai vėl susitiko IV muzikos ir meno mokyklų fortepijoninių ansamblių festivalyje „Dviese bus smagiau“.

Visada smagu vėl sutikti senus bičiulius iš Nemenčinės, Molėtų, Jašiūnų, Švenčionių ir Švenčionėlių muzikos ir meno mokyklų, pasidalinti įspūdžiais ir patirtimi, sukaupta per prabėgusius metus. Labai svarbu ir reikšminga, kad tiek daug vaikų ir jaunimo myli muziką, nuostabų instrumentą – fortepijoną, skiria jam savo laisvalaikį ir prasmingai leidžia laiką. Juk vaikai mokosi ne tik tiesiog groti, bet ir jausti, mąstyti, išreikšti, įprasminti, perteikti, juolab kai muzikuoja ansamblyje. Tuomet jie tampa atsakingi ne tik už save, bet ir už draugą. Beje, muzikuoti drauge tikrai yra smagu, nes atsiranda abipusis ryšys, geresnis vienas kito supratimas, kartu atskleidžiama kūrinio mintis, charakteris, nuotaikos. Bendra veikla labai vienija, o tai visada geras ženklas. O ir pati muzika moko gėrio, harmonijos, taurumo ir išminties.

Į festivalį kaskart atvyksta vis daugiau jaunųjų atlikėjų, norinčių skambinti ansamblyje (šiemet susirinko net 42 ansambliai, 63 dalyviai, 19 mokytojų). Kai kurie iš jų šiame festivalyje dalyvauja kasmet, todėl neįmanoma nepastebėti, kaip tobulėja muzikantų skambinimo įgūdžiai, auga meistriškumas, atlikimas tampa vis brandesnis. Beje, kinta ir ansamblių sudėtis. Jau pernai pirmasis ansamblis, pradėjęs festivalio programą, netilpo į festivalio pavadinimo rėmus, nes grojo trio. Tačiau šįkart net du ansambliai nusprendė, kad keturiese skambinti bus dar smagiau.

Šiemet festivalyje svečiavosi gerbiama viešnia - Pabradės seniūnė Marija Sadovskaja. Ji pasveikino visus klausytojus, atlikėjus, jų mokytojus, nudžiugindama jaunuosius pianistus saldžia dovana: po koncerto vaikai vaišinosi seniūnės dovanotu šakočiu.

Festivalio organizatoriai iš širdies dėkojo Viačeslavui Voroniuk, vieno iš jaunųjų pianistų tėveliui, kuris atvirai ir nuoširdžiai sutiko paremti festivalio dalyvius atminimo dovanėlėmis. Mokyklos direktorės vardu jam buvo įteiktas padėkos raštas už paramą ir jaunųjų dailininkų piešinys, kuris tapo šio festivalio simboline emblema.

Kiekvienais metais meno mokyklos dailės skyriaus mokiniai, vadovaujami mokytojos Inos Avreicevič, organizuoja savo darbų parodą. Skambanti muzika garsais užpildo visumą ir sukuria tam tikras nuotaikas, pojūčius, būsenas. O jaunieji dailininkai per spalvas, linijas, siužetus piešiniuose perteikė savo skirtingus įspūdžius. Ir kadangi muzikos įkvėpti jie vaizdavo garsų šventę, paroda „Muzikos pasaulis“ buvo labai spalvinga.

Dvi valandas trukęs koncertas tikrai neprailgo. Skambėjo skirtingų epochų ir įvairių žanrų pasaulio muzika: nuo romantizmo iki džiazo, nuo liaudies dainų iki šiuolaikinės bei populiariosios muzikos. Dar ilgai skambėjo karšti aplodismentai, šilti žodžiai, pasižadėjimai kitais metais vėl susitikti. Palinkėkim festivalio sumanytojai ir iniciatorei Marijai Beperšč novatoriškų idėjų, mokytojams – kūrybinių sumanymų, mokiniams – kantrumo ir kruopštumo, tėveliams bei svečiams – malonių įspūdžių, organizatoriams – entuziazmo ir energijos. Tuomet muzika visada skambės ir džiugins mūsų sielas, pripildys širdis gėriu ir harmonija.

Stela TURICA

Pabradės meno mokyklos mokytoja metodininkė

 

 
Reklaminis skydelis