Mes turime 417 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3885
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20086
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96116
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Jaunųjų šaulių kasdienybė – teorija ir praktika

2015 m. gruodžio 5 d. šeštadienis, Nr.91 (1527)

Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje – jaunųjų šaulių užsiėmimai

Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės Švenčionių šaulių 13-osis kuopos nariai nuolat renkasi į teorinius ir praktinius užsiėmimus. Šiemet jų užsiėmimai vyksta Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje, kurios administracija mielai suteikė šauliams patalpas, galimybę naudotis multimedija ir rengti savo užsiėmimus. Į užsiėmimus susirenka ir gimnazijoje, ir progimnazijoje besimokantys jaunuoliai, kuriems svarbi tėvynės ateitis, aktualus Lietuvos saugumas, kurie nori būti stiprūs ir fiziškai, ir morališkai, jiems artimos visos Šaulių sąjungos puoselėjamos vertybės. Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės Švenčionių šaulių 13-osios kuopos vado pavaduotoja Inesa Bagdonienė džiaugėsi gimnazijos vadovų supratingumu ir palaikymu. „Sąlygos jaunųjų šaulių užsiėmimams Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje puikios, - sakė Inesa Bagdonienė. – Vaikinai ir merginos noriai lanko užsiėmimus, kuriuose mokomės svarbių dalykų: susipažįstame su geopolitinėmis aktualijomis, aptariame svarbiausius įvykius, mokomės, kaip atpažinti propagandą, dezinformaciją, kaip jai atsispirti, elgtis su ginklais, kokia yra kario ekipuotė, kaip elgtis ir išgyventi ekstremaliose situacijose, kaip padėti civiliams karinio konflikto atveju ir t.t.“.

 

Garbinga organizacijos istorija tęsiama

Lietuvos šaulių sąjungos įkūrimo data laikoma 1919 m. birželio 27 d. Be karinio mokymo, tarpukaryje šauliai plačiai vykdė tautos kultūrinimo darbą, taip pat aktyviai sportavo. Artėjant antrajai sovietų okupacijai į užsienį pasitraukę šauliai bei patriotiškai nusiteikę Amerikos lietuviai apie Lietuvos šaulių sąjungos atkūrimą paskelbė Čikagoje. Prasidėjus Lietuvos atgimimui, Kaune vykusiame mitinge buvo oficialiai paskelbtas Šaulių sąjungos atkūrimas. Nuo tada Lietuvos šaulių sąjunga užima reikšmingą vietą Lietuvos jaunimo pilietinio ir patriotinio ugdymo sistemoje.

Lietuvos šaulių sąjunga paskelbė, kad šiemet gruodžio 1-ąją Vilniaus karininkų ramovėje vyko Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės vado pasikeitimo ceremonija. Nuo šiol sostinės ir apylinkių šauliams vadovaus mjr. Mindaugas Milius. Tai pirmas kartas per atkurtos nepriklausomos Lietuvos laikotarpį, kai šaulių rinktinei pradeda vadovauti profesinės tarnybos karys.

 

Lietuvos šaulių sąjungos veiklos planai

Šį rudenį Lietuvos šaulių sąjungos štabas ir rinktinių vadai bei jų pavaduotojai buvo susirinkę į 2016 m. veiklos plano rengimo seminarą. Intensyvaus darbo grupėse metu nuolatinės tarnybos šauliai parengė dokumentų projektų. Svarbiausi iš jų – LŠS veiklos, LŠS karinio rengimo bei jaunųjų šaulių veiklos planas. Remdamosi jais rinktinės parengs savo veiklos planus. Buvo išnagrinėtas ir įsakymo projektas su priedais dėl šaulių kovinių būrių suformavimo pirmąjį 2016 m. ketvirtį. Didelis dėmesys kitais metais bus skiriamas mokymo pajėgumų bei vadų kvalifikacijos kėlimui. Šioje srityje daugiausia darbuosis spalio mėnesį įkurtas LŠS mokymo centras. Kruopščiai nagrinėtos personalo bei materialinių resursų temos.

