Mes turime 297 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2592
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12779
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88809
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dar kartą pėsčiomis namo, pasisemti įkvėpimo kūrybai...

2011 m. spalio 12 d., trečiadienis Nr.75 (1122)

„Ir vėl pėsčiomis namo, pasisemti kūrybai iš įkvėpimo šaltinio, kur jo laukia artimi ir brangūs žmonės“, - spalio 8-osios popietę pristatydama brangų Pašaminei svečią čia laukiamą ir mylimą ekonomistą ir rašytoją Vytautą Ažušilį sakė lituanistė Danutė Bagdonavičienė. Pirmą kartą pristatyti savo kūrybos į Pašaminę rašytojas buvo atvykęs, kai išleido „Auksinį sakalą“. Tuokart savo gimtąjį kaimą V.Ažušilis taip pat pasiekė pėsčiomis.

Garbaus amžiaus rašytojas kartu su kolega Bernardu Šakniu iš „Valstiečių laikraščio“ iš Švenčionėlių pėstute per šilą, pro savo vaikystės namus žvaliai nužingsniavęs keletą kilometrų atėjo į Pašaminės kaimo klubą, kur susitikimą su rašytoju surengė klubo vedėja Dalė Basiūnienė ir bibliotekos vedėja Loreta Jusienė.

V.Ažušilis gimė 1929 m. rugpjūčio 8 d. Pašaminės kaime, Švenčionių apskrityje, Lenkijos okupuotame Vilniaus krašte. Iki 1940 m. mokėsi Pašaminės pradinėje lietuviškoje mokykloje. 1942 m. baigė Švenčionėlių progimnaziją. 1949 m. Švenčionių gimnazijoje eksternu išlaikė brandos egzaminus. Vėliau baigė Maskvos neakivaizdinį finansinį institutą. 1970 m. ekonomikos mokslų kandidatas, 1980 m. habilituotas socialinių mokslų daktaras. Nuo 1956 m. dirbo Maisto produktų pramonės ministerijos Finansų skyriaus viršininku, vėliau ilgametis Statybos ministerijos darbuotojas. 1990 m. įkūrė bendrovę „Apskaita“, žurnalo „Sąskaityba“ steigėjas ir vyr. redaktorius.

Sovietiniais metais parašė ir išleido keliolika mokslinių knygų, brošiūrų ir per šimtą straipsnių. Po 1990 m. parašė tris knygas ir daugiau kaip šimtą straipsnių buhalterinės apskaitos tvarkymo klausimais. Šalia pagrindinio darbo ėmėsi ir grožinės literatūros kūrybos. Aštuntajame dešimtmetyje sukūrė keletą eilėraščių, fantastinių kūrinėlių, novelių. 1981 m. užbaigė fantastinį romaną „Roneta“, kurį pavyko išspausdinti tik 1989 m. Romaną pakartotinai išleido 1990 m., 1991 m. Nedidelius kūrinėlius spausdino žurnaluose, brošiūrose, kalendoriuose. Nuo to laiko pasirodė ir dešimtys V.Ažušilio romanų ir knygų vaikams. 1985-2002 m. parašė ir išleido keturių tomų romaną „Auksinis Sakalas“ (I-II tomai – 2001 m., III-IV tomai – 2002 m.). Romaną skaitytojai įvertino teigiamai, todėl 2002 metais V.Ažušilis atsisakė kitų darbų ir pasišventė vien kūrybai. Už vieną žymiausių romanų „Auksinis sakalas“ 2003 m. gavo Amerikos lietuvių Jūratės ir Edvardo Šulaičių literatūros fondo premiją.

Pašaminiškiams jų kraštiečio kūrybos turbūt nė nereikia pristatinėti – beveik kiekvienas turi savo namų bibliotekose visas V.Ažušilio knygas, o „Auksinį sakalą“, kur su meniškai, lengvai ir net su humoru aprašomi tikri istoriniai įvykiai, paremti faktais, apie pokario laikus Pašaminėje, daug pašaminiškių perskaitė ne vieną kartą ir šio keturtomio puslapiuose atpažino savo tėvus ir save.

Susitikimas Pašaminės kaimo klube vyko jautriai ir nuoširdžiai, jaukiai susėdus prie arbatos puodelio. Gražu, kad dalyvavo ir daug jaunimo, su lietuvių kalbos ir literatūros mokytojomis Asta Činčikiene ir Alina Krinickiene mokykliniu autobusiuku atvyko ir būrys Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos mokinių. Nors ir didelė Pašaminės kaimo klubo salė, tačiau sunkiai betilpo visi, gausiai susirinkę, tad jaunimas įsitaisė balkone.

Su šakočiu dovanų į renginį atvykusi Kultūros skyriaus vedėja Danutė Vigelienė pasidžiaugė, kad Pašaminėje rudens renginių sezonas prasidėjo būtent skirtu knygai ir kūrybai, o tai rodo, kas žmogui yra svarbiausia. Palinkėjusi V.Ažušiliui ir toliau išlikti tokiam kūrybingam bei produktyviam. Rašytoją, kurio kūryba itin mėgstama ir švenčionėliškių, pasveikino ir Švenčionėlių bibliotekos filialo vedėja Stasė Busilienė, įteikusi puokštę rožių, ir Pašaminės klubo vedėja Dalė Basiūnienė, įteikė pašaminiškės ūkininkės Agnietės Garbauskienės suslėgtą sūrį.

Neišsenkančio kūrybingumo rašytojui linkėjo ir daugiau kalbėjusiųjų: Bernardas Šaknys, Albinas Cibulskas, pabrėžęs, kad žmogus turi taip stipriai mylėti savo gimtąjį kaimą, jog išėjęs iš jo prieš 60 metų, niekaip nepamirštų, ilgėtųsi ir nuolat lankytų, Viktorija Lapėnienė, Giedrė Karužaitė (kurios tėvas buvo mokytojas lietuviškoje Pašaminės mokykloje). Šventėje dalyvavęs rašytojo anūkas sakė laikąs senelį sektinu pavyzdžiu, iš kurio išmoko daug svarbaus ir vertingo. Genovaitė Cibulskienė padovanojo savo sukurtą gėlių kompoziciją, pavadintą „Sakalo plunksna“, kuri ir atrodė tarsi būtų tikra sakalo plunksna.

O pats V.Ažušilis iš visos širdies ir net su grauduliu balse sakė norįs visus brangius savo kraštiečius apkabinti ir išbučiuoti. Rašytojo giminaitė Pašaminėje gyvenanti Teklė Didenko prisiminė, kad Vytautas buvęs nuo pat vaikystės labai gabus ir kūrybingas, o jo gyvenimą suprasti kiekvienas galįs iš jo knygų. Ji visiems rekomendavo perskaityti V.Ažušilio romaną „Moša“. Povilas Šimkavičius, surinkęs daug vertingos istorinės medžiagos apie Pašaminės kaimo praeitį, čia veikusią lietuvišką mokyklą, įteikė rašytojui labai vertingą dovaną – komplektą senų laikraščių, kuriuose yra V.Ažušilio tėvo Anupro rašyti straipsniai.

Klubo fojė Pašaminės kaimo bibliotekos vedėja Loreta Jusienė buvo surengusi visų V.Ažušilio knygų parodą prasmingu pavadinimu „Sakalas skinasi kelią toliau“. Pats autorius savo ruožtu padovanojo Pašaminės bibliotekai net 35 knygas. Pasak šventėje dalyvavusių bibliotekininkių, mūsų rajono bibliotekų fondai nuolat papildomi naujomis knygomis, kurias nuperkamos savivaldybės lėšomis, dalį gauna iš leidyklų, tad skaitytojai visada turi gerą pasirinkimą. V.Ažušilis savo knygų padovanojo ir renginyje koncertavusiam Švenčionėlių kultūros centro moterų vokaliniam ansambliui „Gabija“, Reškutėnų folkloro ansambliui ir sutartines atlikusioms merginoms. Be to, po knygą „Perlų dama“, skirtą rašytojo ištikimai gyvenimo draugei – mylimai žmonai Onutei, dovanų gavo ir kiekvienas renginio dalyvis.

Irena POŽĖLIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis