Mes turime 303 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5578
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19438
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91795
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Lietuviškai mokyklai Švenčionėliuose – šimtas metų

2015 m. lapkričio 25 d. trečiadienis, Nr.88 (1524)

Lapkričio 21 d. surengta didinga ir iškilminga šventė – lietuviškos mokyklos Švenčionėliuose 100-mečio paminėjimas.

Lapkritis – jau vėlus ruduo, šalia Švenčionėlių progimnazijos augantys kaštonai jau seniai nubarstė ir lapus, ir vaisius... Kiekviena šios mokyklos mokinių karta pavasarį laukdavo kol šaus į dangų prie mokyklos augančių kaštonų žiedų žvakės, kol pasklis salsvas jų žiedų aromatas, o rudenį, prasidėjus mokslo metams, skubėdavo rinkti žemėn bumbsinčius rudus, lygius ir glotnius kaštonų vaisius, ne visus dar išsivadavusius iš žalio dygliuoto apsauginio apvalkalo... Šį savotišką Švenčionėlių mokyklos, kuri keičiantis laikmečiams, politinėms situacijoms, keitė pavadinimus, bet visada buvo lietuviška, simbolį šįkart pakeitė saldūs dailiai supakuoti sausainiai – kaštonai, kuriais buvo vaišinami garbūs svečiai ir mokytojai.

Net tada prieš šimtą metų, 1915-aisiais, kai, pasak LR Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nario Valentino Stundžio – Lietuvos dar nebuvo, o Švenčionėliuose lietuviška mokykla jau buvo. Lietuva gims 1918-aisiais. O lietuviai čia jau buvo daugelį amžių ir iki tol: kalbėjo lietuviškai, meldėsi lietuviškai, statė lietuviškus vaidinimus, kaip galėjo, taip mokė lietuviškai vaikus, dažnai slapta nuo visokio plauko okupantų, knygnešiai rizikuodami gyvybėmis gabeno lietuviškas knygas, aplinkui ir Švenčionėliuose steigėsi švietimo draugijos „Rytas“ skyriai... 1915 m. Švenčionėlių „Ryto“ draugijos skyriaus pirmininko kunigo Prano Čaglio pastangomis prie bažnyčios buvo įsteigta pirmoji lietuviška mokykla Švenčionėliuose, kurioje gimtąja kalba mokėsi 30 vaikų. Taip prasidėjo lietuviškos mokyklos Švenčionėliuose istorija, kurioje buvo ir didelių pakilimų, ir nuopuolių, ir džiaugsmų, ir problemų, tačiau visą šį šimtmetį Mokykla gyvavo, suteikdama žinių ir išleisdama į suaugusiųjų gyvenimą vis naujas ir naujas švenčionėliškių ir aplinkinių kaimų mokinių kartas.

„Bažnyčia, mokykla, šeima“, - šie žodžiai dažnai skambėjo įvairių šventėje kalbėjusiųjų lūpose. Juk ir lietuviška mokykla Švenčionėliuose prasidėjo nuo bažnyčios. Ir šventė prasidėjo mišiomis Švenčionėlių Šv. Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčioje, o vėliau tęsėsi Švenčionėlių progimnazijoje. Čia dalyvavo daug svečių, rėmėjų, buvusių mokytojų ir mokinių. Šia proga Švenčionėlių progimnazijos direktorės pavaduotoja Nijolė Kapačinskienė išleido kokybišką, turiningą ir gražiai iliustruotą knygą „Lietuviška mokykla Švenčionėliuose 1915-2015“, kurios leidimą rėmė LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir Švenčionių rajono savivaldybė ir nemažai kitų rėmėjų ir pagalbininkų. Garbiems svečiams, rėmėjams, buvusiems mokyklos direktoriams ir mokytojams buvo įteiktos prisiminimo dovanos – 100 metų jubiliejui skirtos knygos ir kolekciniai medaliai. Vienas iš nuolatinių šios mokyklos rėmėjų ir švenčių dalyvių buvęs abiturientas kolekcininkas Zigfridas Jankauskas dar padovanojo mokyklai ir jo iniciatyva Lietuvos kolekcininkų asociacijos išleistą voką, skirtą Švenčionėlių lietuviškos mokyklos šimtmečiui.

Daugeliui mokytojų buvo įteiktos Švenčionių r. savivaldybės padėkos, o LR Seimo narys Valentinas Stundys  įteikė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto padėkas ilgiausiai mokykloje dirbusiems mokytojams. Mokyklos bendruomenę sveikino ir dovanas dovanojo LR Seimo narys Petras Čimbaras, LR Seimos narys, Kultūros ministras Šarūnas Birutis, Švenčionių rajono savivaldybės tarybos nariai, Švietimo, kultūros įstaigų atstovai, buvę mokyklos direktoriai ir įvairių laidų mokiniai. Buvo daug šiltų, jautrių, smagių kalbų, prisiminimų. Ne vienas abiturientas čia gavo vertingų mokslo žinių, sutiko ir išsaugojo pirmąją meilę, daug kas pasirinko pedagogo kelią. Tačiau kokį kelią jie bebūtų pasirinkę, daugelio iš jų mintyse ir širdyse mokykla užima ypatingą vietą, tokią, į kurią vis atveda keliai ir vis sugrįžtama...

Švenčionėlių progimnazijos direktorė Rita Gasparevičienė padėkojo visiems susirinkusiems, prisidėjusiems prie jubiliejinės šventės organizavimo, darbo leidžiant knygą, medalį ir parengiant koncertinę programą.

O koncertas buvo išties nuostabus. Šoko, grojo, dainavo, deklamavo gražus būrys Švenčionėlių progimnazijos mokinių. Lyriniais intarpais pagyvindami mokytojai Gražina Jarmalytė, Stasė Černiauskienė ir Darius Kavšinas su mokiniais labai vaizdžiai papasakojo mokyklos istoriją, kuri glaudžiai siejasi ir su Švenčionėlių miestelio įsikūrimu ir vystymusi. Susirinkusieji salėje buvo labai budrūs, tad nepraleido pro ausis, kai, matyt netyčia, liko nepaminėtas vienas iš ilgamečių Švenčionėlių vidurinės mokyklos direktorių Zenonas Baranauskas. Klaida buvo ištaisyta, istorija tęsėsi toliau. „Esate labai atidūs“, - pasidžiaugė istorikė S.Černiauskienė, neleidžiančiais atsipalaiduoti „mokiniais“.

Po šventės, direktorė R.Gasparevičienė dar kvietė nesiskirstyti ir pasivaišinti kava, arbata ir jubiliejiniu tortu, pasidairyti, gal kur nors vaikštinėja seniai nematytas buvęs bendraklasis ar mokytojas. Nemažai abiturientų laidų ta proga organizavosi ir klasės susitikimus, aplankė į šventę negalėjusius atvykti mokytojus.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis