Mes turime 177 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2411
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5804
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53130
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Išėjus į valdžią viskas atrodo kitaip?

2015 m. gegužės 27 d. trečiadienis, Nr.50 (1474)

Teisėtvarkos ir etikos komiteto dilema – yra jis ar nėra?

Nelabai gražu, bet taip jau yra – valdančiojoje daugumoje neatsiranda norinčių (o gal galinčių?) darbuotis Teisėtvarkos ir etikos komitete. Dirbti jame užsirašė tik opozicijos nariai, o pagal Savivaldos įstatymą komitetai turi būti sudaryti iš valdančiosios daugumos ir opozicijos atstovų. Jeigu laikytis įstatymo, komiteto nėra. Bet meras nesutinka ir liepia opozicijai neišsigalvoti...

Dauguma – liberalai su lenkais ir 1 socialdemokratas – rankas pakilnojo (moderniai – pamaigė balsavimo mygtukus) ir už šį komitetą ir mano, kad jis yra. Tuo tarpu opozicijos atstovas Vytautas Bulka posėdžio pradžioje pareiškė pretenziją merui Rimantui Klipčiui, kurio pareiga koordinuoti komitetų veiklą, ir pareiškė, kad ketinąs teikti skundą Vyriausybės atstovui. Vytautas Bulka teigia, kad jo, kaip tarybos nario, teisės, svarstant šio posėdžio klausimus, buvo suvaržytos, nes Teisėsaugos ir etikos komitetas neveiksnus, jo nėra. Ankstesniame posėdyje pasiūlymo tapti komiteto pirmininku Konstantas Ramelis atsisakė.

 

Algos ir priedai už sunkų darbą

Praėjusią savaitę vykusiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje išrinkta naujoji administracijos valdžia – direktorius ir pavaduotojas. Direktoriumi tapo lenkų atstovas Andrius Šarėjus, pavaduotoju – liberalas Arūnas Čenkus. Už sunkų darbą valdžiai turi būti atlyginta ne tik atlyginimu, bet ir priedais, na, o rinkėjai turi teisę žinoti, kiek uždirba jų tarnai. Pirmiausia – algos. Direktoriui skirtas algos koeficientas 9,7 bazinio dydžio. Tarybos narių nuomonės išsiskyrė dėl priedo, kuris gali sudaryti iki 70 proc. atlyginimo. Priedas už ištarnautus valstybei metus į tą priedą (jį teisingiau vadinti priemoka), kurį skiria taryba, neįeina. Tarybos skiriamas priedas turi būti konkrečiai pagrįstas – už ką, tad ir buvo nuspręsta: „už įprastinį krūvį viršijantį darbą“. Žodžiu, darbo dar nepradėjo, bet jau aišku, kad krūvis bus viršijamas. Tik nelabai aišku, koks krūvis laikomas normaliu, o koks – jau viršijančiu ir kodėl tie krūviai valstybės tarnyboje tokie nesubalansuoti nuo pat pirmųjų dienų.

Darbo daug, kaip pripažino meras, „čia ne kritikuoti būnant opozicijoje“. Naujieji valdantieji iš tiesų atrodo pavargę, vis pabrėžė didelius darbo krūvius, vicemeras Kęstutis Trapikas net prašė leisti atsigauti (jau!). Tarybos narė, 8 metus dirbusi mero pavaduotoja, Raja Krupenina net susigraudeno ir užjautė naująją valdžią: „Kaip greitai! Užtenka išeiti iš opozicijos į valdžią, ir viskas kitaip atrodo, jau ir vicemeras tyli, pritaria, kad darbas sunkus. O iki šiol, kol sėdėjo opozicijoje, vis sakydavo, kad mes sėdime ir nieko neveikiame. Aš suprantu, kad jūs esate išsekę, bet praėjo tik mėnuo, jūs dar visko nepajutote, dar visko bus, patikėkite“. Kažin, ar tokie žodžiai labiau paguodė ar išgąsdino valdančiuosius, bet jie prarado vieningą poziciją dėl priedų. Lenkų atstovas Vladislav Jedinskij savo partiečiui direktoriui Andriui Šarėjui pasiūlė 20 proc. priedą. Taip pat lenkas Antonij Jundo pasirodė dosnesnis – anot jo, jam negaila ir 70 proc. priedo. V.Jedinskij pareiškė norintis pasitaisyti ir pasiūlė 40 proc. Įdomu, kad opozicija ir save vadinantys nepriklausomais (nors tokios sąvokos kaip ir nėra – arba dauguma, arba opozicija) valstiečiai pasirodė esantys ir dosnesni, ir vieningesni – jie siūlė direktoriui skirti 40 proc. priedą. Po ilgoko „turgelio“ meras pasiūlė 20 proc., savi jam, žinoma, nedrįso prieštarauti, ir 13 balsų direktoriui patvirtintas 20 proc. priedas. Opozicija prie savo nuomonės už 20 proc. nebalsavo. Liberalas Kęstutis Savickas, pradžioje palaikęs 40 proc. dydžio priedą, motyvuodamas rimtais dalykais – kad jaunas žmogus (direktorius), ateityje reikės ir būsto, savo minties atsisakė ir balsavo kaip dauguma, balsuojanti kol kas drausmingai.

Direktoriaus pavaduotojas Arūnas Čenkus tenkinsis mažesne alga – jo koeficientas 7,8 bazinio dydžio, priedas 20 proc. taip už iš anksto suplanuotą nepakeliamą, t. y., viršijantį įprastinį darbo krūvį.

Smalsesni gali paskaičiuoti, kiek rinkėjai mokės savo išrinktiesiems. Bazinis dydis – 130,5 Eur.

Apie kitus sprendimus – viešus ir slaptus – skaitykite kituose numeriuose.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