Mes turime 201 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4211
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21553
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65536
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rajonas pavojuje: įsigali nepotizmas, valdo šešėliai

2015 m. lapkričio 14 d. šeštadienis, Nr.85 (1521)

Tėvai ir sūnūs

Pavartojau žodį „nepotizmas“ ne tam, kad kalba būtų įmantri, o todėl, kad šis negeras reiškinys šalies politikoje prilygsta vėžiui. Įsimetė jis ir į mūsų rajoną, tad kalbėti apie tai būtina. Daugelis kenkėjų bijo šviesos, o visi nešvarūs darbai, tiksliau, jų dirbėjai, bijo viešumo. Paprastai ir trumpai sakant, nepotizmas – tai tarnybinės padėties naudojimas giminėms ir draugams proteguoti, pirmiausia – vaikams. Sąvoka „nepotizmas“ kilo iš lotynų kalbos žodžio „nepos“, kuris reiškia „vaikas“, „palikuonis“.

Pažiūrėkime, kaip šita tėvų-vaikų tema atrodo mūsų rajono kontekste. Veskime paralelę, ir viskas taps aišku. Tėvas (tarybos narys) Klipčius – sūnus (meras) Klipčius, tėvas (tarybos narys) Jundo – sūnus (komunalinės įmonės direktorius) Jundo, tarybos narė Beinar – jos žentas (tos pačios įmonės direktoriaus pavaduotojas), Seimo narys Jedinskij – sūnus (mero padėjėjas) Jedinskij – dėdė (tarybos narys) Jedisnkij. Kada kur nors matėte tokį klaną? Ir visa tai – tik per pusę metų. Tai kas bus toliau? Jau šiuo metu net trys iš penkių lenkų partijos narių taryboje negali balsuoti – vis priversti pranešti apie viešųjų ir privačių interesų konfliktą ir nedalyvauti sprendimų priėmime. Formaliai – išvengia pažeidimo, bet koks čia pasitikėjimas, kai tėvai sėdi ten, kur skirstomi pinigai, kuriuos valdo vaikai ar žentai? Ar tokio skaidrumo ir permainų tikėjotės, gerbiamieji? Apie pinigų judėjimo schemas pakalbėsime truputį vėliau.

 

Kas valdo rajoną?

Formaliai – turime tiesiogiai išrinktą merą Rimantą Klipčių, nors kol kas nesutikau žmonių, kurie būtų išdidžiai pasigyrę, kad balsavo už jį. Klausimas – ar taip jau ir nepasitaikė, ar jie dabar varžosi prisipažinti? Kažkodėl žmonės seniai kalba, kad realiai rajoną valdo tėvas Rimas Klipčius, nors jis prieš rinkimus prisiekinėjo pasitraukti iš politikos, leisti dirbti jauniems, o pats žadėjo eiti žvejoti. Apgavo rinkėjus ir pagaliau priėjo prie valdžios nepotizmo keliu – per sūnų. Sūnus pastatytas, madingai aprengtas, turintis gerus išorinius duomenis vyras, o rajoną valdo iš „konspiracinio“ kabineto „Arkos“ kavinėje tėvas. Jo džipas su Nr.CNM400 dažniausiai stovi prie savivaldybės, o pats „Arkos“ kambariuke priiminėja interesantus, verslo atstovus kviečiasi ten pasikalbėti. Taigi, jeigu kam reikia pas merą, galite iš karto eiti pas faktinį, kuris viską sprendžia, taip bus greičiau.

 

Kęstutis Trapikas nustumtas į šoną

Sudarytoje koalicijoje prie nykstančios Zuoko partijos prisijungė dvi normalios jėgos – Lenkų rinkimų akcija ir perspektyviu laikomas Liberalų sąjūdis, keistokas jaunimas, bet tiek to. Kęstutis Trapikas po dvidešimties metų gavo aukštas pareigas – mero pavaduotojo. Žmogus tarytum su patirtimi – dirbęs Seime Ekonomikos komitete, baigęs ekonomikos mokslus, sakyčiau, vienintelis valdžios komandoje išmanantis ekonomiką. O ką mes matome? K.Trapikas nustumtas nuo svarbiausių – ekonomikos reikalų. Kyla klausimas, kaip Liberalų sąjūdis vykdys rinkimų pažadus – pigins šiukšlių išvežimą, kurs darbo vietas, pritrauks investicijas, kaip žadėjo, jeigu centrine šios partijos figūra K.Trapikas kuruoja kultūrą, švietimą, sportą? Ir šios sritys svarbios, bet ekonomistui reikėtų patikėti pirmiausia ekonomiką.

