Mes turime 320 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5404
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15591
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91621
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Mykolo Kleopo Oginskio jubiliejų pasitinkant

2015 m. gegžės 13 d. trečiadienis, Nr.46 (1470)

Šiemet sukanka 250 metų, kai 1765 m. rugsėjo 25 dieną gimė kunigaikštis, diplomatas, politinis veikėjas, kompozitorius Mykolas Kleopas Oginskis, kurį dauguma žino kaip polonezo „Atsisveikinimas su Tėvyne“ autorių. Tačiau šio žmogaus veiklos sfera buvo kur kas platesnė. Dalyvaudamas 1794 m. Tado Kosciuškos vadovaujamame sukilime suorganizavo savo kavalerijos diviziją, buvo Ukmergės, Breslaujos ir Švenčionių apskričių sukilėlių vadas. Po sukilimo pralaimėjimo ir po Lietuvos-Lenkijos trečiojo padalijimo, Lietuvai praradus nepriklausomybę, buvo priverstas bėgti iš tėvynės. Manoma, kad kaip tik tada buvo parašytas ir jo įžymusis polonezas „Atsisveikinimas su Tėvyne“.

Mykolas Kleopas Oginskis mirė 1833 m. spalio 15 d. Italijoje, Florencijoje. Palaidotas Šventojo Kryžiaus bazilikoje (Sante Croce) greta čia amžinojo poilsio atgulusių Mikelandželo, Galilėjo Galilėjaus ir Džoakino Rosinio.

2015 m. gegužės 8 d. Florencijoje Sante Croce bazilikoje pagerbiant Mykolo Kleopo Oginskio atminimą buvo pristatyta koncertinė programa „Laiškai apie muziką“, grojo Čiurlionio kvartetas. Sveikinimo žodį tarė LR kultūros ministras Šarūnas Birutis, o jo kalbą į italų vertė švenčionėliškė, knygos apie Toskaną autorė, menotyrininkė Dalia Smagurauskaitė.

„Švenčionių krašto“ inf.

 
Reklaminis skydelis