Mes turime 550 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1599
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20020
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:101769
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Apie tai, kas kelia nerimą pasaulio lyderiams

2015 m. rugsėjo 5 d. šeštadienis, Nr.65 (1501)

Visas pasaulis pradėjo kelti didžiulę problemą, kurią moksliškai vadina empatijos stoka. Paprasčiau sakant, empatija – tai atjauta, supratimas, pagarba, įsijautimas į kito žmogaus jausmus ir būseną. Apie šių dalykų trūkumą ar net nebuvimą prabilo net didžiųjų pasaulio valstybių lyderiai. Anot JAV prezidento Barako Obamos, didesnis net už Amerikos biudžeto fiskalinį deficitą pavojus yra empatijos nebuvimas – žmonių susvetimėjimas, šaltumas, nejautrumas. Susvetimėję iki negailestingumo ir neapykantos vieni kitiems žmonės eina į savotišką susinaikinimą. JAV prezidentas šitą problemą įvardija didesne negu pinigai, verslo reikalai ar net karai. Kiek teko domėtis, Barakas Obama pirmasis tai pastebėjo Amerikoje, kur visuomenės prioritetu visada buvo ir, atrodytų, tebėra plati šypsena. Ir štai Amerikoje ir visame pasaulyje išryškėjo ši skaudi problema – empatijos nebuvimas.

Šios mintys man kilo dar po pirmųjų rajono savivaldybės tarybos posėdžių. Situacija kartojasi ir, mano nuomone, auga. Todėl kaip tarybos narys, kaip savo rinkėjų atstovas vietinėje valdžioje ir tiesiog kaip pilietis aš negaliu tylėti matydamas tai, kas vyksta taryboje. Jaunojo mero Rimanto Klipčiaus arogancija, nesiskaitymas su žmonėmis, nepagarba auga akyse. Šiandieną aš esu labai juo nusivylęs. Prisipažinsiu, iš pradžių tikėjausi, kad toks jaunas žmogus, sudarantis gerai išauklėto įspūdį, atėjęs į valdžią po permainų vėliava, turės švarų dvasinį pasaulį, geras manieras, bent kiek jautrumo. Vos kilo sudėtingesnės aplinkybės, geras tonas dingo. Turiu mintyje jo nepagarbų elgesį su tarybos nariais Raja Krupenina, kuriai keliskart net prasižioti neleido, Konstantu Rameliu, kurį jaunasis meras praktiškai išbruko iš tribūnos ir neleido pasisakyti, o kur dar įžeidimai dėl amžiaus. Ir jokio atsiprašymo! O juk K.Ramelį Seime pagarbiai išklausydavo net aršiausi jo oponentai konservatoriai, tie patys liberalai, kuriems priklauso Rimantas Klipčius. Visi gerbė jo išmintį ir teisės išmanymą.

Po paskutinio posėdžio supratau, kad ilgiau tylėti negalima. Mero Rimanto Klipčiaus tėkšta frazė tarybos nariui Vytautui Vigeliui į pastabą, kad reikia laikytis posėdžio reglamento, „Šiandien aš čia pirmininkauju!“ privertė krūptelėti ne mane vieną. Tik 4 mėn. kaip meras, o jau ką sau leidžia. Buvęs meras per 18 metų nė karto taip nesielgė. Bet kulminacija dar ne čia. Rimantas Klipčius galutinai prarado empatiją ir žmogiškumą, kai pradėjo visos tarybos, švietimo ir kultūros įstaigų vadovų akivaizdoje, pagaliau – prieš visą rajoną, nes posėdžiai transliuojami, visiškai nesivaldydamas ir nesidrovėdamas, atrodė, net mėgaudamasis, tardyti Švenčionėlių miesto kultūros centro direktorę Oną Raguckienę, galbūt visai nekaltai, neturėdamas jokių įrodymų, kaltinti, kad nuomininkas nesumoka skolos. Galbūt jaunasis meras neskaitė Armino Lydekos protokolo knygų, etikos vadovėlių arba neišmano vadybos? Jeigu yra problemų, vadovas kalbasi su darbuotoju vienu du, o ne jį linčiuoja.

Po viso to man kyla klausimas, ar nenusivylė rinkėjai, rinkdamiesi, kaip jis pats pabrėždavo, permainų kupiną jauną žmogų, kuris dabar vis labiau atsiskleidžia iš tos pusės, dėl ko baiminasi ir vadina didžiule visuomenės problema pasaulio lyderiai – susvetimėjimo, nejautrumo, nepagarbos, žeminimo.

Lygiai tas pats pasakytina ir apie tarybos narį Kęstutį Savicką, kuris paskutiniame posėdyje žiauriai pažemino gerbiamą žmogų, puikų vadovą. K.Savickas suabejojo, jo žodžiais tariant, „ar Švenčionių gimnazijos direktorius Jurijus Semaška įgalus baigti mokyklos renovacijos projektą“. Bet juk jis su tuo metu buvusiais valdžioje jį ir pradėjo! Teisus buvo B.Obama sakydamas, kad empatijos nebuvimas ir štai toks vulgarus suįžūlėjimas yra pavojingesni už fiskalinį deficitą.

Vytautas BULKA

Rajono savivaldybės tarybos narys