Mes turime 303 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5522
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19382
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91739
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Opozicija ragina merą ne ant cerkvės kupolų laipioti, o ieškoti lėšų projektams

2015 m. liepos 25 d. šeštadienis, Nr.54 (1490)

Stogus dengti laukia žiemos?

Slogų įspūdį paliko ketvirtadienį vykęs rajono savivaldybės tarybos posėdis. Dabartinė valdžia, pasirodo, kokia buvo kietakaktė opozicijoje, tokia liko ir atsidūrusi valdžioje. Posėdyje opozicija ir ragino, ir prašė, kad jie paskubėtų su darbais ir nežlugdytų projektų, nes šiais metais nepanaudojus lėšų, rajonas jas praras, vis tiek negirdi. Meras Rimantas Klipčius net keliskart didingai trečiuoju asmeniu apie save pareiškė: „Meras viską žino, meras jaučia pulsą“.

Tuo tarpu laikas bėga, terminai tirpsta, o darbai nė nejuda, net konkursai dar nepaskelbti. Tarybos narys Vytautas Vigelis nuogąstauja, kad Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos ir Pabradės pirminės sveikatos priežiūros centro stogų dengimui bei Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos techninio projekto rengimui skirtos Valstybės investicijos programos (VIP) lėšos dėl toko neveiklumo bus prarastos. Šiais metais nespėjus panaudoti, pinigai grįš į valstybės biudžetą. „Mes stengėmės, kovojome dėl šių lėšų, tad geranoriškai raginame - dirbkite, nežlugdykite projektų“, - kalbėjo buvęs meras Vytautas Vigelis. Naujasis meras Rimantas Klipčius atsakomybę vertė skyrių vedėjams, neva, jie puikiai žino, kaip ir ką reikia daryti. Jie tai tikrai žino, o kur mero atsakomybė? V.Vigelis pabrėžė, kad už viską atsakingas meras, ir paragino: „Paskubėkite, - kreipėsi V.Vigelis į naująjį merą, - greičiau skelbkite konkursus, nes pinigai nuplauks, juk nedengsite stogų žiemą. Mes nelengvai tas lėšas iškovojome, o jūs bent nepraraskite“.

 

Pinigais turi rūpintis meras

Kad ir kaip gerai dirbtų skyrių vedėjai ir specialistai, lėšos – ne jų rūpestis, o be pinigų projektų neįgyvendinsi. Čia prasideda mero atsakomybės našta. Taip jau yra, kad rajonų vadovams nuolat tenka kovoti dėl projektų finansavimo. Naujasis meras, panašu, to dar nesuprato, tad V.Vigelis geranoriškai pamokė. Štai ir šiuo metu Regiono plėtros taryba, ieškodama lėšų Nacionaliniam stadionui, nurėžė nuo savivaldybių. Širvintų rajono merė, gindama rajono interesus, jau kreipėsi į politinę tarybą. O mūsų - kaip nėra.

„Mažiau maudykitės mūsų padarytų darbų šlovės spinduliuose, švęsdami pabaigtuves. Ne jūs tai padarėte, jūs dar nieko nespėjote, kuo galėtumėt didžiuotis? Jūsų darbus pamatysime tik po gerų metų – tiek laiko ir net ilgiau rengiami projektai. Neužsisėdėkite kabinete, mere, važiuokite į ministerijas, nes pinigų niekas nepasiūlys, ir jie patys neateis“, - ragino V.Vigelis.

 

„Selfi“ ant cerkvės kupolo

Meras Rimantas Klipčius taip įsijautė, kad net užsiropštė ant restauruojamos Švenčionių cerkvės kupolo, ten „užsiselfino“ (taip vadinasi savęs fotografavimas telefonu), tuoj pat įsidėjo į socialinius tinklus ir pasigyrė nuopelnais. Kaip negražu – jeigu ne kultūros ministras Šarūnas Birutis, ši cerkvė būtų toliau griuvus. Tik jam tapus ministru, reikalai pagaliau pajudėjo. Tuo metu meras Vytautas Vigelis gyventojams pranešė džiugią žinią, kad su ministro pagalba pasiekė, jog cerkvė būtų įrašyta į kultūros paveldo objektus. Tai leido imtis tolesnių darbų. O prie ko čia po kupolus laipiojantis ir „besiselfinantis“ Rimantas Klipčius ?

 

Projektai jau laidojami?

Buvusius valdančiuosius, dabar priverstus stebėti, kaip dalis jų darbo eina perniek, suglumino naujosios valdžios sprendimas Švenčionių, Švenčionėlių ir Pabradės kiemų remontui skirti 10 tūkst. eurų. „O kur dingo mūsų parengti daugiabučių kiemų tvarkymo projektai su numatytu milijoniniu finansavimu“, - stebėjosi jie. Kur čia nesistebėsi, kai iš milijono lieka 10 tūks. „Ką už tokius pinigus galima padaryti – porą duobučių užlopyti? Panašu, kad mūsų projektai palaidoti“, - svarstė buvusi vicemerė Raja Krupenina.

