Mes turime 314 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3497
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13684
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89714
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Aplink mus yra visko, ko tik žmogui reikia

2015 m. liepos 25 d. šeštadienis, Nr.54 (1490)

Laimingas - sveikas

Praėjusią savaitę Pašaminės kaimo bibliotekoje bibliotekininkė Loreta Jusienė ir klubo vedėja Dalė Basiūnienė pakvietė į jaukų susitikimą su kraštiete Rytų technikos masažo specialiste, Bacho žiedų terapijos konsultante šiuo metu Lietuvos edukologijos universitete studijuojančia psichologiją Audrone Leleikiene.

Įdomaus renginio dalyviai buvo pavaišinti cikorijos ir erškėtrožių žiedų gėrimais. Pasak viešnios Audronės Leleikienės, šiais paprastais dalykais ji norėjusi parodyti, kad savo sveikatos ir geros savijautos labui galima panaudoti tai, kas yra aplinkui. Svarbu būti atidžiam, įsiklausyti į save, be to, pasitarti ir su specialistais. Dalyviams buvo pasiūlytas ir įdomus testas – pagal savo skonį išsirinkti atvirukus, kuriuose pavaizduotos gėlės, o pagal tai p. Audronė apibūdino kiekvieną asmenybę.

„Apie jūsų sveikatą galima spręsti pagal tai, kokie esate laimingi“, – yra pasakę dr. Edward Bach.

 

Septynios Bacho „nosodės“

Dr. Edvardas Bachas (Edward Bach) (1886-1936) gimė netoli Birmingemo, Anglijoje. Jis studijavo mediciną Londono Universitete ir gavo Visuomenės sveikatos diplomą Kembridže. E.Bachas dirbo Nacionalinėje Blaivybės Ligoninėje ir daugiau kaip dvidešimt metų užsiėmė privačia praktika Londone, savo klinikoje Harvey gatvėje, bei dirbo bakteriologu. Pradžioje jis tyrinėjo imunologiją, o po to susidomėjo homeopatija. 1919 m pradėjo dirbti Londono Karališkoje Homeopatijos klinikoje. Jis sukūrė septynias Bacho „nosodes“ (homeopatines priemones, alternatyvias vakcinoms), kurios buvo tik dalinai pripažintos.

 

Ortodoksinė medicina gydo pasekmes

Nepaisant didžiulio pasisekimo vakarietiškos (kitaip dar vadinamos ortodoksinės arba „alopatinės“) medicinos srityje, E.Bachas jautėsi nepatenkintas pagrindiniu moderniosios vakarų medicinos principu, kurio esmė – gydyti ligą ir jos pasekmes, o ne priežastis. Modernioji medicina koncentruoja dėmesį išskirtinai į materialius dalykus ir fizinį kūną, neteisingai interpretuodama tikrąją ligos kilmę.

 

Sveikatos sutrikimų priežastys – mūsų viduje

Dr. Edvardas Bachas, imunologas ir bakteriologas, XX a. pradžioje įnešė didelį mokslinį indėlį į šiuolaikinės psichosomatikos vystymą. Jį bendraminčiai vadino „naujuoju Paracelsu“, o jis savo žiedų terapiją laikė ateities medicina. Daugelio sveikatos sutrikimų priežastys slypi mūsų viduje. Neįsisąmoninti, nuslopinti ar neišreikšti jausmai virsta vidiniais konfliktais, kurie ilgainiui sukelia fizinės sveikatos sutrikimus. Remdamasis šia nuostata, Edvardas Bachas išrado panašų į homeopatiją gydymo būdą – Bacho žiedų terapiją. Būdamas 43 m. pardavė savo biurą ir išsikėlė gyventi į kaimą. Gyvendamas Velse, kaime, visą savo kūrybinį potencialą skyrė savo sukurtai terapijai vystyti. Šiai terapijai vartojamos 38 rūšių žiedų esencijos. „Taip, kaip Dievas maloningai mums dovanojo maistą, kurį valgome, taip pat sukūrė aplink mus vaistažoles, nuostabias lauko žoles, kad jos mus gydytų, kai susirgsime. Tokioms vaistažolėms priklauso ir 38 žiedų ekstraktai. Kiekvienas jų turi tokių savybių, kurios sustiprina mūsų asmenybės savybes ir tai padeda mūsų organizmui išsilaisvinti nuo klaidų, formuojančių pagrindinius blokus.“ (citata iš knygos „The Orginal Writings of Edward Bach“).

