Mes turime 139 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:135
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14134
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:61460
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Lietuvos darbo biržos projektas atvėrė naujus kelius tūkstančiams bedarbių

2015 m. spalio 17 d. šeštadienis, Nr.77 (1513)

Darbo rinkoje sunkumus patiriantiems beveik 29 tūkst. bedarbių projektas „Išlik darbo rinkoje“ suteikė naujų galimybių pradėti savo darbinę veiklą. Beveik dvejus metus projekto metu bedarbiai galėjo įgyti paklausias darbo rinkoje profesines kvalifikacijas arba įtvirtinti reikalingus įgūdžius tiesiogiai darbo vietoje.

 

Ministrė Algimanta Pabedinskienė: „Labiausiai pasitvirtinusius projektus, kurių efektyvumą įvertins ir Lietuvos, ir užsienio ekspertai, tęsime ir 2014-2020 m. Mūsų tikslas, kad investicijos sukurtų galimybes žmonėms – atrasti save, dirbti, kurti verslus ir naujas darbo vietas kitiems.“

Kvalifikacijos neturintiems ir darbo įgūdžių stokojantiems darbo ieškantiems žmonėms šis projektas padėjo tapti konkurencingais darbo rinkoje. Nuolatinį darbą jau turi kas antras projekto dalyvis. Daugiausiai jų įsidarbino didmeninės ir mažmeninės prekybos, apdirbamosios gamybos ir statybos sektoriaus įmonėse. Iš 16 tūkst. jau darbą turinčių projekto dalyvių daugiau kaip 12,2 tūkst. liko dirbti įmonėse, kur darbo biržai remiant buvo įdarbinti subsidijuojant ar įgijo darbo įgūdžius.

Lietuvos darbo biržos direktoriaus Vido Šlekaičiotvirtinimu, darbo rinkoje labiausiai sunkumus patiria vyresnio amžiaus žmonės, patirties neturintis jaunimas ir ilgalaikiai bedarbiai dėl prarastų gebėjimų, žemo pasirengimo ir socializacijos problemų. „Tikiuosi, kvalifikacinių gebėjimų atstatymas ir naujų kompetencijų įgijimas bus postūmis jiems siekti aktyvumo profesinėje srityje ir garantuos ilgesnį įsitvirtinimą darbo rinkoje“, – pabrėžė LDB vadovas.

Skirtinguose Lietuvos regionuose projekto veiklose dalyvavo 5,4 tūkst. vyresnio amžiaus bedarbių, 6,4 tūkst. ilgalaikių, 10,4 tūkst. jaunimo iki 29 metų ir 6,6 tūkst. įspėtų apie atleidimą iš darbo darbingų asmenų.

Nekvalifikuotiems bedarbiams ir įspėtiems apie atleidimą iš darbo asmenims buvo suteiktos galimybės įgyti profesinę kvalifikaciją. Atsižvelgus į vietos darbdavių poreikius, naujas profesines kvalifikacijas įgijo daugiau kaip 4 tūkst. darbo ieškančių žmonių. Vairuotojų, medienos apdirbėjų, slaugytojo padėjėjų, krautuvų vairuotojų ir pardavėjų profesinio mokymo programos iš daugiau nei kelių šimtų siūlomų buvo vienos populiariausių ir paklausiausių visose Lietuvos teritorijose.

Aktyviausi darbdaviai teritorijose, daugiausia įdarbinę projekto dalyvių – UAB „Intersurgical“, UAB „Mantinga“, UAB „Grūstė“, UAB „Bigso“ ir UAB „Kilminė“. Daugiausiai į darbo rinką buvusių bedarbių sugrąžino Vilniaus – beveik 6,7 tūkst., Kauno – 4,7 tūkst., Šiaulių – 3,3 tūkst., Panevėžio – per 3 tūkst. teritorinės darbo biržos. Projekto „Išlik darbo rinkoje“ metu buvo įgyvendinamos ir trys remiamo įdarbinimo priemonės – įdarbinimas subsidijuojant, darbo įgūdžių įgijimo rėmimas ir darbo rotacija. Daugiausiai buvo įdarbintų subsidijuojant – per 21,1 tūkst. bedarbių atnaujino darbinę patirtį dirbdami pardavėjais, pardavimo vadybininkais, administratoriais, virėjais ir plataus profilio statybininkais. Darbo įgūdžius įgijo arba turimus atnaujino 2,8 tūkst. traktorininkų, virėjų, administratorių, buhalterių ir apskaitininkų. Darbuotojus tikslinių atostogų metu pakeitė pagal darbo rotacijos priemonę 553 pardavėjai, administratoriai, siuvėjai ir virėjai. Pasibaigus projektui, nuolatinį darbą turės apie 20 tūkst. bedarbių.

LDB įgyvendintuose Europos socialinio fondo lėšomis finansuotuose projektuose pagal 2007-2013 m. Žmogiškų išteklių plėtros veiksmų programą dalyvavo 268 tūkst. bedarbių, iš jų kas antras turi nuolatinį darbą.

Lietuvos darbo biržos Komunikacijos skyrius