Mes turime 145 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1041
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17242
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93272
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pusę metų valdžia žolę pjovė

2015 m. lapkričio 7 d. šeštadienis, Nr.83 (1519)

Praėjo naujos valdžios vadovavimo pusmetis. Ne tiek ir mažai – 1/8 kadencijos. Kas gero padaryta?

Opozicijos atstovams ir man asmeniškai daug nerimo kelia valdančiosios daugumos vadovavimas. Matome ne kūrimą, o griovimą. Bandžiau tą pasakyti savo pareiškimu tarybos posėdyje, bet tuo metu buvo nutraukta posėdžio transliacija. Ir taip ne pirmą kartą.

 

Apie žmones

Prieš rinkimus dabartinis meras skelbė spaudoje atvirus laiškus specialistams, kaip juos vertina ir brangina, kad gali būti ramūs, nė vieno neatleis. Kad tik balsuotų. Po pirmojo pusmečio jau pamatėme, kad tai buvo grynas melas. Šiandieną savivaldybėje jau nėra 5 skyrių vedėjų, konkursai į jų vietas nepaskelbti – matyt, tarp savų kandidatų neturi, svetimų bijo. Pabradės seniūnija dėl lenkų vidaus intrigų vis dar be seniūno, Sarių seniūnė išėjo, Adutiškio seniūnui tiesiai liepia išeiti, Švenčionių seniūnei įrašė pastabą dėl kažkur nenušienautos žolės. Žiūrint formaliai, darbuotojai išėjo patys. Bet reikėtų susimąstyti, kodėl žmonės, dirbę ne vieną dešimtmetį, staiga visi masiškai atsisako darbo? Atmosfera savivaldybėje tragiška. Kiek susitinku ir pasikalbu su darbuotojais, jie vieni kitų bijo, bijo kalbėtis, bendrauti, vieni kitus seka. Nėra darbingos atmosferos. Kai kurių darbuotojų atžvilgiu vykdomas toks psichologinis spaudimas, kad atlaikyti neįmanoma. Meras tarybos posėdyje drįsta kalbėti, kad Danutė Vigelienė draugiškai pervedimu paliko savivaldybę. Aukščiausias jauno žmogaus cinizmas – niekam ne paslaptis, ką jai teko ištverti darbe per tuos kelis mėnesius, kai buvo visiškai suvaržyta, be jokių galimybių dirbti savo darbą, nes negavo jokios informacijos.

Siūlyčiau naujiems vadovams susimąstyti. Žmogus turi ateiti į darbą kurti, jaustis laisvai, o ne baimės sukaustytas. Patyrusių specialistų šalyje, ypač rajonuose, trūksta, negalima lengva ranka jų švaistyti.

Apie nonsensą su kadrais Pabradėje jau buvo rašyta. Visi ne lenkų partijos kadrai atleidžiami arba privedami iki to, kad neištvėrę išeina, o naujai skiriami tik lenkų partijos statytiniai. Galima sakyti, Pabradė uzurpuojama. Atleisti gana gerai dirbusio Pabradės komunalinio ūkio direktorius Vladimiras Uzialka ir pavaduotojas Kazys Vainickas, nes reikėjo darbo tarybos narių A.Jundo sūnui ir Irenos Beinar žentui. Kėsinamasi pakeisti ir Pabradės „Ryto“ gimnazijos direktorę Laimą Markauskienę, bet galbūt jai padės laimingas atsitiktinumas – tai buvo atskleista tarybos posėdyje, tad kurį laiką turėtų susilaikyti. Siekiama atleisti ir Pabradės kultūros centro direktorę Lolitą Vilimienę, tad ko čia stebėtis, kad esant tokiam terorui, porai tarybos narių beliko pereiti į liberalų pusę. Duok Dieve, kad tik tai padėtų jiems išlikti. Gaila žmonių.

 

Apie darbus

Kaip buvusį vadovą mane neramina tai, kad šiais metais nieko naujo nepradėta. Matosi tik baigiami mūsų pradėti objektai, ir tai ne visi. Statoma aikštelė Švenčionėliuose prie „Norfos“. Mūsų buvo sutarta su Kūno kultūros departamento direktoriumi Urbanavičium dėl dviejų aikštelių statybos: jų danga, o mūsų – pagrindo paruošimas. Dabar jau girdžiu besigiriant, kad čia jie padarė. Kita tokia aikštelė dar turi būti pastatyta Švenčionyse prie buvusios katilinės, Taikos g. kvartale. Taigi, gerbiamieji gyventojai, reikalaukite, nes šita valdžia mėgsta pramiegoti terminus ir sužlugdyti projektus. Šiais metais tokių jau ne vienas.

Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos renovacijos pradžiai mūsų buvo gauta 300 tūkst. Lt. Nors keliskart raginome, valdžia pramiegojo visą pusmetį ir nepaskelbė konkurso, tuos pinigus permetė Švenčionių progimnazijai. Pinigai nedingo, bet nukentėjo gimnazijos bendruomenė.

Analogiškas atvejis Švenčionėliuose. Gyventojai laukė Kaltanėnų g. remonto. Šiems metams Priestočio kesgatvio – Kaltanėnų g. rekonstrukcijos projektui buvome  išrūpinę 200 tūkst. Eur – gana solidžią sumą. Valdžia vėl pramiegojo visus terminus ir įsisavino tik pusę lėšų. 100 tūkst. Eur permetė Labanoro-Januliškio kelio remontui. Kaltanėnų g. rekonstrukcija jau galėjo prasidėti šiemet, o dabar švenčionėliškiams belieka laukti.

Nors VIP teikia pirmumą objektų užbaigimui, Švenčionių rajono ligoninės rekonstrukcijos baigimui lėšų neskirta. Praėjusiais metais buvome išrūpinę net 1 mln. 300 tūkst. litų (2014 m. finansavimas, todėl Lt). Užbaigimui tereikėjo pusės milijono, ir to valdžia nesugebėjo gauti. Nepaisant to, kad ministerija yra socialdemokratų, o ši partija rajone valdančiojoje koalicijoje. Vadinasi, valdžia nieko nedirba.

Susidaro įspūdis, kad valdantieji sąmoningai žlugdo mūsų pradėtus darbus. Švenčionių miesto kultūros centras galėjo būti atidarytas dar rugsėjo pradžiai. Šiam objektui yra skirti pinigai, o mūsų valdžia nesugeba užaktuoti darbų ir atsiskaityti su rangovu. Ieškodami kažkokių priekabių dėl popieriukų (kažkas vis vaidenasi), sukonfliktavo su rangovu ir tas visą vasarą dirbo kitame objekte. Pagaliau kultūros centru ėmė rūpintis pats ministras Šarūnas Birutis. Ketvirtadienį jis planavo susitikti su meru, bet paskirtą valandą meras nesiteikė ateiti, nes buvo, matote, užsiėmęs – vyko tarybos posėdis. Trūksta žodžių – ministras laukia, siūlo pinigus, o meras neina! Posėdžio vedimą visada galima perduoti vicemerui. Gal jaunam žmogui trūksta elementarios kultūros, o gal per daug arogancijos?

Ministras išvažiavo, o kitą dieną savivaldybę pasiekė Kultūros ministerijos kanclerio raštas su reikalavimu iki lapkričio 5 d. pateikti planuojamų lapkričio mėn. atlikti darbų sąmatas, nurodant konkrečias investicinio projekto priemones, pagrindžiant sutartimis ir žiniaraščiais. Mat ministerijai atlikus patikrą ir įvertinus vykdomų statybos darbų mastą kilo abejonių, kad 2015 m. skirtos projekto įgyvendinimui lėšos bus panaudotos. Iki gruodžio 1 dienos nepateikus suderinto mokėjimo prašymo, bus svarstomas klausimas dėl nepanaudotų lėšų perskirstymo kitiems investiciniams projektams.

 

Apie strategija

Nėra jokios strategijos. Ministerijos stebisi mūsų rajono vadovų elgesiu.

Atsisako net to, kur nereikia įdėti nė cento. Dar man vadovaujant buvo priimtas sprendimas dėl viešo ir privataus sektorių bendradarbiavimo, kurį skatina Vyriausybė. Privatus investuotojas siūlė atnaujinti miestų apšvietimą savo lėšomis taupiomis LED lempomis, o investicijas susigrąžinti, berods, per dešimtmetį. Miestų lempas buvo planuota perkelti kaimų apšvietimui. Ir šis projektas numarintas.

Valdžios planuose – nieko naujo. Tiksliau, jokių planų. Kaip patvirtino meras, 2016-iems metams nepateikta nė vieno projekto.

Žadėtų sprendimų nepriima, mūsų pasiūlymų meras net neleidžia svarstyti. Posėdyje į klausimą, kodėl meras vėl neįtraukė į darbotvarkę šiukšlių mokesčio mažinimo, meras atkirto: „Todėl, kad darbotvarkę sudaro meras“.

Ką gi gero darė valdžia? Gerai pjovė žolę. Sakau be ironijos, buvo gražiai nupjauta...

 

P.S. Apie ūkį – kituose numeriuose.

Vytautas VIGELIS

Darbo partijos Švenčionių skyriaus pirmininkas

 

 

 
Reklaminis skydelis