Mes turime 163 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1789
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5182
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52508
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Neliūdėkime laukime...ateina brangiausias svečias

2015 m. gruodžio 16 d. trečiadienis, Nr.94 (1530)

„Kaip mes elgiamės, kai paskambina geras draugas ir sako tuoj užsuksiąs į svečius? – retoriškai klausė Švenčionėlių Šv. Edvardo parapijos klebonas Raimundas Macidulskas, kreipdamasis į susirinkusius Advento popietėje Švenčionėlių miesto kultūros centre. – Tiesiame staltiesę, dedame puodukus, sausainius, kaičiame arbatinuką... O per Adventą laukiame Jėzaus Kristaus gimtadienio. O tai vis dėlto daug daugiau negu draugo, net ir labai labai brangaus, atėjimas. Tad čia jau arbatos su sausainiais nepakaks. Reikia kažko didingesnio ir prasmingesnio – ypač savo sielai: apsivalyti nuo blogų minčių, poelgių, atsiprašyti tų, kuriuos įžeidei ar nuskriaudei, atiduoti skolas – taip pat ne tik materialias, ypač – dvasines, ištesėti pažadus sau ir savo artimui“. Tačiau, klebono manymu, liūdėti per Adventą nereikia, juk laukiame ypatingo šviesaus įvykio, tad laukime susikaupę, bet dvasiškai pakylėti, kaip laukiame brangaus, bet ilgai nematyto ir išsiilgto žmogaus, tada jo atėjimas tikrai bus ypatingas... Klebonas pasidžiaugė, kad daugumą iš renginio dalyvių jau matė bažnyčioje, taip pat priminė ir kitiems apsilankyti.

Adventas, lotyniškai reiškiantis „atėjimą“, arba leliumai – krikščionių religijoje laikotarpis nuo Šv. Andriejaus dienos iki Jėzaus gimimo. Jis trunka beveik mėnesį; per tą laiką praeina 4 sekmadieniai. Liaudies kalendoriuje tai – rimties, dvasinio apsivalymo metas, ūkinių darbų pabaiga.

Adventas – ne tik ramybės, bet ir paslaptingas, mistiškas laikas. Pagal kiekvienos Advento savaitės sekmadienį spėjami orai. Švenčionėlių kultūros centre buvome susirinkę trečiąjį Advento sekmadienį – rudenį. Tikrai rudeniška dargana buvo už lango, tačiau salėje visus šildė ir vainikuose spingsinčios žvakės, ir kvapni arbata su kūčiukais, ir graži meninė programa, ir šiltas tarpusavio bendravimas.

Adventinę popietę vedė Milda Petkevičienė ir Gražina Jarmalytė. Jos parinko ypatingų žodžių ir eilėraščių posmų, kurie krito kiekvienam tiesiai į širdį. Kalėdines giesmes ir dainas atliko Gyčio Šalnos vadovaujamas jaunimo choras, savo eiles skaitė mokytoja Irma Asinavičienė, kanklėmis puikiai grojo jos mokinė Karolina Karneckaitė, teminius šokius atliko Editos Račinskienės šokių mokomi Švenčionėlių vaikų lopšelio darželio „Vyturėlis“ vaikučiai.

Taip pat veikė dailės dirbtuvėlės, kur Vida Vilutienė parodė, kaip galima pačiam sukurti angeliuką, žaisliuką, eglutę ar skirtuką knygai. Daug kam šie mieli suvenyrai taps namų puošmena per Kalėdas.

Irena POŽĖLIENĖ