 

Uodega vizgina šunį?

Tęsiame pasižvalgymą po valdžios kalambūrus. Savivaldybės administracijoje taip pat migla. Prie nykstančios Zuoko politinės kompanijos mūsų rajone užsilikusio židinio prisijungę lenkai, išgyvenę skausmingą virsmo dramą – teko kardinaliai pakeisti pažiūras. 20 metų buvę koalicijoje su Darbo ir Valstiečių partijomis, jie per vieną naktį tapo liberalais. Išvertė kailius ir pardavė dūšias ne šiaip sau – kad išliktų valdžioje ir gautų aukštą administracijos direktoriaus postą. Ir ką mes matome po pusmečio? Stebiuosi, kaip lenkai, būdami tokia ori tauta ir turintys pakankamai savigarbos, taikstosi su tokia padėtimi, kai jų statytinis Andrius Šarėjus, atrodo, tegauna tabelius pildyti ar panašiai. Kokių nors reikalų su valdiška įstaiga turėję gyventojai, įstaigų, įmonių vadovai susigūžę nuo direktoriaus pavaduotojo Arūno Čenkaus vadovavimo, spaudimo, žeminimo ir kt. dalykų. Gal ir direktorius jo prisibijo? Beje, praėjusioje kadencijoje būdamas direktoriaus pavaduotoju, Andrius Šarėjus sulaukė didesnės pagarbos ir turėjo daugiau veikimo laisvės bei įtakos.

Tai kas vis dėl to darosi mūsų rajone, kas čia ką „vizgina“? Kalbų be pagrindo nebūna, o žmonės kalba, kad rajoną valdo tėvas Klipčius, o jo idėjas, kurių jis negalėjo įgyvendinti visą gyvenimą – 20 metų, ir visus juodus darbus atlieka Arūnas Čenkus, beje, taip pat patenkantis į nepotizmo sąvoką. Politikas tėvas Vytautas Čenkus yra Seimo nario konservatoriaus Valentino Stundžio ilgametis padėjėjas sekretorius, o sūnus Arūnas Čenkus – aršaus konservatorių priešininko A.Zuoko politinės komandos narys. Va, kaip nutinka gyvenime, t. y., politikoje.

 

„Švenčionių švarai“ valdžia daro charakirį

Daugelis tikriausiai žino šio žodžio reikšmę, o nežinantiems paaiškinu: japoniškai tai reiškia pilvo perskrodimą. Skamba kraupiai, bet puikiai tinka apibūdinti tam, ką daro naujoji valdžia su „Švenčionių švara“. Kas lemia įmonės griovimą – nesugebėjimas tvarkytis ar sąmoningi veiksmai, tikiuosi, kada nors paaiškės. Apie šios įmonės išdraskymą ne kartą rašyta, bet noriu pabrėžti tai, kas dar neminėta. Žinome, kad šiukšlių vežimą nuo pavasario savivaldybė atėmė iš savo įmonės „Švenčionių švara“ ir atidavė vilniečių firmai, kuriai moka 4 kartus brangiau. Tai – dar ne viskas. Iš tikrųjų „Švenčionių švara“ ir toliau atlieka visą, kaip sakoma, purviną darbą - surenka šiukšles iš gyventojų, laužo techniką kratydamasi duobėtais keliukais į kaimus, suveža šiukšles į perkrovimo aikštelę, o vilniečių firma, kaip sakoma, „grietinėlę nusigriebia“ – persikrauna į savo mašiną ir nuveža tiesiu asfaltuotu keliu atliekas į sąvartyną už pasakišką kainą. Kam viršūnėlė, kam šaknelės...

Po to sekė kaimo vietovių vandentiekis. Pateikę oficialią versiją, kad Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija nepratęsė licencijos vandeniui tiekti, valdantieji skubiai perdavė šią funkciją UAB „Pabradės komunalinis ūkis“. Kitame posėdyje jau ir lėšos šiai įmonei iš biudžeto skirtos skubos tvarka – 65 tūkst. eurų. Licencijų atnaujinimas – procedūrinis dalykas. Kad būtų atnaujinta licencija, įmonė turi įrodyti savo finansinį pajėgumą teikti paslaugą. Iki šios permainų valdžios atėjimo įmonė visada buvo pajėgi. Sąmoningai ar ne, bet per rekordiškai trumpą laiką naujieji vadovai nustekeno įmonę iki nepajėgios. Keista, kodėl tada meras tvirtina, kad „Švenčionių švaroje“ padėtis stabilizuota? Tai gal tada niekas ir neprašė tą licenciją pratęsti? Gal valdžiai visai patogu, kad vandens tiekimas perduotas į sūnų ir žentų rankas? Juk šios paslaugos teikimui užtikrinti kasmet iš biudžeto skiriama lėšų – po 150-200 tūkst. Lt. Anksčiau tiek užtekdavo, bet suma gali būti ir didesnė, kokia nori – tai priklauso tik nuo valdančiųjų sprendimo.

