Mes turime 410 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4099
mod_vvisit_counterŠią savaitę:36475
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:118224
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

„Ežerų sietuvai“ – 20 metų

2015 m. liepos 11 d. šeštadienis, Nr.62 (1486)

Prieš 20 metų šviesaus atminimo Vytauto Mačionio iniciatyva buvo surengtas pirmasis tarptautinis liaudiškos muzikos ir tautinių šokių festivalis „Ežerų sietuva“. Tuomet festivalio renginiai apėmė ne tik visas Utenos apskrities savivaldybes, bet prie jų prisijungė ir Švenčionių rajonas, kur dainų slėnyje prie Bėlio ežero ir įvyko pirmasis šio puikaus festivalio koncertas. Ir nors per tuos porą dešimtmečių festivalio „Ežerų sietuva“ organizacinėse struktūrose įvyko nemažai permainų, dabar jis rengiamas tik trijose savivaldybėse: Švenčionių, Ignalinos ir Molėtų, bet festivalis gyvuoja ir liepos 4 dieną jau vienuoliktojo tarptautinio liaudiškos muzikos ir tautinių šokių festivalio renginiai nuvilnijo per mūsų rajoną.

Jau tapo gražia tradicija, kad „Ežerų sietuva“ mūsų rajone prasideda dalyvių eisena Švenčionių mieste. Tai iš tiesų efektingas ir gražus reginys, kurį gali stebėti ne tik festivalio dalyvių pasveikinti išėję rajono vadovai ir svečiai, bet ir gausiai susirinkę švenčioniškiai ir rajono gyventojai. Juk ne tik šventės dalyvių eiseną galėjai stebėti, bet ir jų trumpus pasirodymus. Po eisenos didžioji dalis šventėje dalyvaujančių kolektyvų narių galėjo šiek tiek pailsėti nuo alinančio karščio Švenčionių miesto parko medžių paunksmėje, o kolektyvų vadovai skubėjo į Nalšios muziejų, kur juos pasveikino Švenčionių rajono meras Rimantas Klipčius. Nepaisant karšto oro žiūrovų pasižiūrėti festivalio „Ežerų sietuva“ koncerto ir pasižmonėti mugėje susirinko tikrai gausiai. Ir tie, kas atėjo, tikrai nepasigailėjo, nes koncertas, trukęs daugiau nei tris valandas, buvo efektingas ir gražus.

Pirmosios į sceną lyg banguojantis ežeringo Švenčionių krašto vanduo tiesiog įplaukė „Gelmės“ ir „Gamos“ šokėjos, o po to renginio vedėjos Vidos Vilutienės pakviesti išsirikiavo ir kiti šventiniame koncerte dalyvavę kolektyvai. Buvo pristatyti ne tik šventiniame koncerte dalyvavę kolektyvai: Švenčionių miesto kultūros centro dainų ir šokių ansamblis „Aukštaitija“, pagyvenusių žmonių šokių kolektyvai „Trepsis (Švenčionių m. KC) ir „Senjorai“ (Švenčionėlių m. KC), Visagino m. kultūros centro ukrainiečių folkloro ansamblis „Kalyna“, vaikų ir jaunimo liaudies šokių kolektyvas „Jutčenka“ iš Nemenčinės, Azerbaidžano folkloro kolektyvai „Šams“, „Annino“ ir „Muham“, Gruzijos nacionalinių šokių ansamblis „Legenda“, Italų folkloro ansamblis „Li Pistacoppi“, Rusijos liaudies šokių ansamblis „Boyarishnya“ (Bojaryšnia) ir iš tolimosios Australijos atvykusi Australijos lietuvių folkloro grupė „Pamesta klumpė“, bet ir į šventę atvykę svečiai: LR sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė, LR Seimo nariai Petras Čimbaras ir Valentinas Stundys, LR kultūros viceministras Vytautas Vigelis, Ignalinos r. meras Henrikas Šiaudinis, Molėtų r. vicemeras Mindaugas Kildišius, festivalio „Ežerų sietuva“ generalinė direktorė Roma Ksenzovienė, delegacijos iš Lenkijos Vengrovo ir Rumios miestų bei svečiai iš kaimyninės Baltarusijos Postavų rajono. Visus su puikia švente pasveikino ir geros nuotaikos bei gero reginio palinkėjo meras Rimantas Klipčius, Premjero Algirdo Butkevičiaus sveikinimą perdavė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Koncertinę programą, kaip ir pridera, pradėjo šeimininkai – dainų ir šokių ansamblis „Aukštaitija“ ir šį kolektyvą scenoje pakeitę pagyvenusių žmonių šokių kolektyvai „Trepsis“ ir „Senjorai“. Net porą kartų scenoje pasirodė ukrainiečių folkloro ansamblis „Kalyna“, kaip ir vaikų ir jaunimo liaudies šokių kolektyvas „Jutčenka“ iš Nemenčinės bei Gruzijos nacionalinio šokio ansamblio „Legenda“ šokėjai. Smagiai savo programą atliko Australijos lietuvių folkloro grupė „Pamesta klumpė“ bei Azerbaidžano folkloro kolektyvai „Šams“, „Annino“ ir „Muham“. Elegancija pulsavo Rusijos liaudies šokių ansamblis „Bojaryšnia“, o tikru pietietišku temperamentu visus sužavėjo italų folkloro ansamblis „Li Pistacoppi“. Ramiu šokių koncertą užbaigė „Gelmės“ ir „Gamos“ šokėjos.

Vienuoliktoji „Ežerų sietuva“, į Švenčionis atkeliavusi iš Molėtų, toliau iškeliavo į Ignaliną, kur ir nuskambėjo šiųmetinio festivalio atsisveikinimo akordai. Ar po poros metų bus dvyliktasis festivalis, parodys laikas.

Algis JAKŠTAS