Mes turime 155 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1073
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11260
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87290
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Nuo pneumokoko bakterijos sukeliamų ligų apsaugo skiepai

2015 m. rugsėjo 16 d. trečiadienis, Nr.68 (1504)

Atėjus rudens sezonui bei vaikams sugrįžus į ugdymo įstaigas, tėvai ima nerimauti dėl vaikų sveikatos: uždarose patalpose infekcijos plinta labai greitai, netrunkama užsikrėsti. Kaip mes, suaugusieji, galime jiems padėti? Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyriaus specialistai primena, kad nuo daugelio pneumokoko bakterijos sukeliamų infekcijų apsisaugoti padeda skiepai.

 

Pneumokokinė infekcija – kas tai?

Pneumokokinė infekcija – tai labai plačiai tiek tarp vaikų, tiek tarp suaugusių paplitusi bakterinė infekcija, kuri gali sukelti labai sunkias komplikacijas, tokias kaip plaučių uždegimas, meningitas, sinusitas, ausų uždegimas, sepsis.

 

Užkratas - nosiaryklėje

Pneumokoko bakterija – dažnai žmonių nosiaryklėje randamas mikroorganizmas. Šių sukėlėjų nešiotojais gali būti nuo 5 iki 10 proc. sveikų suaugusiųjų asmenų arba nuo 20 iki 40 proc. vaikų. Daugiausia sveikų šios bakterijos nešiotojų būna rudenį ir žiemą.

Sukėlėjas plinta oro lašeliniu būdu, esant glaudžiam kontaktui su sveiku pneumokokų nešiotoju arba sergančiu pneumokokine infekcija asmeniu. Pneumokoko bakterija aplinkoje gyvybinga išlieka gana ilgai, tačiau per aplinkos daiktus, dulkes ir pan. neužsikrečiama.

Žinoma apie 100 pneumokoko bakterijų serotipų. Įvairių serotipų pneumokoko bakterijos gali būti burnos gleivinėje ir kvėpavimo takuose ir nesukelti jokių ligos simptomų. Tačiau tokie neigiami reiškiniai kaip peršalimas, ūmios kvėpavimo takų infekcijos, pervargimas, vitaminų stoka organizme, stresas ir kiti veiksniai, pažeidžiantys organizmo atsparumą, gali sukelti viršutinių kvėpavimo takų infekcijas. Pneumokoko bakterijos sukelia iki 70 proc. visų plaučių uždegimų ir 13-19 proc. visų bakterinio meningito atvejų. Ypač didelė rizika susirgti – vaikams iki 5 m. ir vyresniems nei 65 m. asmenims.

Tyrimais įrodyta, kad pneumokoko bakterijos labai dažnai būna paplitusios tarp vaikų, lankančių ikimokyklines ugdymo įstaigas, didžiausias paplitimas – grupėse iki trejų metų amžiaus.

 

Simptomai

Pneumokoko bakterijos sukeltų ligų klinikinė eiga nesiskiria nuo kitų bakterijų sukeltų ligų, tačiau dažniausiai būna labai sunki. Pneumokokinė infekcija neturi tik jai būdingų simptomų, tačiau galima išskirti dažniausius: staigus karščiavimas, stiprus skausmas krūtinės srityje, kosulys, dusulys. Susirgus rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris skirs atitinkamą gydymą.

 

Efektyviausias būdas išvengti pneumokokinės infekcijos skiepai.

Virusų ir bakterijų sukeliamų ligų padeda išvengti imuniteto stiprinimas, bendrų asmens higienos įgūdžių taikymas ir kita. Tačiau pati efektyviausia nuo pneumokokinės infekcijos apsauganti priemonė –skiepai.

Nuo 2014 m. spalio 1 d. sudaryta galimybė nemokamai paskiepyti vaikus nuo pneumokokinės infekcijos. Pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių pirmosios pneumokokinės vakcinosdozės įskiepijamos 2 ir 4 mėnesių kūdikiams. Trečioji vakcinos dozė (sustiprinančioji) –12-15 mėnesių. Šios vakcinos trečia dozė gali būti skiepijama kartu su MMR (tymų, epideminio parotito, raudonukės) vakcina. Tėvai, norintys paskiepyti vyresnius vaikus, tai gali padaryti savo lėšomis.

Atkreipiame dėmesį, kad nuo pneumokokinės infekcijos rekomenduojama skiepyti ne tik vaikus, bet ir vyresnius nei 65 m. asmenis. Tyrimais įrodyta, kad šie skiepai yra saugūs ir ypač veiksmingi.

Dėl skiepijimo ir klausimų, kylančių dėl šios vakcinos, rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Parengė Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyriaus vedėja Jolanta Savickienė

 
Reklaminis skydelis