Mes turime 273 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2804
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21348
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68674
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Graži sukaktis – gražūs ir jubiliatei skirti žodžiai

2015 m. liepos 18 d. šeštadienis, Nr.52 (1488)

Liepos 13-ąją į Reškutėnų tradicinių amatų centrą (buvusį mokyklos pastatą) suvažiavo, susirinko didelis būrys svečių. Ir atvyko jie su gražiu 80 metų jubiliejumi pasveikinti Viktoriją Lapėnienę. Toks sukaktuvininkės pagerbimas – akivaizdus šios veiklios moters, pedagogės, vadovės, muziejininkės ir, galima sakyti, rašytojos veiklos ir nuveiktų darbų įvertinimas.

Nuo Anykščių kilusiai Viktorijai Reškutėnai ir šis istoriškai įdomus kraštas jau seniai tapo artimas ir savas, kaip ir šio krašto žmonės, bei viso Švenčionių krašto istorija. Kartais sakoma, parašytas žodis – tai metraštis, jo jau neištrins laikas. Išliks ir Viktorijos Lapėnienės surinktos, surašytos „Reškutėnų kronikos“ net trys dalys. Gal ir ketvirtoji išvys dienos šviesą, bet grįžkime prie jubiliejaus paminėjimo.

- Kaip aš įsivaizduoju iš Viktorijos Lapėnienės patirčių sudarytą paveikslą, jos skulptūrą? Sakyčiau, kad tai yra žmogaus skulptūra – obeliskas – antikos kolona, išpuošta išorėje ir tvirta viduje, - jos kapitelis – viršūnės karūna – išpuošta ornamentais, lotoso žiedais. Kokia gi karūna mūsų mokytojos? Ogi labai paprasta – tautiška, lietuviška. Kaip ta kolona, nepaisant visų negandų, Viktorija išliko stipri, tvirta. Jos iniciatyva iškilo paminklai Reškutėnuose, išėjo kronikos, - apie jubiliatę kalbėjo meno kūrėjas Juozapas Jakštas.

Rajono meras Rimantas Klipčius gerb. Viktorijai Lapėnienei už nuoširdžią pedagoginę veiklą ir istorijos paveldo saugojimą įteikė padėką ir puokštę gėlių.

Švenčionių r. savivaldybės Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo skyriaus vedėja Danutė Vigelienė, pradėjusi savo sveikinimą Bernardo Brazdžionio eilėmis apie greitai bėgančius metus, sakė:

- Bet nežiūrėdama į bėgančius metus, nežiūrėdama į tai, kiek jų buvo, norėčiau, kad tie ateinantys Jūsų metai būtų prasmingi ir kūrybingi, kokie buvo iki šiol. Ir linkiu dar vienos knygos apie Reškutėnus.

Nalšios muziejaus direktorė Alytė Šiekštelienė, gerb. Viktoriją pasveikinusi muziejaus darbuotojų vardu, taipogi kalbėjo apie jos pareigingumą, pasiruošimą padėti. Daug gražių žodžių jubiliatės adresu išsakė ir kiti sveikintojai: Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos direktorės pavaduotojas Gintaras Nalivaika ir mokytoja Nijolė Daubarienė, Pabradės „Ryto“ gimnazijos direktorė Laima Markauskienė, buvusios kolegės mokytojos ir bendrapartiečiai – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Švenčionių skyriaus nariai, kurių vardu kalbėjo Bronius Lazaraitis. Bendrapartiečiai ir simbolinę juostą jubiliatei užrišo. Neliko nuošalyje nuo sveikintojų ir Švenčionėlių seniūnija bei kiti, o užbaigti sveikintojų kalbas norėčiau buvusio mokinio, dabar mūsų rajono ūkininko Izidoriaus Balčiūno, kuris pasveikinti gerb. Viktorijos Lapėnienės atvyko su žmona Jūrate, žodžiais:

- Jūs mums visada būsite mokytoja, gerbiama direktore, mokiusia mus tarybiniais metais lietuvių kalbos. Šiandieną čia daug gėlių žiedų, bet labiausia jus puošia jūsų darbai.

O tų darbų gerb. Viktorija Lapėnienė tiek Reškutėnams, tiek visam Švenčionių rajonui yra padariusi daug. Už tai ir ne vieną apdovanojimą yra gavusi. O didžiausias apdovanojimas jai, ko gero, per 44 darbo mokytoja Reškutėnuose (iš jų 38 vadovavo mokyklai) metus išleistų į gyvenimą mokinių prisiminimas ir nuoširdūs padėkos žodžiai.

- Šiandieną buvo daug siurprizų. Nustebino ir iš toli atvažiavę žmonės. Visiems labai esu dėkinga, - dėkodama kalbėjo gerb. Viktorija Lapėnienė, kuri pažadėjo, kad artimiausiu metu turėtų pasirodyti ir ketvirtoji „Reškutėnų kronikos“ dalis.

Viktorijos Lapėnienės 80-mečiui skirtos popietės metu skambėjo Reškutėnų moterų ansamblio, vadovaujamo Valdemaro Prunskaus, atliekamos dainos, tarptautinių pianistų konkursų laureato Arnoldo Leleikos atlikti kūriniai ir nuoširdūs mokytojos, buvusios gerb. Viktorijos Lapėnienės mokinės, Vilhelminos Urbonienės žodžiai.

Jubiliejai ateina ir praeina, bet žmogaus darbai lieka. Tikėkimės, kad išsipildys ir sveikintojų palinkėjimas gražų 80 metų jubiliejų švenčiančiai Viktorijai Lapėnienei, ir prie visų jos prasmingų darbų prisidės dar ne vienas naujas.

Algis JAKŠTAS