Mes turime 383 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4733
mod_vvisit_counterŠią savaitę:29863
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77189
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Aplinka pritaikyta silpnaregiams

2015 m. spalio 7 d. trečiadienis, Nr.74 (1510)

Vis dažniau girdim pasisakymus, kad būtina kuo geriau pritaikyti viešosios paskirties pastatus, aplinką neįgaliems, senyvo amžiaus asmenims. Organizuojamai socialinei akcijai „Saugi aplinka“ pritarė akcinės bendrovės DNB banko Švenčionių skyriaus vadovė Angelė Nalivaikienė.

Vadovė geranoriškai pritarė ir tarpininkavo, kad DNB banko pastatas būtų pritaikytas saugiai naudotis visiems klientams – tiek sveikiesiems, tiek turintiems negalią. Ryškiai geltonos spalvos juostos ant laiptų atsirado ne dėl grožio ar keičiantis madai, o tam, kad jais būtų saugu naudotis negalią turintiems asmenims, silpnaregiams, senyvo amžiaus žmonėms bei ateinančioms mamoms su mažais vaikais. Tai pirmas rajone visuomeninės paskirties pastatas pažymėtas tokiais skiriamaisiais ženklais. Šiuo atveju pritaikytas universalaus dizaino principas. Jo devizas „Niekam netrukdo, bet visiems padeda“. Laiptus žymėti galima dažant kontrastine spalva, klijuojant lipnią juostelę, įrengiant naujus laiptus laiptų krašte priklijuoti reljefines juosteles.

AB DNB banko pastate yra įsikūrusi Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos organizacija, joje dažnai lankosi blogai matantys žmonės, todėl neatsitiktinai pasirūpinom narių saugumu, savarankiškumu. Materialių išlaidų panaudota minimaliai, o nauda akivaizdi. Regėjimo negalią turintys žmonės vis drąsiau integruojasi į visuomenę ir kasdien vaikšto tomis pačiomis gatvėmis, kuriomis vaikšto regintieji, lankosi tuose pačiose viešosios paskirties įstaigose. Sėkmingai aklųjų ir silpnaregių integracijai į visuomenę labai didelės reikšmės turi tinkamai sutvarkyta, jų poreikiams pritaikyta fizinė aplinka.

Šiandien yra priimti ir įteisinti įstatymai, reglamentuojantys, kad būtų pritaikyta aplinka fizinę negalią turintiems žmonėms, o apie blogai matančius žmones kalbama minimaliai. Bet nuleisti rankų neketiname, nes vis dažniau kalba ir apie mus. Pradėti leisti rekomendacinio pobūdžio leidiniai, pasitarimuose, seminaruose dalijamasi pastebėjimais, atsivežtomis geromis idėjomis iš Europos Sąjungos ar užsienio. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga 2004 metais išleido straipsnių rinkinį „Spalvų kontrastai silpnaregiams“, o 2014 metais turimą informaciją apie aplinkos pritaikymą ir išleido viename rinkinyje „Aplinkos pritaikymas savivaldybėse žmonėms su regėjimo negalia“, kuria noriai dalijasi su interesuotais asmenimis. Gauto leidinio elektroninį variantą persiuntėme rajono socialinės paramos skyriaus darbuotojai Eglei Jakštaitei-Roudai. Tai pirmas žingsnis, kuriuo pradedam diskutuoti mums rūpimu klausimu. Padedant savivaldybės darbuotojams, tikimės rasti bendraminčių rajone veikiančiose valstybinėse įstaigose, privačiose įmonėse, mokyklose ir darželiuose. Žmonėms, turintiems regos sutrikimų, teoriškai sunku išaiškinti, kaip paprastai, lengvai ir pigiai pritaikyti savo gyvenamąją aplinką, todėl ėmėmės šios iniciatyvos.

Pasidalinę maža patirtimi viliamės, kad ji nepasiklys gyvenimo verpetuose. Žmonės noriai išsakė savo pastebėjimus, pageidavimus, teigiamai įvertino DNB banko filialo darbuotojų pastangas, dėkojo banko filialo vadovei Angelei Nalivaikienei už žmoniškumą, už realią pagalbą, sprendžiant aplinkos pritaikymą mums, silpnaregiams.

Stasė MAŽUOLIENĖ