Mes turime 501 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2813
mod_vvisit_counterŠią savaitę:9223
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90972
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pažintis su vaistažolėmis – rungtyniaujant!

2015 m. spalio 3 d. šeštadienis, Nr.73 (1509)

Žmogaus organizmas yra tobulas gamtos kūrinys, gebantis apsaugoti save nuo kenksmingo aplinkos poveikio imuninės sistemos dėka. Norint palaikyti gerą savijautą, reikia žinoti tam tikrus gamtos dėsnius, padėti savo imuninei sistemai ir jokiu būdu netrukdyti kišantis į natūraliai vykstančius procesus. Žmogus yra glaudžiai susijęs su gamta, nes yra jos dalis, ir gamta gali duoti visko, ko reikia sveikam ir laimingam gyvenimui. Tereikia atsimerkti, apsidairyti, šiek tiek pasidomėti tuo, kas mus supa ir pasikliauti senolių sukaupta patirtimi. Sustiprinti organizmo apsaugines funkcijas ir nedarant žalos sveikatai išgydyti tam tikras ligas galima vaistinių žolelių pagalba. Imuninę sistemą gerina daugelis augalų, nuo seno vartojamų liaudies medicinoje: alavijai, erškėtuogių vaisiai, ežiuolės, islandinės kerpenos, mėtos, ramunėlės, saldymedžiai, ženšeniai ir kt.

Nors jau ruduo ir, rodos, visa gamta susiliejo į keistą žalsvai rusvos ir gelsvos spalvos peizažą, nužydėjo ir vaisius subrandino dauguma žiedinių augalų, ir atrodo, kad gamtoje beliko tik grybauti, tačiau net ir šiuo metų laiku galima rasti vaistinių savybių turinčių augalų. Žinoma, daugelį jų vaistams rinkti jau vėlu, tačiau ruduo yra tinkamas metas prasmingai pažinčiai su gamta, nes žolynai, nors ir nužydėję, bet vis dar žaliuoja po mūsų kojomis.

Šiuo tikslu rugsėjo 25 d. Sirvėtos regioniniame parke organizuotas pirmasis Lietuvoje vaistažolių rinkimo čempionatas. Tai kasmetinio rudens kermošiaus, kurio šių metų tema – „Švenčionys – Lietuvos vaistažolių sostinė“, dalis. Vaistažolių sostine Švenčionys laikomi jau nuo seno, kai čia, daugiau nei prieš šimtą metų, pradėjo veikti vaistažolių perdirbimo fabrikas. Sakoma, kad šis kraštas garsėja ir vaistinių žolynų gausa.

Į Sirvėtos regioninį parką varžytis vaistažolių rinkimo čempionate ir pateisinti vaistažolių sostinės vardą atvyko moksleiviai iš Švenčionių progimnazijos, Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos ir Adutiškio pagrindinės mokyklos. Renginyje dalyvavo trylika komandų skambiais ir puikiai tokiam čempionatui tinkančiais pavadinimais: „Čiobreliai“, „Ramunėlės“, „Liepaitės“, „Žolininkai“ ir kt. Per vieną valandą komandos turėjo surinkti kuo daugiau vaistinių savybių turinčių augalų rūšių. Pabirę po Šventos kaimo pieveles ir pamiškes dalyviai rinko ir į maišelius dėjo gydančias gamtos dovanas. Kol komisija rinko nugalėtojus, dalyviai vaišinosi kvapnia vaistažolių arbata.

Daugiausia žolelių surinko ir pirmąją vietą užėmė Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos moksleivių komanda „Tubė“, antrąją – komanda „Dobilas“, o trečiąją – Švenčionių progimnazijos moksleivių komanda „Dilgėlės“. Nugalėtojai buvo apdovanoti A. Karvelio terapijos-fitoterapijos įmonės, UAB „Švenčionių vaistažolės“ ir Sirvėtos regioninio parko direkcijos įsteigtais prizais.

Būtų puiku, jeigu vaistažolių sostinėje šis čempionatas taptų kasmetiniu tradiciniu renginiu ir kaskart pritrauktų vis daugiau smalsių ir žingeidžių dalyvių, neabejingų gamtai, nematerialiajam kultūros paveldui bei sveikai gyvensenai.

Tatjana IVANOVA

 

Nuo redakcijos: praėjusiame numeryje straipsnyje apie vaistažolių konferenciją įsivėlė apmaudi klaida – vietoj vaistažolių čempionato buvo parašyta grybavimo. Grybavimo čempionatai jau  kelerius metus vyksta Švenčionėliuose ir tapo smagia tradicija, o visą praėjusią savaitę kaip tik vyko pasiruošimas jam. Tokios pat sėkmės  linkime ir vaistažolių čempionatui. Galbūt ta spontaniška klaida ir buvo kaip ženklas...