Mes turime 299 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6030
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27917
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71900
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Karinės pratybos – iš arti

2015 m. lapkričio 28 d. šeštadienis, Nr.89 (1525)

Artėjant Lietuvos Kariuomenės dienai – lapkričio 23-ajai – Pabradės ,,Žeimenos“ gimnazijos prezidentė Katažyna Volodko ir istorijos mokytojas Jurijus Stundžia lapkričio 18 d. surengė išvyką į Pabradės poligoną stebėti NATO karinių pratybų „Geležinis kardas 2015“. Šios pratybos yra ypač svarbios, nes jose Lietuvos kariuomenė kartu su sąjungininkais treniruojasi ir rengiasi kolektyvinei šalies gynybai pagal Šiaurės Atlanto 5-ąjį straipsnį. Pratybose dalyvauja per 2 tūkstančius karių iš 9 NATO valstybių ir Gruzijos. Poligone lankosi ir pratybas stebi Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Į Pabradės poligoną atvykome autobusu, o iki pratybų vietos teko važiuoti kariniu transportu. Visos mergaitės važiavo šarvuočiu, į kurį telpa apie devynis žmones. Kiekviena turėjo užsidėti šalmą, nes buvo labai ankšta ir važiuojant nelygiu keliu galima buvo atsitrenkti galva į šarvuočio lubas. Vaikinai važiavo geresnėmis sąlygomis – juos į pratybų vietą atgabeno karinis sunkvežimis. Atvykę turėjome progą pabendrauti su kariškiais ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Kanados bei Latvijos. Mes taip pat galėjome apžiūrėti, pačiupinėti, palaikyti karinę amuniciją. Visiems turbūt labiausiai patiko apžiūrinėti lietuvių karių demonstruojamą oro pajėgų naikintuvą „Stinger“. Tą dieną  oras pasitaikė nekoks, bet visi buvo labai susidomėję ir net negalvojo, kurgi čia greičiau pasislėpti nuo lietaus…

Po karinės technikos ir ginkluotės apžiūros, kurią į pratybas atgabeno jose dalyvaujantys sąjungininkai, pakilome į specialiai tam įrengtą aikštelę stebėti didžiausių šiais metais Lietuvoje vykstančių lauko pratybų parodomosios dalies.

Įspūdžius, patirtus Pabradės poligone, prisiminsime dar ilgai. Tokie vaizdai ir gąsdina, ir priverčia susimąstyti, jog svarbiausia – Taika ir Ramybė visame Pasaulyje.

Ivona Julija IVANOVSKA