 

Kaimynų patirtisir bendradarbiavimas

Lapkričio pradžioje Rygoje į pasitarimą buvo susirinkę trijų Baltijos šalių giminingų sukarintų organizacijų atstovai. Kasmet vykstančiame susitikime su Latvijos ir Estijos atstovais mūsų šaliai atstovavo Lietuvos šaulių sąjungos vadas ats. plk. ltn. Liudas Gumbinas, LŠS vado pavaduotojas – jaunųjų šaulių vadas ats. kpt. Vytautas Žymančius ir vyr. mokymo specialistė švietimui ir pilietiniam ugdymui Germantė Bartkutė. Estijoje yra dvi sukarintos jaunimo organizacijos – mergaičių ir berniukų. Susitikimo metu buvo pasirašytas 2016 metų veiklos protokolas ir nubrėžtos kitų metų bendradarbiavimo gairės. Buvo įsipareigota rengti ir dalyvauti vieni kitų renginiuose, stovyklose bei užsiėmimuose. Susitikime taip pat dalyvavo Jungtinės Karalystės kadetų treniravimo centro vadas plk. ltn. Gavin P. Jones, susitikimo metu pristatęs organizacijos veiklą, struktūrą. Tikimasi, kad į Baltijos šalių organizuojamus renginius, stovyklas ir kitą planuojamą veiklą įsitrauks ir kadetai.

 

Kario ekipuotė

Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės Švenčionių šaulių 13-osis kuopos šauliai taip pat nesnaudžia. Patys rengia ir dalyvauja įvairiose stovyklose, sukarintuose užsiėmimuose, kviečia kartu prasmingai leisti laiką ir kitoms organizacijoms priklausančius arba niekur nedalyvaujančius jaunuolius. Šaulys – Lietuvos nepriklausomybės saugotojas ir gynėjas, pasiryžęs kilus grėsmei, negailėdamas gyvybės, ginti ir saugoti Lietuvos Respubliką ir jos piliečius. Šaulių sąjungos tikslas – stiprinti šalies gynybinę galią, padėti krašto apsaugos struktūroms rengti mobilizacinį rezervą. Jaunieji šauliai rengiami pagal keturių pakopų jaunojo šaulio mokymo programas. Teoriniuose ir praktiniuose užsiėmimuose aukštesnės pakopos šauliai veda užsiėmimus ir dalinasi patirtimi.

Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje vykstančiuose užsiėmimuose kaip tik ir teko dalyvauti. Šauliai Greta ir Lukas parengė teorinį pristatymą apie kario ekipuotę, o Paulius, kuris jau yra Krašto apsaugos savanoriškų pajėgų (KASP) savanoris, parodė, kaip viskas atrodo praktiškai. Jis pademonstravo, kaip reikia užsidėti šalmą, kaip susikomplektuoti kuprinę, būtiniausius daiktus ir įrankius, kad būtų saugu ir patogu tolimame žygyje. Pasak Pauliaus, kario kuprinė turėtų būti maždaug trečdalis kario svorio. Užsiėmimų dalyviai ir patys mielai išbandė, kaip jaučiasi karys su pilna ekipuote.

 

Profesionalus elgesys su ginklu

Vienos iš įdomesnių pamokų jaunuoliams – kaip saugiai ir profesionaliai elgtis su ginklu. Čia taip pat pradžiamokslį išdėstė Paulius, kuris jau turi išsilaikęs testus naudojimosi įvairiais ginklais. Vaikinas supažindino jaunesniuosius savo draugus su ginklų savybėmis, kaip ginklą reikia užtaisyti, kaip elgtis radus ginklą, kaip perduoti jį kitam kariui ir t.t. Paulius pabrėžė, kad įvairios nelaimės atsitinka ne tik nežinant kaip elgtis su ginklu, bet ir mažai tobulinant savo įgūdžius, atsipalaiduojant per ilgus tarnybos metus, prarandant budrumą tam tikrose situacijose. Be to, šios naudojimosi su ginklais pamokėlės naudingos ir civiliniame gyvenime, pavyzdžiui, žaidžiant dažasvydį, kur neretai nepaisoma elementarių saugumo reikalavimų.

Teoriniuose užsiėmimuose įgytos žinios paprastai įtvirtinamos ir praktiniuose užsiėmimuose, stovyklose, žygiuose, kurie paprastai yra šaulių kasdienybė ir jų labai mėgstami. Užsiėmimų dalyviai džiaugėsi per moksleivių atostogas dalyvavę šaulių mokymuose, kur visą savaitę gyveno kareivišku ritmu, anksti kėlėsi, sportavo, mokėsi ir tapo įvairiapusiškai tvirtesni bei drausmingesni.

Irena POŽĖLIENĖ

 

alt      Projektą „Šauliai: visada pasirengę!“ remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, skirtos paramos dydis 1500 Eur.

 

 
Reklaminis skydelis