Mes turime 266 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1574
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20118
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67444
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Reškutėnuose – Gamtos klasė

2011 m. lapkričio 5 d., šeštadienis Nr.81 (1128)

Šalia Kretuono ežero esančiame Reškutėnų kaime spalio 25 d. vyko sujudimas. Nebeveikiančios mokyklos patalpose atidarėme Gamtos klasę. Visi besidomintys gamta ir jos paslaptimis, ypač moksleiviai čia gaus daug ekologijos žinių. Sienose išpieštos įvairių tipų buveinių panoramos: lapuočių ir spygliuočių miškai, aukštapelkė su ežerėliais, ežeras, pieva... Buveinės „apgyvendintos“ tik joms būdingomis, specifinėmis, rūšimis. Kiekvienas žvėris, paukštis, žuvis, vabzdys nupieštas, o pagal numerėlį šalia sužinome ir jo vardą. Kas gyvena ar auga lapuočių miške, tas nebūna pušynuose, kieno buveinė aukštapelkėje, tas neapsigyvens pievoje. Ekspozicijoje parodytos svarbiausios rūšys – tipinės buveinėms, raudonosios knygos ir įrašytos į ES Direktyvų sąrašus.

Žemiau panoramų išrikiuotos augalų fotografijos. Kiekvieno augalo vieta pritaikyta prie aukščiau rodomos buveinės. Matome ir kai kuriuos žvėrelius, baikščius paukščius, kurių gamtoje iš arti nepamatysime: juk visi bijo žmogaus...

Gamtos klasėje rado vietos ir spalvotų drugių kolekcija. Šventės dalyviai stebėjosi, niekada nėra matę „tiek daug drugių vienoje vietoje“. Ilgame mokyklos koridoriuje, vedančiame ekspozicijos link, sienas uždengė dideli fotonuotraukų teminiai stendai. Juose galima pamatyti daugelio grybų, augalų, paukščių, drugių, vabalų, varliagyvių ir roplių rūšių ir sužinoti jų vardus. Vienas stendas rodo ir pasakoja apie svarbiausius Aukštaitijos NP ežerus.

Prie ekspozicijos pasitiks ir ANP biologai, ir Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centro darbuotojai, ir su moksleiviais atvykę biologijos mokytojai.

Gamtos klasę organizavo Kęstutis Lisauskas – Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centro direktorius, o ekspoziciją įrengė Aukštaitijos NP Gamtos sk. specialistai biologai: skyriaus vedėjas Tautgirdas Masiulis, botanikė Asta Survilaitė, ekologas Artūras Čeponis. Buveinių panoramas piešė Irena Šimonienė. Didžiulį fotografijų kiekį iš savo sukauptų rezervų atidavė biologas Bronius Šablevičius. Ekologinio švietimo klasės įrengimą dalinai rėmė Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centras, bet taip pat Aukštaitijos NP Gamtos sk. ekologai prisidėjo savo asmeninėmis lėšomis. Jie parodė, kad svarbius, reikalingus darbus galima atlikti ir be madingų tūkstantinių „projektų“.

Pilnai įrengtos Gamtos klasės simbolinį raktą direktoriui K.Lisauskui įteikė T.Masiulis. Susirinkę kaimo bendruomenės žmonės ir svečiai nepagailėjo gražių žodžių ekspozicijos autoriams, Gamtos klasei linkėjo naudingos veiklos. Jų tarpe Švenčionių rajono Švietimo skyriaus vedėjas Kęstutis Kapačinskas, Švenčionėlių seniūnas Antanas Juodaitis, Reškutėnų muziejaus vedėja Viktorija Lapėnienė, Daugėliškio vidurinės mokyklos direktorė Rima Cibulskienė, Kaltanėnų girininkijos girininkas Ramūnas Tamulis.

T.Masiulis pateikė idėją, kad moksleiviams per maža išklausyti biologines paskaitas Gamtos klasėje. Štai šalia esančiose Žemaitiškės balose beveik nebeliko vandens ir pelkių paukščių. Dėl stipraus užžėlimo žuvėdros nebesukuria buvusių lizdų kolonijų. Jaunimo rankos galėtų pagaminti mažyčius plaustelius ir nuplukdyti į ramius balų kampelius. Ant jų lizdus galėtų sukrauti įvairios žuvėdros, mažieji kirai, antys, kragai. Moksleiviai galėtų pagelbėti ir kertant krūmelius balų pakraščiuose. Tai praktiniai gamtosauginiai darbai, per kuriuos mūsų pagalbininkai suprastų jų svarbą ir įsimintų ekologinius gamtos reiškinius.

Aukštaitijos NP ekologų nuomone, dabar per daug akcentuojamos gamtos ekspozicijos patalpose. Tačiau net moderniai, spalvingai pateikta faktinė medžiaga ant sienų negali prilygti pamokoms ir praktiniams darbams gyvoje gamtoje. Sieninės iliustracijos turėtų būti tik pagalbinės, pradinės mokymo priemonės.

Reškutėnai plačiai žinomi dėl svarbios, prasmingos šio krašto Lietuvos istorijos, dėl itin vertingo istorinio-etnografinio muziejaus, dėl gamtiniu požiūriu įdomaus Kretuono ežero ir jo apylinkių. Nuo šiol trauką į Reškutėnus sustiprins ir naujoji Gamtos klasė.

Aukštaitijos NP Gamtos sk. specialistų inf.