 

Teigiamas požiūris į gyvenimą naikina ir fizinius negalavimus

Bacho žiedų terapijos tikslas – dvasinis apsivalymas, asmenybės atsiskleidimas. Ši terapija ligų nevertina vien tik kaip organinio proceso. Priešingai, didele dalimi nuo vidinio nusiteikimo priklauso, ar žmogus susirgs, ar bus sveikas. Kas bijo arba nepasitiki savimi, kas apskritai yra nepatenkintas gyvenimu arba kenčia pernelyg didelį stresą, tas kenkia savo sveikatai. Jei pavyksta neigiamas mintis ir nuostatas pakeisti teigiamu požiūriu į gyvenimą, išnyksta ir fiziniai negalavimai. Bacho žiedų esencijos – ne medikamentai, bet vaistažolių preparatai, darantys poveikį psichosomatikai. Jais galima sėkmingai papildyti kitus gydymo būdus.

 

Bacho žiedų terapija panaši į homeopatiją

Bacho žiedų terapiją galima prilyginti homeopatijai, kai sergančio žmogaus organizmas ima pats save gydyti. Ir tas gijimas būna tiek fizinis, tiek dvasinis. Žmogus nuo neatmenamų laikų vartojo augalus gydymui. Iki pat šių dienų farmaciniai preparatai gaminami natūralių substancijų pagrindu. Bacho vaistinių žiedų esencijose vartojama ne fizinė augalo materija, o veikiau pagrindinė energija, kuri randama to augalo viduje. Gydančioji energija ekstrahuojama ypatingu būdu ir yra laikoma apsauginiame konservuojančiame skystyje. Ši subtili substancija yra naudojama gydant negalavimo priežastį, kai tuo tarpu didžioji medicinos praktikos dalis gydo fizinius nusiskundimus fizinėmis priemonėmis. Bacho vaistai gydo nematomą ar psichologinę priežastį, pasitelkiant nematomą energiją.

 

Ligos kilmė yra nemateriali

Knygoje „Išsigydyk pats“ („Heal Thyself“) E.Bachas rašė, kad daugelį amžių ligos kilmę nustelbdavo materialus požiūris, taigi ligos padariniai turėjo puikias sąlygas išsiplėtoti, nes nebūdavo sunaikinami pačioje jos pradžioje. Jo manymu, liga niekada nebus išgydyta ar išrauta su šaknimis moderniais materialias būdais dėl labai paprastos priežasties – ligos kilmė yra nemateriali. Tai, ką mes vadiname liga, yra ilgai organizme trunkančio proceso galutinis produktas, todėl visos materialios priemonės yra efektyvios tik laikinai, nes nepašalinamos tikrosios ligos priežastys.

 

Jeigu trūko vamzdis, lopome vamzdį...

Šis principas gali būti lengvai paaiškinamas vienu paprastu buitiniu pavyzdžiu. Tarkime, kad name trūko vamzdis arba prakiuro stogas ir nuo viršutinio aukšto per viso namo sienas liejasi vanduo. Visi namo gyventojai nepatenkinti ir keiksnodami dažo savo kambarių sienas. Situacija stabilizuojasi tik iki artimiausio lietaus. Po to vėl viskas kartojasi iš pradžių. Ką gi daryti? Kiekvienas pilietis garsiai sušuktų: „Užtaisyti stogą ar sulopyti trūkusį vamzdį“. Valio! Tik kaip gi dažniausiai mes elgiamės realiame gyvenime? Ar „dažome sienas“ – t. y. skausmą malšiname geriamomis tabletėmis ar tepaliukais (o šis vis kartojasi ir kartojasi…)? O gal pagaliau „lipame ant stogo užtaisyti skylės“ – ieškome ligos priežasties savo neigiamų emocijų „sandėliuke“, kuriame lentynėlėse gražiai sudėliotos puikuojasi nerimas, įvairios baimės, nepasitikėjimas savimi, savigaila, savigrauža, pyktis, pavydas ir dar daug kitokių „gėrybių“?

