Mes turime 318 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1297
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17498
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93528
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionėlių miesto bibliotekoje pamokėlės, kaip mažinti vartojimą

2015 m. lapkričio 25 d. trečiadienis, Nr.88 (1524)

VšĮ „RV Agentūra“ kartu su VšĮ „Žalias taškas“ lapkričio 9 d. Švenčionėlių bibliotekoje surengė įdomų renginį „Kita forma bibliotekose“. Čia buvo pristatytas dviejų dalių seminaras – paskaitos ir ekodirbtuvės. Paskaitą skaitė ekologijos ir aplinkosaugos srities specialistė, VšĮ „RV Agentūra“ direktorė Vaida Griškevičienė. Dalyviai sužinojo daug naudingos informacijos apie mus supančią gamtą, apie grėsmes, kurios kyla netinkamai tvarkant ir nerūšiuojant atliekas. Akcentuota, kad mažinant vartojimą galima prisidėti prie švarios aplinkos puoselėjimo. Buvo priminti iš pirmo žvilgsnio elementarūs dalykai, tačiau pastaruoju metu daugelio primiršti. Pavyzdžiui, patarimas gerti vandenį iš čiaupo, kuris Lietuvoje yra labai aukštos kokybės, kuo mažiau arba visiškai nenaudoti plastikinių maišelių arba juos naudoti daug kartų ir t.t. Tokios paprastos priemonės svariai prisideda prie gamtos išteklių saugojimo ir aplinkos taršos mažinimo. Susirinkusieji išgirdo daug naujo apie vartotojiškumą, mūsų pirkimo įpročius, gavo patarimų, kaip teisingai apsipirkinėti, kaip galime mažinti atliekų susidarymą arba jas naudingai panaudoti antrą kartą. Lektorė papasakojo ir apie pasaulinio garso kompanijas, kurios savo gaminius kuria ir iš antrinių žaliavų, ar nuo kitų gaminių liekančių nepanaudotų atraižų, detalių ir pan. Beje, nuo senų senovės Lietuvoje buvo paplitusi tradicija austi arba megzti kilimėlius iš audinio atraižų, siūti skiautinius, kuriems neretai būdavo panaudojami ir jau dėvėti nebetinkami drabužiai ar siuvyklose liekančios audinių atraižos. Labai smagu, kad ši ekologiška mada ir vėl sugrįžta į mūsų gyvenimą.

Kaip praktiškai įgyvendinti bent kai kuriuos lektorės patarimus galima buvo išmokti vėliau vykusiose kūrybinėse ekologinio dizaino dirbtuvėse. Joms vadovavo VšĮ „RV Agentūra“ projektų vadovė Rūta Jociūtė – Žolynienė. Susirinkusieji mokėsi panaudoti įvairias žaliavas (audinio skaiutes, kartonines dėžutes, kartoninius vamzdžius, kurie lieka panaudojus popierinius rankšluosčius, ir t.t.) antrą kartą ir iš jų pasigaminti naujų daiktų. Kūrybinėse dirbtuvėse dalyvavę ir suaugusieji, ir vaikai su malonumu įsijungė į kūrybinį procesą, gamino įvairiaspalvius knygų aplankus, dar actekų išrastus muzikos instrumentus - lietaus vamzdelius. Rūta pamokė, kaip iš kartono, popieriaus, audinio atliekų sukurti savo išskirtinius skirtukus-knygeles, kurie puikiai pasitarnauja skaitant įdomią knygą – norint nepamiršti puikios minties ją galima įsirašyti į šių skirtukų puslapius.

Visi, kam įdomūs tokie dalykai, gali dalyvauti ekodizaino „Kita forma“ konkursuose. Jo rengėjai sako: „Tai – stimulas pakeisti savo gyvenimo būdą, arba proga parodyti, ką jau darai, kad žemė būtų malonesnė vieta gyventi ne tik dėl to, ką mums suteikia gamta, bet ir dėl to, ką mes pasidarome patys neeikvodami jos išteklių. Tai aplinkosauginis konkursas, kurio metu gabūs, nebijantys naujovių ir būti išskirtiniais, kūrybingi žmonės, naudodami kitiems žmonėms šiukšle tapusią medžiagą, verčią ją meno kūriniais, stebinančiais savo formomis, idėja ir pritaikymo buityje ar interjere galimybėmis“. Konkurse gali dalyvauti įvairaus amžiaus ir išsilavinimo žmonės, kadangi visi dalyviai yra skirstomi į keturias grupes: studentų, mokinių, profesionalų ir neprofesionalų. Daugiau informacijos apie konkursą, dalyvio anketą ir reikalavimus galima rasti www.rvagentura.lt Laiko dar yra – eksponatai priimami iki gruodžio 20 d. Nugalėtojai apdovanojami prizais.

Pasak Švenčionėlių bibliotekoje viešėjusių Vaidos ir Rūtos, jų tikslas skatinti visuomenę nelikti abejingais aplinkai, kurioje gyvename, supažindinti su procesais vykstančiais joje, bei pasiūlyti būdus, kuriais kiekvienas iš mūsų, panaudodamas savo kūrybiškumą, galėtų mažinti vartojimą, taršą ir prisidėti prie švarios ir darnios aplinkos puoselėjimo.

Renginio pabaigoje vyko viktorina, jos metu, teisingai atsakę į klausimus laimėjo simbolinius prizus.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis