Mes turime 336 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6368
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28255
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72238
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių vidurinės mokyklos jaunųjų miško bičiulių klubas „Žuvėdra“

2011 m. spalio 29 d., šeštadienis Nr.80 (1127)

Tai vienas iš septynių jaunųjų miško bičiulių būrelių, kuriuos globoja VĮ Švenčionėlių miškų urėdija. Su šiuo klubu bendraujame jau bene dešimtmetį. Per tuos metus atlikta labai daug bendrų darbų: pasodintas Europos miškas bei keli hektarai kitų miškų, kasmet renkamos šiukšlės, kabinami inkilai, tvarkomi pažintiniai takai. Be to, klubas „Žuvėdra“ aktyviai dalyvauja ir urėdijos organizuojamuose renginiuose: Grybų šventėje, JMBS stovyklose, piešinių konkursuose ir pan.

Klubui „Žuvėdra“ vadovauja biologijos mokytoja Oksana Gončarova. Šiuo metu klubą lanko 16 moksleivių. Šiais metais pasikeitė klubo sudėtis, mat buvę nariai jau baigė mokyklą. Todėl ir dirbti su jais tenka kaip su pradedančiaisiais. Pirmasis susipažinimas su klubo nariais įvyko spalio 13 dieną. Tą dieną išsiaiškinome, ką moksleiviai žino apie mišką, jo svarbą žmonėms, gyvūnams bei augalams. Sprendėme lengvus ir daug žinių nereikalaujančius kryžiažodžius.

Pažintį su mišku, urėdijos gamtos paveldo objektais tęsėme jau kitą savaitę - išvykos metu. Pirmos išvykos metu nutarėme pasidairyti po Švenčionių miesto apylinkes, kurios įeina į Sirvėtos regioninio parko teritoriją. Išvykoje dalyvavo Sirvėtos regioninio parko vyr. ekologė Irina Jusienė ir vyr. kraštotvarkininkas Marius Semaška. Pirmiausia susipažinome su hidrologiniu gamtos paminklu – Lino verdene. Čia vyksta tvarkymo darbai, Lino verdenė ir privažiavimas iki jos keičiasi: suformuota automobilių stovėjimo aikštelė, nuo jos iki verdenės tiesiamas akmenimis grįstas takas, pastatyta didelė graži pavėsinė ir nauji miško baldų komplektai.

Klubo vadovė Oksana Gončarova į išvyką paėmė mobilią vandens tyrimo laboratoriją, tad galėjome atlikti Lino verdenės ir Sėtikio ežero vandens cheminius tyrimus. Įsitikinome, kad Lino verdenės vanduo puikios kokybės.

Po to aplankėme Adamavo ąžuolą, Stanislavavo abu ąžuolus: piramidinį ir paprastąjį. Stanislavave ekskursiją pasitiko ir apie dvaro istoriją papasakojo vyr. bibliotekininkė Franė Bičkuvienė. Klubo „Žuvėdra“ narius ypač sudomino klėtelės ekspozicija.

Pakeliui užsukome į Šventos kaimą. Čia apžiūrėjome kaip rekonstruojamas Sirvėtos regioninio parko lankytojų centras ir aplankėme dar vieną gamtos paminklą - liepų pavėsinę. Gaila, kad liepų skaičius čia nuolat mažėja, kažkada jų buvo 26, o dabar beliko tik 19.

Klubo „Žuvėdra“ narius sužavėjo Švenčionių apylinkių kraštovaizdis. Nors diena buvo apsiniaukusi, vis tiek malonu akis buvo paganyti po Švenčionių aukštumos peizažus, prisiliesti prie senolių ąžuolų ir pajusti Liepų pavėsinės ramybę.

Onutė GYLIENĖ
VĮ Švenčionėlių miškų urėdijos ryšių su visuomene specialistė