Mes turime 298 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5931
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19791
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92148
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Paminėta Tarptautinė mokytojų diena

2015 m. spalio 7 d. trečiadienis, Nr.74 (1510)

Prieš daugiau kaip 20 metų UNESCO spalio 5-ąją paskelbė Mokytojų diena, kad primintų, kokį atsakingą darbą dirba mokytojai. Žmonių švietimas ir geresnis išsilavinimas į teigiamą pusę keičia žmonių gyvenimą, itin ryškiai pasitarnauja visuomenės pažangai ir progresui. Pasaulio raštingumo lygis per pastaruosius 200 metų padidėjo nuo 12 proc. iki 83 proc., o Lietuvoje ir dar daugiau. Jungtinės Tautos sako, kad per 15 metų, nuo 2000-ųjų, pradinės mokyklos nelankančių vaikų sumažėjo beveik perpus – nuo 100 iki 57 milijonų.

Neabejotinai – prie viso to žymiai prisidėjo ir mokytojai.

Statistika skelbia, kad Lietuvoje yra 1200 bendrojo ugdymo mokyklų, šiais mokslo metais jose dirba apie 34,5 tūkstančio pedagogų. Jų amžiaus vidurkis – apie 48 metus.

Keičiasi pasaulis, keičiasi visuomenė, tobulėja ir prigyja naujos technologijos, tad mokytojai taip pat susiduria su naujais iššūkiais ir naujomis užduotimis mokymo ir ugdymo procese. Ir tai ne vien tik tvirtos dalykinės žinios. „Užauginti gerą žmogų“, - vienas iš svarbiausių leitmotyvų bene visų Švenčionių rajono pedagogus sveikinusių politikų ir kitų svečių kalbose. Auginančių gerus žmones, perteikiančių jaunajai kartai savo žinias, patirtį, mokinančių mąstyti, padedančių nepaklysti nei begaliniame informacijos sraute, nei vertybių skalėje pedagogų gausu ir mūsų rajono mokyklose. Vieną iš tokių garbingų pedagogų ir vadovų buvusią ilgametę mokytoją ir Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos direktorę Danutę Čepulienę šiltu žodžiu prisiminė LR Seimo narys Petras Čimbaras, paprašęs laikinai einančią gimnazijos direktorės pareigas Daivą Jasiulionienę perduoti jai LR Seimo padėką. P.Čimbaras pranešė ir kitą džiugią žinią, kad nuo kitų metų mokytojų atlyginimai didės 5 proc.

Padėkomis daugelį žymių pedagogų apdovanojo savivaldybės meras Rimantas Klipčius.

Mokytojus sveikino ir spalio 2-ąją savo profesinę dieną minėję policijos pareigūnai. Rajono komisariato vardu kalbėjo Viešosios policijos skyriaus viršininkas Arvydas Grigianecas ir Organizacinės grupės specialistė Liudmila Černiavskytė.

Kaip ir kasmet tradiciškai buvo išrinkti ir apdovanoti Metų mokytojai. Šiemet ši garbinga nominacija – angelo skulptūrėlės – įteikta Dianai Galatiltienei, Darijušui Gurskij, Gražinai Michniovai.

Rajono pedagogams koncertavo Neda Malūnavičiūtė ir grupė „4tango“. Simboliška, kad jos nariai – taip pat pedagogai.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis