Mes turime 377 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2209
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18410
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94440
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Lapkričio 21-ąją susitikime Švenčionėlių progimnazijoje

2015 m. lapkričio 18 d. trečiadienis, Nr.86 (1522)

Šeštadienį, lapkričio 21 d. Švenčionėlių progimnazija minės lietuviškos mokyklos Švenčionėliuose įkūrimo 100 metų jubiliejų. Šventė prasidės 10 val. šv. Mišiomis Švenčionėlių Šv. Edvardo parapijos bažnyčioje. Nuo 11 val. – šventė Švenčionėlių progimnazijoje.

Švenčionėlių pagrindinės mokyklos istorija nesiekia labai tolimų laikų, kadangi mokykla įsikūrusi mieste, kuris rašytiniuose šaltiniuose (žemėlapyje) pirmą kartą paminėtas 1865 m.

Pirmoji pradžios mokykla Švenčionėliuose buvo įsteigta 1907 m., tačiau joje buvo mokoma rusų kalba.

1915 m. kunigo Prano Čaglio pastangomis prie bažnyčios buvo įsteigta lietuviška pradinė mokykla. 1919 m. mokykla nustojo veikti, nes Lietuva tapo karo lauku. 1920 m. buvo atgaivinta dviklasė lietuviška mokykla, išlaikoma privačios organizacijos „Rytas“ veikusi su pertraukomis iki 1924 m.

1924-1939 m. veikė tik lenkiška šešiaklasė mokykla. 1929-1931 m. ši mokykla veikė be koncesijos. 1931-1932 m. buvo mokoma nelegaliai.

1939 m. pradėjo veikto lietuviška mokykla. Apie 1940 m. buvo baigta statyti medinė Švenčionėlių mokykla. Jos statyba truko 22 metus. Mokykla buvo pradinė, septynmetė, aštuonmetė ir pagaliau – vidurinė. 1955 m. išleista pirmoji laida.

1958 m. buvo pradėta statyti nauja mokykla, kuri 1962 m. rugsėjo 1 d. pasitiko Švenčionėlių vaikus.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę tuometinės direktorės Laimutės Šapokienės, mokyklos bendruomenės ir klebono K.Gailiaus bei kunigo P.Tarvydo dėka mūsų mokykla buvo pašventinta.

1997 m. rugsėjo 1 d. realinės ir humanitarinės klasių duris atvėrė pirmieji gimnazistai, kurie 2000 m. išsikėlė į įsikūrusią Švenčionėlių gimnaziją, o mokyklą baigusi 47-oji abiturientų laida užvertė vidurinės mokyklos istorijos puslapį. 2001 m. mūsų mokykla reorganizuota į pagrindinę.

Nuo 2004 m. rugsėjo 1 d. mokyklai priskirti du pradinio ugdymo skyriai: Reškutėnų „Ryto“ draugijos ir Pašaminės pradinio ugdymo skyriai, įsikūrė specialiojo ugdymo (lavinamoji) klasė. 2006 m. rugsėjo 1 d. įsteigta priešmokyklinio ugdymo klasė.

2007 m. duris užvėrė Pašaminės skyrius. 2010m. išsikėlė specialiojo ugdymo (lavinamoji) klasė. 2010 m., paminėjęs 100 metų mokyklos jubiliejų, duris užvėrė Reškutėnų skyrius.

2011 m. gruodžio 30 d. Švenčionių r. savivaldybės tarybos sprendimu, pakeistas mokyklos pavadinimas į Švenčionių r. Švenčionėlių progimnaziją. Kitų metų sausio 18d. šis pavadinimas buvo įregistruotas registre.

Taigi, nors ir keitėsi istorinės aplinkybės, santvarkos, politiniai vėjai, tačiau mokykla visada gyvavo ir iki šiol išlieka viena daugiausiai mokinių turinčia mokykla – šiais mokslo metais pas mokosi arti pusės tūkstančio mokinių. Mūsų mokykla orientuota į kryptingą, efektyvų ir sėkmingą mokymąsi. Joje dirba aktyvūs, kūrybingi, profesionalūs mokytojai, gebantys sėkmingai veikti besikeičiančioje mokykloje, kurios sudėtine kultūros dalimi yra nuolatinė plėtra ir tobulėjimas, kuri nuolat mokosi ir skatina kitus. Demokratiškas mokyklos valdymas ir humanistinė jos filosofija lemia efektyvų mokymo proceso organizavimą, visų mokykloje esančių grandžių bendravimą ir bendradarbiavimą. Tokioje aplinkoje ugdytiniai gerai paruošiami tęsti tolimesnį mokymąsi pasirinktoje mokymo įstaigoje, išmoksta mokytis, išauga sąmoningais piliečiais, gebančiais gyventi ir veikti nuolatinėje kaitoje. Perfrazavus dainos apie mokyklą žodžius, tai – dideli namai prie aukštų pušų, be kurių mums negerai...

Kad visiems šiuose dideliuose namuose būtų gerai, mūsų misija yra ugdymosi aplinkos, paremtos gražiu bendradarbiavimu ir bendravimu, skatinančios įvairių gebėjimų moksleivių bei viso mokyklos bendruomenės nuolatinį norą tobulėti, nukreiptos į gerą veiklos rezultatą, kūrimas.

Taigi kviečiame visus, kam šie dideli namai svarbūs ir brangūs, kam tai yra dalis gyvenimo, būti susitikimų ir prisiminimų dienos svečiais ir dalyviais.

Rita GASPAREVIČIENĖ

Švenčionėlių progimnazijos direktorė

 
Reklaminis skydelis