Mes turime 396 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4292
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20493
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96523
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kelininkai pasiruošę pirmiesiems šalčiams

2011 m. spalio 26 d., trečiadienis Nr.79 (1126)

Valstybės įmonė „Vilniaus regiono keliai“ prižiūri daugiau kaip 2780 kilometrų valstybinės reikšmės kelių pietrytinėje Lietuvos dalyje – Vilniaus regione. Įmonė, siekdama užtikrinti efektyvią kelių priežiūrą šaltuoju metų laiku, žiemos sezonui pradėjo ruoštis iš anksto: sukauptos gausios smėlio, druskos ir kitų slidumą mažinančių medžiagų atsargos, darbui paruošti mechanizmai. Įmonės specialistai nuolat seka orų prognozes, stebi kelių būklę.

 

Gausios atsargos šaltai žiemai

Artėjant žvarbiajam metų laikui valstybės įmonė „Vilniaus regiono keliai“ baigia ruoštis žiemos tarnybai. Vilniaus regione jau paruošta dešimt slidumą mažinančių medžiagų pakrovimo punktų. Šiuo metu Vilniaus regiono kelininkai sandėliuose turi sukaupę virš 14000 tonų slidumą mažinančių medžiagų, o artimiausiu metu planuojama įsigyti dar 9000 tonų. Keliams prižiūrėti jau paruošti 86 sniego valymo ir 39 slidumą mažinančių medžiagų barstymo mechanizmai, artimiausiu metu bus sukomplektuoti dar trys modernios sniego valymo ir slidumą mažinančių medžiagų barstymo mašinos. Kelininkai pasiruošę ir ekstremalioms situacijoms – kelių priežiūrai žiemą numatyta ir papildomų mechanizmų nuoma iš kitų organizacijų.

 

Oro sąlygų stebėjimui – naujausios technologijos

Siekiant užtikrinti visapusišką kelių priežiūrą kelininkai naudoja informacijos sistemą KOS (kelių oro sąlygų informacijos sistema), kurios pagalba gaunami tikslūs duomenys apie kelio dangos temperatūrą, drėgmę, jos kondensaciją, rūką, kritulius, vėjo greitį bei kryptis, bei kas neatsargiam vairuotojui pavojinga – kelio dangos apledėjimus.

Vilniaus regione įrengta 13 KOS stotelių su vaizdo kameromis kelio dangai stebėti. Artimiausiu metu valstybinės reikšmės keliuose bus įrengtos dar 4 kelio dangos vizualinio stebėjimo kameros. Vairuotojų patogumui, Lietuvos automobilių kelių direkcijos Eismo informacijos ir valdymo skyriuje pradeda veikti eismo informacijos centras (www.eismoinfo.lt), kuris visuomenei teiks informaciją apie oro sąlygas, kelių dangos būklę, o taip pat ir informaciją apie pavojingus eismui reiškinius.

 

Priežiūros darbai skirstomi pagal kelių kategorijas

Kelininkai dar kartą norėtų atkreipti vairuotojų dėmesį į tai, kad kiekviena valstybinės reikšmės kelių grupė prižiūrima pagal atitinkamą priežiūros lygį. Pirmiausia barstomi ir valomi keliai, kuriuose didžiausias eismo intensyvumas. Keliai pagal kategorijas skirstomi į magistralinius, krašto ir rajoninius.

Magistraliniai keliai, tokie kaip Vilnius – Kaunas ir kelias „Via Baltica“ prižiūrimi pagal I priežiūros lygį. Juose kelių tarnybos budi ištisą parą. Kiti magistraliniai keliai prižiūrimi pagal II kelių priežiūros lygį. Čia kelių priežiūros tarnybos budi ir valo sniegą nuo 4 iki 22 val. Važiavimas šiais keliais privalo būti užtikrintas visą parą, o eismas juose gali nutrūkti tik esant ypač sudėtingoms oro sąlygoms.
Krašto keliai prižiūrimi pagal II kelių priežiūros lygi ir juose budima nuo 6 iki 19 val. Nuo 19 iki 6 val. (nakties metu) šie keliai nevalomi ir nebarstomi. Šios kategorijos keliuose gali būti prispausto sniego provėžų. Esant ekstremalioms oro sąlygoms, eismas juose gali nutrūkti ne ilgiau kaip 8 valandas.

Rajoniniai keliai, kuriuose eismo intensyvumas nesiekia 1000 automobilių per parą, prižiūrimi pagal III rajoninių kelių priežiūros lygį. Šie keliai valomi ir barstomi nuo 9 iki 18 val. Juose dirbama tik baigus tvarkyti magistralinius, krašto bei kitus rajoninius kelius su didesniu eismo intensyvumu. Barstomi tik pavojinguose ruožuose (stačiose įkalnėse, staigiuose posūkiuose) ir tik po stiprių lijundrų arba plikšalų. Esant ypač sudėtingoms oro sąlygoms eismas rajoniniuose keliuose gali nutrūkti ne ilgiau kaip 48 valandas.

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos bei jai pavaldžios valstybės įmonės atsakingos tik už valstybinės reikšmės kelių būklę užmiesčiuose, rajonų centruose, mažesniuose miestuose ir miesteliuose, tuo tarpu už vietinės reikšmės kelių bei Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Marijampolės, Alytaus, Druskininkų ir Palangos ir miestų visų gatvių priežiūrą yra atsakingos savivaldybės.

 

Kelio kategorija, priežiūros lygis

Kelių priežiūros tarnybos dirba

Pasibaigus krituliams, kelias turi būti nuvalytas ir pabarstytas

Magistraliniai, I

Visą parą

Per 2 val.

Magistraliniai II

Nuo 4 iki 22 val.

Per 3 val.

Krašto II

Nuo 6 iki 19 val.

Per 4 val.

Rajoniniai I

Nuo 6 iki 19 val.

Per 5 val.

Rajoniniai III

Nuo 9 iki 18 val.

Tik baigus tvarkyti magistralinius ir krašto kelius

 

Eismo saugumas - visų bendras tikslas

Nors kelininkai iš anksto pradėjo ruoštis šaltajam sezonui, siekdami užtikrinti saugias eismo sąlygas, tačiau nori patikinti, kad ne tik tinkamai paruošta kelio danga įtakoja vairuotojų saugumą.

Valstybės įmonės „Vilniaus regiono keliai“ specialistai atkreipia visų vairuotojų dėmesį, kad būtina vasarines padangas pasikeisti į žiemines. Net gausiai pabarsčius slidžius kelio ruožus, jais važiuojant vasarinėmis padangomis iškyla didelis pavojus vairuotojų saugumui.

Keliuose pasirodžius pirmajam sniegui ar apledėjimui dažnas vairuotojas ne tik neįvertina dangos pasikeitimų faktoriaus, bet ir stabdymo kelio esant šaltajam periodui. Labai svarbu įvertinti, kad dangos ir padangų sukibimo galimybės žiemą ir vasarą skiriasi, tad stabdymo kelias šaltuoju metu pailgėja. Pasirinkę saugų greitį vairuotojai užtikrina ne tik savo, bet ir kitų eismo dalyvių saugumą.

Įmonės „Vilniaus regiono keliai“ darbuotojai tikisi glaudaus įmonės ir vairuotojų bendradarbiavimo bei supratingumo siekiant užtikrinti patogų ir saugų eismą šaltuoju metų laiku.
 

 
Reklaminis skydelis