 

Laikas pažvelgti baimėms į akis

Bacho manymu, moderni medicina, koncentruodamasi vien tik į materialias priežastis, nukreipia žmonių mintis nuo tikrosios ligos kilmės ir išgijimo galimybės tampa miglotomis, o tokio mąstymo rezultatas – galingas ligos baimės kompleksas. Baimė, kaip pagrindinė neigiama emocija, valdo kiekvieną iš mūsų, nes šią emociją atsinešame jau gimdami, kaip įspaudą migdolinėje smegenų liaukoje. Jos funkcija – apsaugoti vaiką, tačiau vaikui augant ši funkcija pradeda trukdyti eiti į priekį ir tobulėti. Tada ateina laikas „pažvelgti savo baimėms į akis“. Taip vaizdžiai dr. E.Bachas aprašė emocijas, kurios yra bendražmogiškos, taigi neturi amžiaus, lyties nei tautybės.

 

Pamoka, kurią turime išmokti

Dr. Bachas nuoširdžiai tikėjo, kad liga atsiranda tada, kai išnyksta harmonija tarp kūno ir proto, o ligos simptomai yra išorinė negatyvių emocijų išraiška.

Vystydamas savo naują sistemą, Dr. Bachas rėmėsi ir senosios Ajurvedos (atsiradusios 5 tūkst. m. pr. Kr.) žiniomis bei Hipokrato ir Paracelso mokymais. Visi šie iškilūs žmonės pripažino žmogaus dievišką kilmę ir tai, kad liga atsiranda toli gražu ne materialiame kūne.

Pasak Dr. Bacho, liga, nors ir kokia žiauri bebūtų, yra mums naudinga ir jeigu ją teisingai interpretuosime – tai prieisime prie savo problemų sprendimo būdo. Kančia ir fizinis skausmas yra signalas, kad turime išmokti šią pamoką, nes kitaip siela neturi būdų kaip prisibelsti. Mes jos negirdime ir nekreipiame dėmesio. Reikia pažymėti, kad tie, kurie išgirsta įspėjamuosius signalus, gali užbėgti už akių ligai, kol ši dar nepasireiškė fiziniame kūne.

 

Skleidė žinią žmonėms

Pilnai užbaigęs kurti savo naująją žiedų esencijų gydomąją sistemą, Dr. Bachas nusprendė paskleisti savo žinią tarp žmonių. Jis išleido savo darbus žurnalų straipsniuose. Nuo 1933 iki 1936 metų jis skaitė paskaitas apie gydomąsias žiedų esencijas, taip pat skelbė apie tai dviejuose dienraščiuose. Tokiu būdu jis norėjo, kad kuo daugiau žmonių sužinotų apie jo naująjį gydymo metodą ir naudotųsi. Gydymo rezultatai pateisino jo lūkesčius, tačiau iš Pagrindinės Medicinos reikalų tarybos jis nesulaukė nei palaikymo, nei pritarimo.

 

Palikimas- asmenine patirtimi paremta gydymo sistema

Nekreipdamas dėmesio į vakarietišką mediciną atstovaujančių savo kolegų nepritarimą bei ignoravimą, Dr. Bachas paliko ne tik savo seną namą bei privačią praktiką, bet ir visiškai atsisakė mokslinių gydymo metodų, kuriais naudojosi iki šiol. Vietoje to, jis pasirinko gyduolio kelią ir naudojosi savo išskirtine intuicija bei augalų ir žmonių energijų pajautimu. Dr. Bachas pasauliui paliko nepakartojamą, asmenine patirtimi paremtą gydymo sistemą, kuri jau daugiau kaip 70 metų plačiai taikoma visame pasaulyje.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis