Mes turime 262 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3450
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21994
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69320
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Į knygos puslapius sugulusi gyvoji istorija

2015 m. gruodžio 5 d. šeštadienis, Nr.91 (1527)

Rankose laikau dar spaustuvės dažais kvepiančią knygą „Gyvoji istorija“, kurią išleido Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija, o knygoje – mokinių ir mokytojų užrašyti pasakojimai, kuriuos pasakojo jų artimieji.

Užrašyti ir išspausdinti pasakojimus apie į praeitį nueinantį laiką – puikus sumanymas. Čia norėčiau pacituoti rusų poeto ir fotografo Jevgenijaus Jevtušenkos prieš daugelį metų Vilniuje per parodos atidarymą pasakytus žodžius: „Iš šeimų fotoalbumų susideda tautos ir valstybės istorija“. Tą patį galima pasakyti ir apie tokios knygos kaip „Gyvoji istorija“ svarbą, nes iš tokių paprastų žmonių pasakojimų galima surašyti tam tikros epochos metraštį, o tai, kas išspausdinta, jau ir yra to metraščio dalis, nes žmonių gyvenimų istorijos iškeliaus į amžinybę kartu su jais, o jei ta istorija užrašyta, ji jau išliks. Tame ir yra užrašyto ir išspausdinto žodžio svarba.

Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijoje išleista knyga „Gyvoji istorija“ jau antra Lietuvoje. Pirmoji išleista Prienuose „Žiburio“ gimnazijoje. Kaip tik dalyvaujant ten knygos „Gyvoji istorija“ pristatyme ir gimė švenčioniškiams idėja išleisti panašaus pobūdžio knygą. Žinoma, tas tęstinumas – tik simbolinis, nes Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos išleistoje knygoje jau kitos istorijos, kiti pasakojimai. Galima pasvajoti, kad prie dviejų pirmųjų knygų prisidėtų dar kelios dešimtys, kokia tai nuostabi būtų serija.

Pagrindinis krūvis leidžiant knygą „Gyvoji istorija“ Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijoje teko projekto kuratorei, anglų kalbos mokytojai metodininkei Dianai Galatiltienei, bet prisidėjo ir visa gimnazijos bendruomenė. Viršelio konkursą laimėjo 2b klasės mokinė Gabija Vitkauskaitė, o fotografijas tvarkė ir maketavo biologijos mokytojas Virgilijus Cicėnas, kuris ir per knygos pristatymą daug fotografavo. Tai juk taip pat gyvosios istorijos dalis. O dabar šiek tiek trumpai apie patį knygos „Gyvoji istorija“ pristatymą Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijoje.

Svečių atvažiavo tikrai daug. Iš Prienų „Žiburio“ gimnazijos visas autobusas atvažiavo. Gausus ir amerikiečių būrelis buvo. Miela buvo tarp renginio svečių matyti ir savo gyvenimo istorijas pasakojusius žmones. Renginio vedėjai Gabriela Ratabylska ir Deividas Dubinovas pristatė svečius, o pirmoji apie projektą „Gyvoji istorija“ kalbėjo kuratorė, anglų kalbos mokytoja Diana Galatiltienė, kuri papasakojo apie projekto pradžią ir vykdymo eigą. Tas kelias nuo idėjos iki knygos nebuvo jau toks trumpas. Juk ne tik reikėjo pasakojimus užrašyti, bet ir išversti į anglų kalbą. Po to tos istorijos buvo siunčiamos į JAV San Diego universiteto profesorei Nancy Hanssen, kuri tas istorijas skaitydavo, tvarkydavo, po to visa tai keliaudavo atgal į Švenčionis. Teko derintis ir prie laiko skirtumo, bet visa tai, kaip sakė projekto koordinatorė Diana Galatiltienė, buvo malonus bendravimas, davęs puikų rezultatą.

- Tikiuosi, kad į knygą sugulusios istorijos padės jaunimui suprasti, kad šiandieninė nepriklausoma Lietuva – didžiulė vertybė ir daugelio žmonių kovos rezultatas, - baigdama savo pasisakymą, kurio metu visiems prisidėjusiems prie projekto įgyvendinimo nuoširdžiai dėkojo, sakė Diana Galatiltienė.

Lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Laima Juodagalvienė, kuriai teko tvarkyti lietuviškus istorijų tekstus, sakė:

- Širdis džiaugiasi, kad gimė nauja knyga. Ši knyga – išskirtinė, kitokia. Ji mūsų visų parašyta, ir ne tik parašyta, bet daugelio čia, salėje, sėdinčių išgyventa, iškentėta, išraudota. Redaguodama į knygą sudėtas istorijas, jas perskaičiau daugybę kartų, kai kurias skaičiau kaip savas. Pats brangiausias palikimas – užrašyti prisiminimai.

Laikinai einanti Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos direktorės pareigas Daiva Jasiulionienė kalbėdama apie projekto svarbą sakė:

- Kiekvienam žmogui didžiausia brangenybė – tautos laisvė. Mūsų istorija – tai nuolatinė kova. Tą istorijos laikotarpį turi žinoti kiekvienas jaunas žmogus. Puiku, kad projekto sumanytojai JAV San Diego universitetas ir Prienų „Žiburio“ gimnazija pasidalino šia idėja su mumis ir padėjo ją įgyvendinti. Švenčionių krašto žmonių pasakojimai atgulė šioje knygoje.

JAV San Diego universiteto profesorė Nancy Hanssen pasidžiaugė projekto „Gyvoji istorija“ sėkme ir dėkojo visiems, prisidėjusiems prie to, kad pasaulį išvydo knyga „Gyvoji istorija“. Mokytoja Virginija Duksienė prisiminė prieš 15 metų prasidėjusią pažintį su profesore Nancy Hanssen, kuri tęsiasi iki šiol, asmeninė pažintis peraugo į puikaus projekto įgyvendinimą.

Įdomios buvo ir projekte dalyvavusių mokinių mintys. Ir nors jos skirtingos, bet visiems tai buvo puiki galimybė giliau pažvelgti į vyresnių žmonių pasaulį ir suvokti, kad tų žmonių patirtis – neįkainojama.

Negaliu nepaminėti ir knygos viršelio konkurso nugalėtojos Gabijos Vitkauskaitės ir knygą maketavusio biologijos mokytojo Virgilijaus Cicėno, kuriam teko visą surinktą medžiagą sudėti į knygą.

Knygos „Gyvoji istorija“ pristatymo metu koncertavo Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos kolektyvai, estradinis trio, „Atgaja“ ir „Aušrela“, o svečiai iš Prienų „Žiburio“ gimnazijos į Švenčionis atvažiavo su visu choru ir, žinoma, sveikinimais su projekto „Gyvoji istorija“ tąsa. Šia proga švenčioniškius sveikino ir svečiai iš JAV ir kiti pristatyme dalyvavę žmonės. Su gražia ir prasminga knyga norėčiau pasveikinti ir aš koordinatorę Dianą Galatiltienę ir visus projekto dalyvius ir rėmėjus, JAV San Diego universitetą, nes jų investicijos puikiai panaudotos. Įdomi pradžia padaryta, žengtas pirmas, bet tvirtas žingsnis, tikėkimės, kad ne paskutinis.

Algis JAKŠTAS