Mes turime 297 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:562
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16763
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92793
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Gruodžio 10-oji – Tarptautinė žmogaus teisių diena. Turime ginti ir kovoti už tai, kas mums brangu ir svarbu

2015 m. gruodžio 9 d. trečiadienis, Nr.92 (1528)

Jungtinių Tautų Organizacija nuo 1950 metų gruodžio mėnesio 10 dienos skatina valstybes minėti Žmogaus teisių dieną. Dabartiniu metu klausimai, susiję su žmogaus teisėmis, pareigomis ir laisvėmis yra nuolat aptarinėjami, jais diskutuojama. O šios dienos proga yra itin tinkama pokalbiams ir prisiminimams apie mūsų teises, apie teisingumo stygių ir pan.

Noriu prisiminti praėjusio amžiaus šviesulį - atominės ir vandenilinės bombos kūrėją - Andrejų Sacharovą, kuris yra pasakęs: „Žmonių visuomenei būtina intelektualinė laisvė“. Galbūt pats prisidėjimas prie pavojingo ginklo kūrimo, o gal ir kitos priežastys, paskatinusios ir leidusios įvertinti potencialiai galimą branduolinio ginklo žmonijai grėsmę, A.Sacharovą paskatino tapti aktyviu žmogaus teisių gynėju ir disidentu, neparankiu sovietiniam režimui. Įdomu tai, kad nuo 1988 m. įsteigta šio Nobelio taikos premijos laureato vardu pavadinta Europos Parlamento premija yra kasmet teikiama kovotojams už minties laisvę.

Reikia džiaugtis, kad mes gyvename laisvoje ir nepriklausomoje valstybėje, kurioje žmonių laisvės yra aukščiau visko. Gaila, dar ne visada tą įvertiname, taip pat pasitaiko ir atvejų, kada yra bandoma vienokiomis ar kitokiomis priemonėmis varžyti mūsų laisvę. Labai daug kas priklauso ir nuo mūsų pačių, nuo mūsų pasirinkimų. Turime nenuilstamai ginti ir kovoti už tai, kas mums brangu ir svarbu. Tačiau, prisiminus praeities epizodus, skirtumai akivaizdūs. Pavyzdžiui, šiandien mums nebėra pagrindo ir poreikio kaip senais laikas platinti paslapčia straipsnių ar įvairių laikraščių, lankstinukų: savo mintis galime išsakyti viešai. Manau, mūsų protėviams buvo net sunku pagalvoti apie tai, kad kažkada išauš tokia diena, kai be vargo bus galima išsakyti savo nuomonę ar požiūrį tam tikru klausimu. Taip pat galima kalbėti, ne tik apie žodžio laisvę bet ir apie visas kitas laisves, kurias mums suteikia:

- teisė turėti ir pasirinkti darbą;

- teisė į teisingą darbo apmokėjimą;

- teisė į deramą gyvenimo lygį;

- teisė į socialinę apsaugą;

- teisė į savalaikę ir kokybišką medicininę pagalbą;

- vaiko teisė gauti tinkamą paramą iš valstybės, kad būtų apsaugota jo teisė į mokslą;

- senyvo amžiaus žmonių teisė į socialinę apsaugą;

- teisė į teisingą bylos nagrinėjimą teisme;

- nusikaltimo aukų teisės;

- teisė į nuosavybės neliečiamumą.

Ne veltui išvardinau šias žmonių teises. Jomis, remiantis tyrimų bendrovės „Vilmorus“ atliktais tyrimais, Lietuvos žmonės labiausiai nepatenkinti. Bet ar užtenka tiktai pagalvoti apie tai, kad mūsų netenkina vieni ar kiti dalykai? Ar nevertėtų kai kada pasižiūrėti į save iš šono? Ar mes tikrai viską padarėme, kad tai pakeistumėme? Ar mes dalyvavome visuose referendumuose, rinkimuose ir panašiuose renginiuose, kuriuose sprendžiamas mūsų likimas? Ar mes tik numojame ranka ir balsuojame už tuos, kurie daugiausiai žada, bet atėję į valdžią nesugeba priimti net elementariausių sprendimų, nes bijo likti nepopuliarūs?.. Juk ne veltui kadaise plačiai skambėjo daina „Pabudome ir kelkimės“...

Jeigu išsamiau palygintumėme mūsų protėvių ir mūsų dabartinį Gyvenimą, mes gyvename puikiai – kone kaip rojui, bet tobulumui ribų nėra ir žmogus nuolat nori daugiau ir geriau... Reikia džiaugtis pasiektais rezultatais, tačiau tuo pačiu negalime nuleisti rankų, turime kovoti visi drauge už tai, kad būtų dar geriau, kad pasiekti rezultatai atitiktų dabarties laikotarpio žmonių poreikius ir lūkesčius. Tad visi drauge pabuskime, atsikelkime ir eikime į priekį „Galingai pirmyn!“.

Saulius ŠILINIS

 
Reklaminis skydelis