Mes turime 360 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2268
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18469
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94499
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Trumpai

2015 m. sausio 16 d., šeštadienis, Nr.4 (1537)

Kaip niokojamas mūsų turtas

Į redakciją paskambino susirūpinusi Švenčionėlių miesto gyventoja. Ji pasakojo, kaip, anot jos, naujoviškai valomas sniegas Liepų g. Gyventoja pastebėjusi, kad sniegą valantis traktorius važiuoja šaligatviu ir taip valo ir gatvę, ir šaligatvį. Vėliau atsirado ir daugiau gyventojų, mačiusių šaligatviais lakstantį traktorių. Žmonės nuogąstauja, kad šaligatviai gali neatlaikyti traktoriaus – juk jie skirti vaikščioti pėsčiomis. Liepų g. - viena gražiausių Švenčionėlių gatvių, sutvarkyta vykdant ES projektus pagal europinius standartus. Keista, kad savivaldybės kontroliuojami darbuotojai taip atžagariai elgiasi su mūsų visų turtu.

 

Teismo sprendimas: kioską iš daugiabučio pašonės nukelti

Švenčionių rajono apylinkės teismas išnagrinėjo civilinę bylą pagal Nacionalinės žemės tarnybos ieškinį UAB „Blueberryja“ su trečiaisiais asmenimis, Švenčionių rajono savivaldybės administracija ir Valstybine teritorijų planavimo ir statybos inspekcija dėl valstybinės žemės valdytojo teisių pažeidimo. Nors netoli savivaldybės esantis paviljonas seniai stovi tuščias, sutarys prieš kelerius metus nepratęstos, atsakovo atstovas Alfreda Grigienė su ieškiniu nesutiko. Trečiųjų asmenų – savivaldybės ir inspekcijos - atstovai ieškinį palaikė.

Teismas nusprendė ieškinį tenkinti ir įpareigojo UAB „Blueberryja“ per tris mėnesius savo lėšomis atlaisvinti 87,5 kv. metrų valstybinės žemės plotą, esantį Vilniaus g. Švenčionių m. netoli gyvenamojo namo Vilniaus g. 11. Teismo sprendimu laikinas statinys – paviljonas – turi būti nukeltas arba nugriautas savininko lėšomis, o statinio stovėjimo vieta sutvarkyta.

Sprendimo apskundimas atsakovui galėtų teikti šansų nebent tuo atveju, jeigu tretieji asmenys – savivaldybė – pakeistų poziciją atsakovo, kurio atastovas yra įtakinga socialdemokratų partijos Švenčionių skyriaus narė Alfreda Grigienė, naudai. Socialdemokratai rajone yra valdančiųjų liberalų partneriai.

 

Išklausė užpernykštę ataskaitą

Pirmajame šių metų rajono savivaldybės tarybos posėdyje rajono ligoninės vyr. gydytojas Tomas Saladis teikė 2014 metų veiklos ataskaitą. Dalis tarybos narių suglumę ir sakė neturintys žodžių, kaip tai vertinti ir juokavo: „Turbūt pramiegojo“...

Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė Vilniaus apskrities sveikatos sistemos plėtros ir ligoninių konsolidavimo ketvirtąjį etapą. Pastarųjų metų patirtis rodo, kad viskas plėtojasi ir konsoliduojasi Vilniuje, mažoms ligoninėms tai nieko gero nežada,o mūsų politikai gyvena užpernykščiais prisiminimais.

 

Valytojos grįžta, bet tik į vieną mokyklą

Prieš porą metų savivaldybė atsisakė nebūdingos funkcijos – sargų ir valytojų, tą patį padarė jai priklausančios įstaigos. Šias paslaugas buvo nuspręsta pirkti konkurso būdu. „Tai pažangus būdas – paslaugas turi teikti privatus verslas. Perkama paslauga visada pigesnė, mažinamos įstaigų išlaidos, nereikia pirkti valymo priemonių. Kaip sakoma, kiekvienas dirba savo darbą, susidaro sąlygos pasireikšti smulkiajam verslui“, - vardino privalumus buvęs meras Vytautas Vigelis. Jo nuomone, vadovams naudingiau turėti šias pareigybes savo žinioje, tad jie nenorėjo atsisakyti. Vis dėlto patirtis parodė, kad buvo nemažai sutaupyta.

Grąžinti valytojas buvo liberalų rinkimų pažadas. Beveik po metų bent vienai įstaigai, bet įvykdė. Posėdyje leista Pabradės „Ryto“ gimnazijai grįžti prie senos tvarkos ir įsteigti 7,5 etato valytojų (anksčiau buvo 13 etatų). Vytautas Vigelis tai vertina kaip žingsnį atgal. Tiesa, kitų įstaigų vadovai atgal neskuba.

 

Užkliuvo bobutės

Rajono valdžia užsimojo prieš bobutes, kurios prie varganų pensijų vieną kitą eurą prisiduria turgaus prieigose parduodamos žiupsnelį krapų, krienų šaknelę, daigelių, stiklinę kitą uogų, kelis kiaušinius ir kt. Dažnai jų prekės mažiau kainuoja, negu turgaus bilietas. Todėl jos ir sutupia ant atsineštų kėdučių turgaus prieigose su savo gėrybėmis. Taip buvo nuo senų laikų, ir niekam jos neužkliuvo.

Paskutiniame posėdyje oficialiai priimtas sprendimas gali tokį versliuką pribaigti. Švenčionyse valdžia uždraudė prekiauti turgaus prieigose. Smulkiems prekeiviams numatyta vieta - automobilių stovėjimo aikštelė prie vaistažolių fabriko ir kažkodėl tik penktadieniais, nors ir kitomis dienomis, ypač pavasarį, prie turgaus vyko prekyba. Baisiau nesugalvosi. Eidami į turgų žmonės stabtelėdavo ir prie bobučių, o specialiai eiti daug kas nepanorės. Nepatogu visiems – ir prekeiviams, ir pirkėjams, ir vairuotojams, kurie ten stato automobilius.

Buvęs komisijoje, kuri turėjo parinkti vietas prekybai, tarybos narys Vytautas Bulka sako kovojęs vienas prieš visus, bet jo nuomonę dauguma ignoravo. „Manau, tie turgeliai galėjo likti kur buvę. Jeigu jau taip norėjo perkelti, tai Švenčionyse siūliau bent jau ne toliau A.Rymo g. Gatvė plati, dideli šaligatviai, galima dalį jos skirti smulkiai prekybai pačių užaugintomis gėrybėmis. Antraip kur ieškosime pirmųjų braškių ar naminio sūrio?“ - dėstė Vytautas Bulka. Į jo siūlymus taryba neatsižvelgė.

Bandysiančius prekiauti senose vietose ir be leidimų žmones valdžia grasina bausti. Gal dėl šalto oro, o gal prigąsninti žmonės kažkur dingo. Viena kita močiutė su gabalėliu sviesto ar pora šiltų kojinių baugščiai glaudėsi už parduotuvės kampo.

Gėda valdžiai!

Švenčionių krašto“ inf.

 
Reklaminis skydelis