Mes turime 298 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2516
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12703
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88733
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Reškutėnų tradicinių amatų centre kvepėjo pyragais

2015 m. spalio 10 d. šeštadienis, Nr.75 (1511)

Švenčionių r. verslo ir turizmo informacinio centro direktorės pareigas einančios Tatjanos Kuznecovos iniciatyva buvo surengtas edukacinis užsiėmimas Reškutėnų tradicinių amatų centre. Į jį pakvietė ir senovinėje malkomis kūrenamoje krosnyje kepti mielinius pyragus pamokė Reškutėnų bendruomenės pirmininkė Janė Petkūnienė. Naminių pyragų, duonos kepimas krosnyje nėra labai lengvas procesas, tačiau tokie dalykai dabar labai populiarūs ir mėgstami. Tokius edukacinius užsiėmimus renkasi ne tik moksleivių ar darželinukų grupės, bet domisi ir suaugusieji. Juolab, kad sveiko, natūralaus maisto kultūra Lietuvoje vis tvirčiau skinasi kelią, tad tampa vertinga ir įdomu atsigręžti ir į senolių patirtį.

Kad Reškutėnų tradiciniame amatų centre rengiamas edukacines programas būtų galima tinkamai paruošti, patobulinti ir patraukliai pateikti į rajoną atvykstantiems turistams ar tuo besidomintiems vietos gyventojams, pirmiausia reikia patiems išbandyti. Reškutėnų tradicinių amatų centre susirinko Švenčionių rajono verslo ir turizmo informacinio centro specialistai, kaimo bendruomenių atstovai, Sirvėtos regioninio parko vyr. kraštotvarkininkas Marius Simaška, moksleiviai. Čia jau maloniai spragsėjo kūrenama krosnis, balta skara ir prijuoste pasidabinusi sukinėjosi Janė Petkūnienė, kvepėjo kildinama mielinė tešla. Švenčionių r. verslo ir turizmo informacinio centro direktorės pareigas einanti Tatjana Kuznecova ir rajono savivaldybės tarybos narė Violeta Čepukova mielai apsirišo skareles, apsijuosė prijuostes ir išklausiusios Janės Petkūnienės trumpos mielinių pyragų kepimo pamokėlės bei švariai nusiplovusios rankas kibo į darbą. Kiti dalyviai žiūrėjo susidomėję, užsirašinėjo patarimus, produktus – juk ne kiekvienai šeimininkei pavyksta iškepti skanų mielinį pyragą ar bandeles, juolab malkomis kūrenamoje krosnyje, čia juk neelektrinė orkaitė, kur gali temperatūrą lengvai pareguliuoti, tad ir klausimų Janei netrūko.

Kai dailiai suformuoti trys didžiuliai pyragai buvo pašauti į gerai iškūrentą krosnį, visa grupė pasuko pasižvalgyti po Tradicinių amatų centrą, kur įrengtos patalpos verpti, austi, velti, meistrauti ir kitokioms veikloms. Sočiai parūpinta ir medžiagų šioms veikloms, tad nenuostabu, kad mėgstančių čia ateiti reškutėniškių čia netrūksta. Edukacinio užsiėmimo dalyviai pasidalino patirtimi, kaip kokia bendruomenė rengia tokius ar panašius užsiėmimus, kaip pritraukia lankytojus ir aptarė kitus organizacinius klausimus.

Ištraukus pyragus iš krosnies pasklido toks malonus kvapas, kad niekas neatsispyrė pagundai paragauti netik pyrago, bet ir naminio sūrio, pieno bei medaus.

Manau, patiktų tokios pamokėlės ir vaikams, ir suaugusiems, tad galima kreiptis į Švenčionių verslo ir turizmo informacijos centrą ar tiesiai į Janę Petkūnienę ir pabandyti išgvildenti senoviškų mielinių pyragų kepimą tradicinėje malkomis kūrenamoje krosnyje.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis