Mes turime 308 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4899
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15086
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91116
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Nalšios muziejaus išleistoje kompaktinėje plokštelėje – Švenčionių krašto sutartinės

2015 m. lapkričio 11 d. trečiadienis, Nr.84 (1520)

Prieš penkerius metus, 2010 m. lapkričio 16 d., UNESCO oficialiai įtraukė lietuviškas sutartines į UNESCO reprezentatyvaus žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą, o po penkerių, spalio pabaigoje, Švenčionyse, Nalšios muziejuje buvo pristatyta ką tik išleista kompaktinė plokštelė „Švenčionių krašto sutartinės. Trys kartos“. Anotacijoje apie Nalšios muziejaus išleistą kompaktinę plokštelę rašoma: „Senosios lietuvių muzikos ištakos glaudžiai susijusios su sutartinių giedojimo tradicijomis. Archajiškas, magiškas, daugiabalsis sutartinių skambesys tarsi atliepia natūralius gamtos garsus: vilko staugimą, gervės klyksmą, gulbės tūtavimą, praplėsdamos klausytojo suvokimo ribas. Turininga šių giesmių tematika rodo, kad praeityje sutartinės turėjo itin svarbią mistinę apeiginę reikšmę Lietuvos gyventojams“.

Atėjusios iš praeities sutartinės ir 21 amžiuje vis dar skamba, t.y. giedamos Švenčionių rajone. Svarbus faktorius yra tas, kad jas gieda skirtingų amžiaus grupių kolektyvai, tad reikia tik pasidžiaugti tuo, kad trijų kartų ansamblių: Lazdinių-Adutiškio folkloro ansamblio (vadovė Palmira Krivickienė), Nalšios muziejaus senojo folkloro ansamblio „Dobile“ (vadovė Violeta Balčiūnienė) ir Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos folkloro ansamblio „Aušrela“ (vadovas Kazimieras Pranskus), atliekamos sutartinės įrašytos į kompaktinę plokštelę, o tai jau tas pats, kas įrašyti į mūsų laikmečio metraštį. Laike gali nelikti ansamblių, bet tai, kas įrašyta, išliks, o tai labai svarbu.

Gražiai buvo pristatyta kompaktinė plokštelė, o susirinkusieji į jos pristatymą turėjo galimybę pasidžiaugti tuo, kas pateko į plokštelę. Kolektyvų nariams tai buvo puiki proga prisiminti filmavimo akimirkas, o tų akimirkų, pasirodo, buvo ir gana komiškų, kad ir tas epizodas, kai Lazdinių-Adutiškio folkloro ansambliui ir filmavimo grupei einant prie Stajėtiškio piliakalnio traktorininkas beveik per kojas važiavo... Žiūri ir galvoji, negi žmogus taip jau skuba gyventi, kad valanda kita gali pasaulį aukštyn kojom apversti. Tikrai pasaulis nebūtų apsivertęs, bet tai akivaizdus įrodymas to, kad gyvendami gretimai, žmonės gali būti priešingo intelekto, požiūrio į gyvenimą, jo tikrąsias vertybes. Puiku, kad šis epizodas neištrintas, o paliktas įrašytas į plokštelę.

Vienas iš kompaktinės plokštelės „Švenčionių krašto sutartinės. Trys kartos“ kūrėjų Gvidas Kovėra siūlė šią plokštelę padovanoti tam gyventi skubančiam traktorininkui. Dar vienas svarbus veiksnys, kad šioje plokštelėje įamžintos su senuoju baltų tikėjimu susijusios vietos: Perkūno kalnas, Stajėtiškio piliakalnis, Lino verdenės šaltinis, Adamavo ąžuolas. O dabar trumpas rakursas į pačią plokštelės pristatymo ceremoniją.

Pristačiusi svečius, trumpai apie pačią plokštelę kalbėjo Nalšios muziejaus direktorė Alytė Šiekštelienė, savo prisiminimais apie pačią kūrybos eigą dalinosi Gvidas Kovėra ir Violeta Balčiūnienė. Ne tuščiomis, o su padėkos raštu Violetai Balčiūnienei į pristatymą atvyko vicemeras Kęstutis Trapikas. Apie sutartines, jų svarbą mūsų kultūrai kalbėjo Lietuvos liaudies kultūros centro Folkloro poskyrio vadovė Jūratė Šėmetaitė ir šio centro regionų kultūros informacinio poskyrio vadovė Inga Kriščiūnienė. O didžiausia dovana susirinkusiems į plokštelės pristatymą buvo dūdmaišininkų Gvido Kovėros ir Vytauto Linkevičiaus sugrotos melodijos ir, žinoma, trijų kartų ansamblių: Adutiškio folkloro ansamblio, Nalšios muziejaus senojo folkloro ansamblio „Dobile“ ir Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos folkloro ansamblio „Aušrela“, sugiedotos sutartinės.

Įrašytos sutartinės išliks, o kiek ilgai gyvuos jas atliekantys kolektyvai, parodys laikas...

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis