Mes turime 278 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1240
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17441
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93471
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių r. viešojoje bibliotekoje kuriasi modernių technologijų edukacinės erdvės

2015 m. birželio 27 d. šeštadienis, Nr.58 (1482)

2015 m. birželio 9 d. Lietuvos bibliotekose vyko renginiai – bibliotekos pasidalino su bendruomenėmis savo projektų idėjomis. Toks renginys vyko ir Švenčionių r. savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje, kur pristatytas projektas „Technologijų centro „Failiukas“ įkūrimas ir veikla bibliotekose“.

Projektas „Bibliotekos pažangai 2“, kurį įgyvendina Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvoje prasidėjo 2013 metų gruodį ir vyks trejus metus. Jo šūkis – „Su biblioteka prasideda atradimai“. Tuo norima pabrėžti, kad bibliotekos yra stiprios, savarankiškos vietos bendruomenės institucijos, gebančios spręsti iškilusias problemas inovatyviais metodais ir įgyvendinant įvairius projektus bei veiklas. Tai – ne tik patalpa su knygų lentynomis. Iš viso 45 Lietuvos viešosios bibliotekos gavo dalinį projekto „Bibliotekos pažangai 2“ ir LR Kultūros ministerijos finansavimą bendruomenių projektams įgyvendinti., Šaunu, kad tarp jų ir švenčioniškiai. Ir dar – Švenčionių projektas priskirtas prie geriausių. Nors projektus teikė daugiau, tačiau ne visi buvo finansuoti.

Kaip jau buvo minėta, Švenčionių r. savivaldybės viešoji biblioteka pateikė paraišką projektui „Technologijų centro „Failiukas“ įkūrimas ir veikla bibliotekose“. Projekto idėja ir parengimas atitiko vertimo kriterijus, skirtas dalinis finansavimas 22.600 Eur projekto veikloms įgyvendinti. Labai smagu, kad švenčioniškiai bibliotekininkai pasirinko aktualią idėją, parašė puikų projektą ir gavo jam finansavimą. Švenčionių rajono savivaldybė taip pat skyrė lėšų patalpoms sutvarkyti ir pritaikyti.

Į renginį – projekto pristatymą atvyko Švenčionių r. savivaldybės tarybos narė Jolanta Olechnovič, Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojas Kęstutis Kapačinskas, savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus specialistė Jolita Lazdinienė, „Bibliotekos pažangai 2“ projekto koordinatorius Donatas Kubilius, Užsienio kalbų mokymų centro direktorė Vilija Rinkūnienė, projekto partneriai, bibliotekininkai.

Švenčionių r. savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Leonarda Vilčiauskienė, pasveikinusi susirinkusius, padėkojo savo kolektyvui, kuris dirba darniai, kūrybiškai ir nuoširdžiai. Todėl ir rezultatas – puikus.

Renginio vedėja Laima Strakšienė perskaitė Lietuvos nacionalinės M.Mažvydo bibliotekos generalinio direktoriaus prof. Renaldo Gudausko sveikinimo laišką. Pertraukėlių metu saksofonu grojo Stasys Montrimas.

„Bibliotekos pažangai2“ projektų bendruomenėms kuratorius Donatas Kubilius džiaugėsi sėkmingu projektu, jis pagyrė švenčioniškių idėją sukurti tokį projektą, kuris pagerintų tiksliųjų mokslų įsisavinimą per žaidybinę formą ir panaudojant modernias 3D spausdinimo technologijas. Be to, idėja aktuali, paimta ištyrinėjus vietos bendruomenės problemas. Šio projekto įgyvendinimas neabejotinai pagerins žmonių užimtumą ateityje. Donatas pateikė pavyzdį, kaip vienas iš jo mokinių įvaldęs 3D technologijas, sėkmingai pritaikė jas ir sukūrė pelningą verslą užsienyje ir t.t. Jis linkėjo Švenčionių jaunimui įvaldyti naujausias technologijas, mokytis tiksliųjų mokslų, kad niekada netektų būti bedarbiais.

Šio projekto vadovė Švenčionių r. savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Violeta Bruvinskienė pažymėjo, kad du trečdaliai vaikų leidžia laisvalaikį prie kompiuterių, tad labai svarbu juos sudominti ne tik žaidimais, bet ir turiningesne veikla. Ji plačiai papasakojo apie projekto „Technologijų centro „Failiukas“ įkūrimas ir veikla bibliotekose“ planuojamas veiklas ir įgyvendinimą. Projektas orientuotas į naujas užimtumo veiklas vaikams ir paaugliams organizuojant užsiėmimus bibliotekose įkurtuose techniniuose būreliuose Vaikų literatūros skyriuje, Pabradės ir Švenčionėlių miestų bibliotekose. Informacinių technologijų mokytojai ir bibliotekininkai bus apmokyti dirbti su neformaliojo ugdymo programa „Naujų technologijų startuoliai“ 1 modulis „3D programavimas“. Po to apmokyti specialistai organizuos mokymus ir veiklas techniniuose būreliuose vaikams – programavimo, 3D formatu spausdinimo, loginio mąstymo žinios ir įgūdžiai moksleiviams bus naudingi mokantis tiksliųjų mokslų. Šio projekto partneriai yra rajono bendrojo lavinimo mokyklos, Pabradės Vaikų globos namai, Švenčionėlių Socialinių paslaugų centras, savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrius, VšĮ „Robotikos mokykla“.

Užsienio kalbų mokymų centro direktorė Vilija Rinkūnienė akcentavo, kad 3D spausdintuvai suteikia dideles galimybes gabiems vaikams, pedagogai techniniuose būreliuose gali vesti įdomias pamokas. Ji pabrėžė, kad svarbiausia surasti kūrybingų, entuziastingų ir atsidavusių savo darbui mokytojų, kurie norėtų tobulėti kartu su mokiniais, sekundžių tikslumu neskaičiuotų savo darbo laiko, ir gabių vaikų, kurie įgiję papildomų įgūdžių ras savo vietą gyvenime ir darbo rinkoje. Pasak Vilijos, Švietimo ir mokslo ministerija ėmė planuoti, kaip sukurti edukacines erdves už mokyklos ribų. Ir čia biblioteka ministeriją jau aplenkė!

Projekto partneris VšĮ „Robotikos mokykla“ direktorius Paulius Briedis, kaip tik tuo pat metu dalyvavęs projekto pristatyme Tauragėje, prie švenčioniškių prisijungė per „Skype“ programą ir pristatė 3D spausdintuvu sukurtus gaminius. O jų panaudojimo galimybės labai plačios: medicinoje, pramonėje, mene, versle, gamyboje, restauravime ir t.t.

Švenčioniškius su projekto pradžia per „Skype“ pasveikino ir Tauragės meras, kaip tik dalyvavęs savo bibliotekos renginyje.

Buvo parodytas bibliotekoje sukurtas filmukas, kur vaikai kalba apie populiarias žaidimų svetaines, kad bibliotekoje dažnai lankosi naudotis interneto prieiga. Renginio pabaigoje bibliotekos kiemelyje pasodintas simbolinis medelis – obelaitė, kurią padovanojo „Babtų medelynas“, simbolizuojanti bibliotekos pažangą, augimą, projekto veiklas, siekiant pagerinti ir keisti bendruomenės gyvenimą.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis