Mes turime 207 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1922
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15921
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:63247
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rajono šilumos ūkyje silpnų vietų nebeliko

2015 m. rugpjūčio 22 d. šeštadienis, Nr.61 (1497)

UAB „Fortum Švenčionių energija“ užbaigė 0,8 mln. eurų vertės projektą. Projektas pradėtas įgyvendinti 2014 m. sausio 1 d., o pabaiga buvo numatyta 2015 m. rugsėjo 30 d., bet užbaigtas ir priduotas visoms instancijos 2015 m. liepos mėnesį.

Baigiantis vasarai apie rajono šilumos ūkio reikalus kalbamės su UAB „Fortum Švenčionių energija“ direktoriumi Vaclovu PAPINIGIU.

 

Šis baigtas stambus projektas vainikuoja milijonines investicijas į šilumos ūkį. Ar galima sakyti, kad dabar šilumos ūkyje silpnų vietų nebeliko?

Taip, silpnų vietų tikrai nebeliko. Gamybos šaltiniai – visos katilinės – atnaujintos įmonės veiklos pradžioje, o dabar baigtas ir šilumos tinklų atnaujinimas. Jų tarnavimo laikas apskaičiuotas 30 metų. Galima sakyti, 100 proc. pakeisti visi tinklai, neskaičiuojant Švenčionėliuose kelių individualių namų Turgaus g. Nebuvo prasmės – vieno namo savininkai atsijungė, liko pora.

Yra dar viena spręstina situacija Pabradėje. Užsieniečių registravimo centras nori perduoti jiems priklausančius šilumos tinklus. Patarėme jiems rengti projektą, svarstysime. Perėmę šiuos tinklus taip pat perklosime.

 

Kokias problemas sprendėte paskutiniuoju projektu?

UAB „Fortum Švenčionių energija“, kartu su ES struktūrinių fondų parama sėkmingai užbaigė projekto „UAB „Fortum Švenčionių energija“ centralizuotų šilumos tiekimo tinklų modernizavimas, siekiant padidinti energijos tiekimo patikimumą ir saugumą“ įgyvendinimą. Projekto metu pakeista 4 kilometrai 515 metrų šilumos tinklų, įgyvendinimui išleista 0,8 mln. eurų. Projektas 50 % finansuotas iš Europos Sąjungos paramos struktūrinių fondų, kita 50 % projekto dalis finansuota iš UAB „Fortum Švenčionių energija“ lėšų.

Pakeitėme visas šilumos trasas į daugiabučius gyvenamuosius namus Švenčionyse, Pabradėje ir Švenčionėliuose, kurios dar buvo likusios senos. Šios trasos ilgą laiką priklausė savivaldybei, o mūsų įmonei buvo tik išnuomotos. Neturėjome pagrindo investuoti į įmonei nepriklausantį turtą, todėl trasos buvo likusios neatnaujintos.

2013 metais rajono savivaldybės taryba leido trasas nusipirkti. Tuomet paruošėme projektą, gavome ES paramą ir štai – atnaujintos paskutinės trasos. Beje, pačiu laiku, nes trasos buvo senos, daugiau kaip 25 metų, praktiškai ant avarinės ribos.

 

Kiek iš viso turite kilometrų šilumos trasų?

14 kilometrų dvigubų trasų, dabar visos atnaujintos.

 

Kiek investuota į rajono šilumos ūkį per visą įmonės veiklos laikotarpį?

Kitais metais įmonei sukaks 15 metų. Per visą tą laiką investavome daugiau kaip 24 mln. litų (beveik visos investicijos buvo dar litais, - red.). Tai užtikrino patikimą šilumos tiekimą ir pažabojo kainos augimą.

 

Jūs buvote prie „Fortum Švenčionių energija“ kūrimo ištakų? Kokie buvo galimi variantai?

Žvelgiant į 2001 m., šilumos ūkis nebuvo apleistas. Veikė katilinės Švenčionių ir Pabradės miestuose, Švenčionėliuose šiluminė energija buvo perkama iš UAB „Švenčionėlių keramika“, bet šilumos kaina kilo ir prognozės rodė, kad ir ateityje kils. Šiai problemai spręsti savivaldybėje buvo sudaryta komisija, kuriai vadovauti paskyrė mane (tuo metu buvau rajono tarybos narys). Buvo visiškai aišku, kad be didelių investicijų sustabdyti šuolišką šilumos kainų augimą bus sunku. Buvo paskelbtas konkursas Švenčionių šilumos ūkio reorganizavimui, plaukė įvairių firmų įvairūs pasiūlymai, buvo siūloma ir nuoma (kaip Vilniuje), ir bendros įmonės kūrimas. Po ilgų svarstymų, susipažinus su skandinavišku šilumos gamybos ir tinklų eksploatavimo modeliu, buvo nuspręsta kurti bendrą įmonę su Suomijos kompanija. 2001 m. vasario 6 d. buvo įsteigta bendra Švenčionių rajono savivaldybės valdomos įmonės ir Suomijos kompanijos įmonė UAB „Švenčionių energija“, kurios direktoriumi aš tapau. 2005 m. pasikeitė akcininkai. Likvidavus savivaldybės įmonę „Švenčionių šilumos tinklai“, jiems priklaususias akcijas perėmė savivaldybė, o „Kotkos energijos“ - „Fortum“. Pasikeitė tik akcininkai, o įmonės nei veikla, nei struktūra per daug nekito. Įmonei vadovauju nuo pat jos įkūrimo. Matant šiandieną modernų atnaujintą šilumos ūkį ir vos už pirmojo mažiausių kainų dešimtuko esančią šilumos kainą galima sakyti, kad 2011-aisiais buvo priimtas geras sprendimas.

 

Ar šiuo metu šilumininkai gyvena be rūpesčių?

Smulkių rūpesčių visada yra. Nuolat vykdome katilinių įrangos priežiūrą, remontą, keičiame atskiras dalis. Prieš porą metų pakeitėme visus kuro padavimo įrenginius. Svarstome Pabradės miesto šildymo perspektyvas, bet kol kas tik stebime situaciją – dujų ir biokuro kainų pokyčius. Jeigu būtų tendencija, kad dujos brangs, galbūt ryžtumės ir Pabradėje pereiti prie biokuro. Kaip ir daugelis paslaugų teikėjų, turime nusistovėjusį skolininkų skaičių – apie 8 proc., su kiekvienu jų tenka dirbti individualiai.

Girdėjau, kad rajone planuojama pradėti daugiabučių statybą – teiksime pasiūlymus.

Žodžiu, nesėdime susidėję rankas, žiūrime į perspektyvą.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