Mes turime 308 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5648
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19508
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91865
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Afrikinis kiaulių maras nesitraukia

2015 m. liepos 11 d. šeštadienis, Nr.62 (1486)

Nors į Švenčionių rajoną „atneštas“ afrikinis kiaulių maras privertė smulkiuosius kiaulių laikytojus atsisakyti kiaulių auginimo, o laukinėje gamtoje gerokai praretino šernų bandas, bet medžiotojai vis dar sumedžioja vieną kitą šerną. Per birželio mėnesį buvo sumedžioti 22 šernai, bent jau tiek mėginių buvo pateikta tyrimams dėl AKM. Ar visi medžiotojai sąžiningai pateikė sumedžiotų šernų mėginius Švenčionių VMVT, čia, kaip sako valstybinis veterinarijos inspektorius Vytas Jazgevičius, jau yra medžiotojų sąžinės reikalas. Džiuginantis faktas, kad visi sumedžioti šernai nebuvo užsikrėtę AKM, o štai liepos pradžioje Svirkų seniūnijos Sakališkių miškelyje sumedžiotam šernui buvo nustatytas afrikinis kiaulių maras, tai jau penktas AKM užsikrėtęs šernas, sumedžiotas Švenčionių rajone.

Švenčionių VMVT viršininkas Gediminas Adomavičius ir valstybinis veterinarijos inspektorius Vytas Jazgevičius sakė, kad ne tik pas mus, bet ir kaimyniniame Ignalinos rajone bei kai kuriuose kitose savivaldybėse taip pat sumedžiojama AKM užsikrėtusių šernų, ir, kaip sakė mano pašnekovai, ko gero, teks įprasti prie to ir susitaikyti su situacija, kai retkarčiais bus sumedžiojami AKM užsikrėtę šernai, nes afrikinio kiaulių maro virusas labai atsparus, tad kovoti su juo nėra lengva, tą jau patyrė ir išgyveno tos valstybės, į kurias AKM „atkeliavo“ gerokai anksčiau negu į Lietuvą. Ir dabar labai svarbus medžiotojų rimtas požiūris į šią problemą. Tik nuo jų sąžiningumo priklauso, ar visų sumedžiotų šernų mėginiai pateikiami tyrimams dėl AKM, ar per tą laikotarpį, kol laukiama tyrimų rezultatų, sumedžiotas šernas guli kokiam nors šaldiklyje, tų klausimų daug, o nuo to, ar paisoma visų reikalavimų, tiesiogiai priklauso ir AKM plitimas.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis