Mes turime 123 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:996
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17197
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93227
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vaikystės pomėgis tapo rimtu Vaido Garlos pagalbininku fotografijoje

2015 m. rugpjūčio 5 d. trečiadienis, Nr.57 (1493)

„Didžiausia fotografinio atvaizdo išmintis yra ši: „Tai tik paviršius. Pagalvok - pajusk, nujausk, - kas yra po juo, kokia yra taip atrodanti realybė“. Pati nieko negalinti paaiškinti nuotrauka nuolat ragina pasamprotauti, pasiaiškinti pasvajoti“. Šie amerikiečių rašytojos Susan Sontag žodžiai labai tinka apibūdinti fotografo Vaido Garlos fotografijoms, padarytoms iš skraidančio bepiločio aparato, kurie dar vadinami dronais, medikopteriais, bet esmė ne pavadinime, o tame, kaip talentingas žmogus savo kūrybiniams tikslams sugeba panaudoti technikos progresą. Tai, kad Vaidas nuolat ieško naujų išraiškos formų tam panaudodamas naujas fototechnikos ir kompiuterinės technikos galimybes, žinoma visiems Vaidą Garlą pažįstantiems žmonėms. Prieš keletą metų žavėjomės jo naktinėmis fotografijomis, po to buvo fotografavimas iš skraidyklės ir štai atsiradus bepiločiams skraidymo aparatams, šia naujove tuoj pat susižavėjo ir Vaidas, kurio ir klausiu, kaip kilo mintis imtis bepiločių skraidymo aparatų.

- Skraidymo aparatai – tai mano senas pamirštas hobis, mokyklos laikais lankiau aviamodeliuotojų būrelį, kuriam vadovavo Algis Balčiūnas, bet kai baigiau mokyklą, tas susižavėjimas skraidančių modelių darymu prigeso, bet pasirodo, kad ne visiškai, nes kai tik atsirado modernūs bepiločiai skraidymo aparatai, galintys pakelti ir nedideles filmavimo kameras ar fotoaparatus, aš tuoj prisiminiau savo vaikystės pomėgį. Tiesa, dabar tai jau ir mano, kaip fotografo, naujų sumanymų įgyvendinimas. Galima tą skraidymo aparatą ir gatavą nusipirkti, bet man patinka iš parsivežtų detalių ir mazgų, kompiuterinės įrangos pasigaminti pačiam.

- Bet tam reikia ir nemažai žinoti ne tik apie mechaniką, bet ir aerodinamiką?

- Principus reikia žinoti ne tik teorijos, bet ir valdymo. Čia kaip ir automobilį vairuoti, kai išmoksti, tai ir moki, o kol išmoksti, tenka ir nemažai paplušėti. Juk jei nemokėsi valdyti, tai paleistas skraidymo aparatas nuskris ir nepagausi. Čia dar reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad yra lėktuvo tipo bepiločiai skraidymo aparatai, ir multikompiuteriai, kurie veikia malūnsparnio principu, ir kiekvieną valdyti reikia įgūdžių. Pirmi skrydžiai buvo gera adrenalino dozė, nervai įtempti, delnai prakaituoja ir emocijos liejasi per kraštus. Iš pradžių buvo ir avarijų, ir remontų. Galiu pasakyti, kad bepiločiai skraidymo aparatai – brangus malonumas, bet tai, ką patiri, atsiperka dešimteriopai,

- Ar fotoaparatą iškart prie skraidymo aparato pakabinai?

- Tikrai ne iš karto. Tik po to, kai atsirado sudėtingesni skraidymo aparatai, kai išmokau gerai valdyti juos, atėjo eilė ir fotografavimui, taip ir „įdarbinau“ savo skraidymo aparatą. Dabar jis man padeda ne tik po apylinkes pasižvalgyti, bet ir fotografuoti iš paukščio skrydžio. Beje, šiuolaikinės technologijos suteikia galimybę matyti tai, kas atsiveria prieš skraidymo aparatą. Vaizdas iš vaizdo kameros perduodamas į monitorių ar specialius akinius. Stovi žemėje, o jausmas tarsi sėdėtum lėktuvo kabinoje ir jį valdytum, tik apkrovų kūnas nejaučia, bet adrenalino tai jau užtenka.

- Vaidai, o kaip Šarūnė reagavo į tavo naują pomėgį?