Meras Rimantas Klipčius tokį keistą sprendimą aiškino aptakiai: „Niekas projektų neatsisako, teritorijos bus kompleksiškai sutvarkytos (tik jau neaišku kada, - red.p.). Visi suprantame, kad šiais metais kiemų niekas nepadarys. Todėl reikia bent kiek duobes užlyginti.

Vytautas Vigelis sako tikrai nesupranta, kas čia darosi: „Viskas juk buvo parengta, Švenčionyse daugiabučių kvartale jau šiais metais turėjo prasidėti darbai.“

 

Ir nusipelniusiems net žodžio nesuteikia...

Į akis krinta begalinis valdančiųjų gėrėjimasis savimi, gyrimasis, mėgavimasis valdžia, jų atvirai reiškiama nepagarba tiems, kurių kiekvieną žodį naujokai turėtų net išsižioję gaudyti ir įsidėmėti. Bet valdžia atvirai demonstruoja, kad patirties tokių žmonių kaip daugelio projektų iniciatorius Vytautas Vigelis, VRM komisijose rengiant strategijas dirbusi Raja Krupenina ar autoritetingas teisininkas mūsų rajono Garbės pilietis Konstantas Ramelis, jiems nereikia. Konstantui Rameliui posėdžio metu meras net replikos teisės nenorėjo suteikti, tarsi jo nepastebėtų, o Kęstučio Savicko išvedžiojimus galima laikyti pasityčiojimu. K.Rameliui pareiškus pastabą, kad Nusikaltimų prevencijos komisijoje vertėtų laikytis proporcinio principo – po atstovą nuo kiekvienos frakcijos, meras pasiūlė jam pačiam. K.Ramelis yra Kontrolės komiteto pirmininkas ir dirba dar vienoje komisijoje, tad atsisakė. K.Savickas leido sau visą triadą: „Pats pasiūlo ir pats atsisako, tai neaišku, ko išvis nori!“. Ką čia bepridėsi. Tarybos narys Konstantas Ramelis pasijuto įžeistas: „Aš neprašiau pareigų, o tik pasiūliau, kaip būtų geriau.“ Nepaisant vertingo pasiūlymo, į jį meras neatsižvelgė.

 

Kerštas ir oponento sudorojimas

Dar vienas keistas šio posėdžio valdančiųjų prastumtas sprendimas – perduoti autobusų stotį praktiškai bankrutuojančiai „Švenčionių švarai“. Nuomos sutartis su UAB „Svirka“ baigiasi, dabartinė valdžia, žinoma, nutarė jos nepratęsti, bet, kaip siūlė Vytautas Vigelis, vertėjo keliems mėnesiams, kol įvyks keleivių vežimo konkursas ir situacija galutinai paaiškės, pavesti tai pačiai įmonei stoties priežiūrą. Dabar gi keleivių vežimą „Svirkai“ laikinai paliko, nors sutartį nutraukė, o stotį suskubo perduoti bankroto būklės įmonei. V.Vigelis tokį sprendimą pavadino neracionaliu ir paremtu vien emocijomis bei kerštu oponentui Vytautui Bulkai.

Meras R.Klipčius pademonstravo nekompetenciją. Anot jo, Konkurencijos tarybos sprendimas nutraukti su UAB „Svirka“ sutartį, kuri pripažinta pažeidžianti Konkurencijos įstatymą, yra neginčytinas. Konstantas Ramelis pataisė, kad sprendimas gali būti skundžiamas teismui ir jo sustabdomas, ir pasiteiravo, ar sprendimas nėra apskųstas. Ketvirtadienį buvo paskutinis terminas apskųsti. Administracijos direktorius Andrius Šarėjus sakė neturintis žinių. K.Ramelis paaiškino, kad jeigu skundas pateiktas paskutinę dieną, tai dar taip greitai žinių gali ir nebūti, o į kokią padėtį tada patektų taryba?

Bet valdžiukei nė motais – kad tik greičiau nutraukti sutartį.

Į Vytauto Vigelio klausimą, kaip galėjo taip nutikti (dėl konkurencijos pažeidimo, - red.p.), juk sutartį rengė patyrę specialistai, šiuos reikalus kuruojanti Mokesčių ir turto skyriaus vedėja Rasa Bliūdžiuvienė kaip ir neturėjo aiškaus atsakymo, anot jos, sutartį įmonė vykdė neblogai, o klaida, ko gero, vienintelė, kad sutartį pratęsė ne iš karto ilgesniam laikui, o kelis kartus – kasmet.

Sutartis tarybos sprendimu nutraukta, bet kažin, ar nuo to bus geriau viešuoju transportu važinėjantiems keleiviams. Naujoji valdžia praktikuoja viską atiduoti vilniečiams, bet po miesto sąlygų mūsų rajono maršrutai po kaimus ir kaimelius gali prilygti džiunglėms.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis