Mes turime 312 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1966
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12153
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88183
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Eglynų apsauga nuo kenkėjų

2015 m. gegužės 16 d. šeštadienis, Nr.47 (1471)

Visiems privačių miškų savininkams, ir ypač tiems, kurių valdose yra eglynų, primename, kad, kaip ir kiekvieną pavasarį, taip ir šį, yra žievėgraužio tipografo – Lietuvoje labiausiai paplitusio ir labai žalingo eglės liemenų kenkėjo - masinio pakenkimo židinių susidarymo rizika. Didžiausia židinių susidarymo rizika yra eglynuose, kuriuose yra šviežiai išlaužytų ar išverstų eglių, šalia laiku nesutvarkytų praeitų metų kenkėjų židinių; tai pat išretintuose atrankiniais kirtimais ir esančiuose prie plynų kirtimų ribų eglynuose. Esant palankiems orams, kenkėjas gali staigiai pasidauginti ir sukelti eglių džiūvimą dideliuose plotuose. Todėl eglynų džiūvimo sumažinimui būtina vykdyti žievėgraužio tipografo plitimą mažinančias priemones :

1. Sanitariniais kirtimais turi būti iškertamos žalių eglių vėjavartos, vėjalaužos, sniegalaužos ir labai pažeisti medžiai iki medžių liemenų pavojingų kenkėjų apsigyvenimo juose, t.y. iki po žieve atsirandant gyvų liemenų kenkėjų (kiaušinėlių, lervų, lėliukių, naujos kartos suaugėlių). Ypač svarbu rudenį-žiemą atsiradusias žalias vėjavartas, vėjalaužas sutvarkyti iki pavasarinio orų atšilimo ir neleisti jose pasidauginti žievėgraužiams.

2. Eglių liemenų pavojingų kenkėjų apgyvendinti medžiai iki pirmųjų lėliukių susiformavimo turi būti iškirsti sanitariniais kirtimais ir išvežti ne arčiau kaip 3 km nuo medyno pakraščio, kuriame spygliuočių medžių rūšių yra daugiau kaip 20 procentų arba nužievinti. Tam reikia nuo gegužės 15 d. iki rugpjūčio 30 d. intensyviai žvalgyti 50 metų ir vyresnio amžiaus medynus, kurių rūšinėje sudėtyje eglė sudaro 50 ir daugiau procentų, ir nuolat šalinti kenkėjų apniktas egles. Žievėgraužio tipografo veiklos pagrindiniai požymiai – ant žievės kelmo ir kamieno apačioje arba ant žemės prie kamieno randama rudos spalvos išgraužų ir žievės paviršiuje gali būti matomos kinivarpų įsigraužimo angos. Apnikimo pradžioje eglių spygliai ir lajos atrodo sveikai. Ne vegetacijos metu pastebėtas žievėgraužių apniktas egles galima iš miško šalinti iki pavasarinio orų atšilimo. Vabzdžių apnikimą parodo genių veikla, rundantys ir byrantys spygliai. Sausų ar be žievės eglių kirtimas, kurias jau paliko nauja žievėgraužių karta, medynų sveikatingumui įtakos nebeturi.

3. Eglės žalia mediena nuo balandžio 20 d. iki rugsėjo 1 d. turi būti išvežta iš miško arba apdorota.

Valstybinės miškų tarnybos Miškų kontrolės skyriaus Vilniaus teritorinio poskyrio vyr. specialistas L.Andriukonis

 
Reklaminis skydelis