Tėvas Rimas Klipčius į savo kabinetą „Arkoje“ jau buvo išsikvietęs vienos įmonės vadovą ir leido suprasti, kad jis galėtų perimti gatvių barstymą ir priežiūrą...

Argi ne keista - iš savo įmonės savivaldybė praktiškai atėmė visus pelningus darbus, paliko tik gatves šluoti ir lemputes keisti?

 

Kas gaudo sujungimų naudą?

Pastatai – pinigai, nes pastatus galima parduoti. Sakysite, nieko naujo. Bet juk tiesa?

Pabandė liberalų valdžia ištiesti rankas į Cirkliškio dvarą. Net Kęstutis Trapikas buvo išleistas ekonominių reikalų spręsti. Bet liberalai ten dantis atšipino. Bendruomenė, turinti informacijos apie valdžios domėjimosi dvaru galimus tikruosius tikslus, vieningai pasipriešino.

Apsukę ratą, „varnai“ nutūpė kitur. Jau pusmetį sklandžiusios kalbos apie Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos perkėlimą atgal į progimnazijos patalpas pasirodė nesą iš piršto laužtos. Meras Rimantas Klipčius jau oficialiai pažadėjo gimnazijai „pagerinti sąlygas“. Dabar viskas priklausys tik nuo to, ar tvirtą stuburą turi šios gimnazijos bendruomenė. Tiesa, neturėtų likti nuošalyje visas Švenčionėlių miestas, pirmiausia tie, kas dabar augina mažylius, nes jiems taip pat teks eiti į mokyklą. O gimnazijos patalpos puikios, pušyne, gryname ore ir ne kokie nors griuvėsiai, turi kainą...

Belieka manyti, kad visos po rinkimų sklandžiusios kalbos apie masinius įstaigų sujungimus buvo tiesa. Jau prabilo ir apie kitus sujungimus. Švenčionėliuose kalbama apie galimybę prijungti ir suaugusiųjų ir jaunimo mokyklą – liktų laisvas dar vienas pastatėlis miesto centre. Viešai nuskambėjo pažadas ir dėl Pabradės gimnazijų sujungimo. Kol kas mažai kalbama, bet daug daroma dėl sveikatos priežiūros pirminio ir antrinio lygių sujungimo, o tai turės žmonėms didelių pasekmių. Pirmiausia – Pabradės gyventojams, nes naujasis ligoninės vadovas siūlo panaikinti Pabradėje slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninę, perkeliant ją į Švenčionis. Tik pagalvokite, kaip sudėtinga būtų pabradiškiams lankyti Švenčionyse savo artimuosius.

Visus sujungimus valdžia pateisina lėšų taupymu. O kaip gyventojų interesai? Ar ne jais rūpintis žadėjo, kai prašė balsuoti?

Sujungimas dar turi ir „bonusų“ - galima lengvai atsikratyti „nepatogių“ vadovų. Aš, kaip visą jaunystę dirbęs mokytoju žmogus, darysiu viską, kad šiuos juodžiausius planus sužlugdyčiau. Kaip ir visos kitos kalbos, turėjo pagrindo ir Pabradėje sklandžiusios, kad lenkai nepatenkinti Pabradės „Ryto“ gimnazijos direktore, nes ji – ne jų žmogus. Manau, tarybos posėdyje Laimą Markauskienę, kaip sakė kažkada Prezidentė, pavyko „paskiepyti“ - paviešinus lenkų politikų ketinimus, jie turėtų sustoti ilgam.

Kaip šio rajono patriotas, negaliu ramiai žiūrėti, kaip vilniečiai berniokai – meras su savo pritrauktais abejotinais patarėjais ir specialistais - žingsnis po žingsnio „siaurina“ rajoną, nuvaro įmones, griauna darbo vietas. Ar ne keista, kad tuo metu, kai nemaža dalis mūsų rajono gyventojų susiranda darbus Vilniuje, šie važinėja priešinga kryptimi?

Gerbiamieji, matydami, kaip valdžia „malkas skaldo“, nelikime abejingi. Savo miestą, rajoną turime saugoti ir ginti. Darykime tai kartu. Jūsų pasiūlymų ir idėjų laukiu telefonu: 8 698 08323.

Vytautas BULKA