Mes turime 316 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4759
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14946
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90976
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Popiežiaus palaiminimas - kultūros ministrui

2015 m. rugpjūčio 22 d. šeštadienis, Nr.61 (1497)

Kai vasara pasuka link rudens ir gandrai miklina sparnus tolimai kelionei, kai bažnyčios pakvimpa žolynais, Ceikiniai renkasi į tradicinius Žolinės atlaidus. Žmonių susirenka marios, žolynų – lankos ir visi pasirengę tądien Ceikiniuose užtrukti ilgiau, nei paprastą sekmadienį. Mat po atlaidų atsidaro dainų ir muzikos skrynia, vadinama „Kaimynų pasiutvakariu“. Šiemet skrynios dangtis girgždėjo atveriamas jau vienuoliktąjį kartą. Prieš 11 metų šventę sugalvojo ir į margą pasaulį paleido Milda Dikmonienė, dabar jos vairą trečius metus tvirtai laiko jos dukra Rūta.

Atlaidų šv. Mišias tądien aukojo vilnietis kun. Mykolas Sotničenka, su piligrimais tomis dienomis keliavęs po Ceikinių ir Ignalinos apylinkes. Ignalinoje jis žinomas kaip kunigas Mykoliukas (čia dirbo iki 2012 m. vidurio). Įpusėjus Mišioms, paskelbta trumpa, bet iškilminga akimirka. Ceikinių klebonas kun. Marijonas Savickas dalyvavusiam Seimo nariui, kultūros ministrui Šarūnui Biručiui už kilnius darbus Paringyje įteikė iš Vatikano atsiųstą popiežiaus Pranciškaus apaštalinį palaiminimą. Gražiai įrėmintą, popiežiaus pasirašytą. Šventasis Tėvas rašo: „Jo Šventenybė Pranciškus iš širdies suteikia apaštalinį palaiminimą gerb. Šarūnui Biručiui, melsdamas naujų ir gausių Dievo malonių, Dangaus palaimos ir nuolatinės Švč. Mergelės Marijos globos“. Šį palaiminimą už ministro paramą ir indėlį, tvarkant Paringio bažnyčią ir jos aplinką, išrūpino kun. Marijonas. Jis išsiuntė prašymą į Vatikaną ir po kelių mėnesių sulaukė popiežiaus dokumento.

Kai buvo pašventinti visi atsinešti žolynai, kai ilga procesija apsuko ratą aplink miestelio kryžių ir buvo ištarti žodžiai: „Ite, Missa est“ („Eikite, Mišios pasibaigė“), publika plūstelėjo į naująją estradą prie Ceikinės upelio. Kalbėjo rajono meras Henrikas Šiaudinis. Daug gražių žodžių, palinkėjimų šventės organizatoriai ir publika išgirdo bei padėkų ir dovanų gavo ir iš kultūros ministro Šarūno Biručio, naujojo Ceikinių seniūno Sauliaus Zabolevičiaus lūpų.

Koncertavo „Keiziukai“ (vad. R.Mudinaitė). Jiems padėjo mažoji žvaigždutė Gabrielė Zabulytė (kai ji dainavo tremtinių dainą „Jei ne auksinė vasara“, žiūrovai tiesiog buvo nuščiuvę, tarsi bažnyčioje per pakylėjimą). Publika akių negalėjo atitraukti ir nuo jaunojo akordeonininko Jauniaus, kanklininkės Juditos – brolio ir sesers Čibirų. Kaip visada kibirkštis skėlė vietiniai „Keiziai“, (vadovės Milda ir Rūta), lyriškai griežė ir dainavo Anykščių kultūros centro kapela „Grieža“ (vad. K.Grigaliūnas), Molėtų Videniškių kaimo kapela (vad. R.Paurienė) ir Rokiškio r. Juodupės kultūros centro kapelija (vad. A.Jakuntavičienė) bei netolimi kaimynai – Adutiškio kapela (vad. S.Rumbutis). Po kiekvieno kolektyvo pasirodymo grakščiai scenoje liaudies šokius trepsėjo Švenčionių kultūros centro šokių kolektyvas „Trepsis“ (vad. J.Razmienė).

Kaip įprasta Ceikiniams, koncerto metu visą laiką buvo pilna scena šokėjų. Juk pavyzdį rodė ir ministras, ir meras.

Naujasis Juodagalvių vandens malūno savininkas uteniškis Dalius Maniušis dėkojo gyventojams už suteiktas žinias apie malūno praeitį, kvietė žmones aukoti akmenų jo atstatymui, prašė žinių apie pradingusią malūno turbiną. Už tikslią informaciją pažadėjo nei daug, nei mažai – 3000 Eur premiją.

Tą vakarą po karštos dienos Ceikiniams ilsėtis dar nebuvo lemta – jaunimėlis kojas ilgai miklino diskotekoje.

Jonas BALTAKIS

 
Reklaminis skydelis