- Normaliai. Sako – pinigų metimas į balą arba suaugusių žmonių vaikiški žaidimai, bet dabar, kai jau bandau skraidymo aparatus „įdarbinti“ rimčiau, kai bent šiek tiek pinigų grįžta atlikus vieną ar kitą užsakymą, jau kiek kitaip į tą mano pomėgį žiūri. Beje, tas skraidyklių sugrįžimas iš vaikystės į mano dabartį buvo ir šiek tiek kurioziškas. Nupirkome lėktuvo modelį sūnui Kalėdų proga, pamanėm, gal susižavės, bet susižavėjau aš. Pasirodo, gyvenime būna ir taip.

- O kur galima pritaikyti bepiločius skraidymo aparatus?

- Pritaikymo sričių yra, tik reikia rimtą projektą parengti. Galima gamtos stichijos nuniokotus laukus nufotografuoti, kad ūkininkai galėtų nuostolius geriau įvertinti, galima ir ruošiamos parduoti sodybos vaizdą iš viršaus užfiksuoti, o ir vestuvių fotografavime jau pradedu naudoti, bet pinigai pinigais, jais gyvenimo neišmatuosi. Po darbų kartais norisi ir atsipalaiduoti, ir čia bepilotis skraidymo aparatas man didžiausias pagalbininkas. Išvažiuoji kur nors į laukus, pasiskraidai pusvalandį ir jautiesi emociškai pasikrovęs, pailsėjęs. Puiku, kai gali iš viršaus į gimtąjį Švenčionių miestą ar jo apylinkes pažvelgti, užfiksuoti. Juk viskas keičiasi, kinta, o fotografijos lieka. Tiesa, iš skraidymo aparato darytos nuotraukos gal kiek neįprastos žiūrovui, bet savo žavesio tikrai turi. Todėl ruošiantis fotografuoti, turi planuoti fotografavimą, pagalvoti, apie galimus netikėtumus, o jų būna, kai pamatai iš viršaus objektus, gamtos dalelę, apie kurios buvimą net įsivaizduoti negalėjai. Būna ir taip, kad ten, kur tikiesi kažko nuostabaus, išeina šnipštas, o kai nieko nesitiki, pamatai ir nufotografuoji puikių vaizdų.

- Populiarėjant bepiločiams skraidymo aparatams, imta kalbėti ir apie naujus apribojimus.

- Ta įstatyminė bazė dar nėra iki galo sutvarkyta. Ji vis dar tobulinama. Įstatyminė bazė reikalinga, nes jei jos nebus, bus chaosas. Palengva kuriamos taisyklės, manau, viską sustatys į vietas. Savivaliavimo neturi būti. Čia kaip ir kelių eisme turi būti taisyklės. Gali tekti ir egzaminus laikyti, bet tai natūralu.

- Nors dalinai investicijos atsiperka, bet idėjų, matyt, ateičiai turi naujų?

- Ko jau ko, o idėjų aš tikrai turiu, o jei yra naujų idėjų, reikia ir tobulesnių įrankių joms įgyvendinti. Kuo daugiau skraidai, tuo dažniau su naujais iššūkiais susiduri, o tada ir naujų investicijų reikia, be to, viskas dėvisi, reikia nuolat atsinaujinti, bet jau sakiau, visko neišmatuosi pinigais, reikia ir savo svajonėms, pomėgiams skirti dėmesio, o tie, kas nori pamatyti, kaip atrodo iš bepiločio skraidymo aparato darytos fotografijos, gali įeiti į mano „Facebook“ paskyrą facebook.com/vestuvių.fotografas.Vaidas.Garla, - baigdamas pokalbį sako Vaidas, o aš šį pasakojimą, kaip vaikystės svajonės netikėtai tampa rimtu pomėgiu ir ne tik pačiam autoriui, bet ir žiūrovams padovanoja puikių fotografijų, norėčiau užbaigti jau minėtos amerikiečių rašytojos Susan Sontag mintimis: „Didžioji fotografijos tradicija nuolat keičiasi ir mainosi ne todėl, kad fotografija yra naujas ir dėl to savimi nepasitikintis menas, o todėl, kad tokia yra fotografinio skonio prigimtis“. O ta prigimtis – tai nuolatinis ieškojimas, taip elgiasi ir Vaidas Garla, ieškantis naujų fotografinės išraiškos formų.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis