Mes turime 422 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3882
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20083
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96113
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Karvių skaičius šalyje auga

2015 m. birželio 17 d. trečiadienis, Nr.56 (1480)

Kokios gyvulininkystės galimybės ir perspektyvos Lietuvoje? Šį klausimą  nuolat kelia gyvulių augintojai. Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos vadovas Vilius Rekštys teigia, kad auginamų gyvulių skaičius auga, taip pat galima pasigirti aukšta veislinių gyvulių kokybe, matosi teigiamų pokyčių. Pasak tarnybos vadovo, dar daug reikia nuveikti, bet pirmi žingsniai žengt.

2014 metais auginamų karvių skaičius augo, o ne mažėjo. Tokios pat tendencijos išlaikytos ir 2015 metais. Skaičiuojama, kad šiuo metu Lietuvoje auga 315 788 karvių. Per pastaruosius metus 12 procentų išaugo ir galvijų skaičius, o grynaveislių mėsinių galvijų skaičius išaugo dvigubai. Veislininkystė – gyvulininkystės pagrindas. Lietuvoje veisiamų ūkinių gyvūnų produktyvumo didėjimas, gaminamos produkcijos kokybė priklauso nuo teisingo ir kryptingo veislininkystės darbo. Svarbu ir toliau tobulinti ūkinių gyvūnų veislininkystės sistemą, didinti veislinių ūkinių gyvūnų skaičių, saugoti ūkinių gyvūnų genetinius išteklius. Šiuo metu ūkinių gyvulių kontrolė nėra privaloma, tačiau – tai svarbus elementas, siekiant kuo aukštesnės gyvulių kokybės. 

Ilgus metus Lietuvoje daugiausia dėmesio buvo skiriama augalininkystei, todėl gyvulininkystė išgyveno ne pačius geriausius laikus, tad drastiškai mažėjo auginamų gyvulių. Dabar situacija yra pasikeitusi, ši žemės ūkio šaka atsigauna. Nuo 2015 m. metų pagal susietas su gamyba specialias schemas bus remiami pieninės ir mėsinės galvijininkystės, pieninės ožkininkystės, mėsinės avininkystės sektoriai. Gyvulininkystei skirta  80 proc. visos susietosios paramos, tai yra vien tik 2015 m. – 43,5 mln. eurų. 2014-2016 metais iš viso  gyvulininkystės sektorių pasieks daugiau kaip 115 mln.  eurų. Daugiausia lėšų numatyta pieninės galvijininkystės sektoriui – daugiau kaip 70 mln. eurų, mėsinei galvijininkystei – beveik 39 mln. eurų, mėsinei avininkystei – daugiau kaip  5 mln.  eurų,  pieninei ožkininkystei  – 448 tūkst. eurų.

Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos informacija

 
Reklaminis skydelis