Mes turime 565 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2619
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21040
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:102789
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ne tik Grinčas vogė Kalėdas...

2015 m. sausio 23 d., šeštadienis, Nr.6 (1539)

Pabradės „Žeimenos“ gimnazijoje direktorės įsakymu pirmokams buvo neleista dalyvauti kalėdinės eglutės šventėje. Šiems vaikams yra tekę iškęsti ir baisesnių dalykų – 5 pirmokės buvo vejamos lauk iš mokyklos.

 

Pirmokams neatsirado vietos šventėje

Sunku patikėti tuo, ką išgirdau iš Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos pirmokėlių mamyčių – jų vaikų nepriėmė į eglutės šventę. Tiesiog buvo pranešta, kad šventėje dalyvauja vaikai nuo 2 klasės. Jeigu ne Seimo narė Larisa Dmitrijeva, šie vaikai būtų ir Kalėdų Senelio nepamatę. Seimo narė atlygino mokyklos skriaudą su kaupu – išrūpino šiems vaikams kvietimus į eglutės šventę sostinėje, Seime. Būtų gerai, jeigu ši skriauda ar kaip bepavadintume, būtų vienintelė. Ji kol kas šviežiausia. Pašaliniam pavojinga daryti išvadas, sunku perprasti žmogiškuosius santykius kolektyve. Teko dalyvauti rusų kultūros festivalyje šioje mokykloje. Viskas atrodė labai gražu, renginyje dalyvavo direktorė, pasveikino, įteikė apdovanojimus. Todėl sunku patikėti, kad tam tikra grupė mokyklos bendruomenės čia gali patirti atskirtį, būti žeminama. Deja, ministerijos lygiu nustatytų faktų nenuginčysi.

 

Ne pirmas konfliktas

Nesigilinsime, kiek galėjo būti konfliktų šioje mokykloje ir kiek laiko tai tęsiasi, tiesiog paimsime šiuos mokslo metus. O prasidėjo jie... nuo konflikto, pasiekusio net Švietimo ir mokslo ministeriją.

Rugsėjo viduryje Švietimo ir mokslo ministerijos atstovės Ramutė Zungailienė ir Alma Jakelienė lankėsi gimnazijoje ir dalyvaujant gimnazijos vadovybei, rajono savivaldybės administracijos atstovams ir pareiškimą pasirašiusiems tėvams, tyrė pareiškimuose nurodytus faktus apie vaikų priėmimą į gimnaziją, nustatė pažeidimus, vėliau pateikė rekomendacijas.

 

Pažeista priėmimo tvarka

Švietimo ir mokslo ministerijos atstovės nustatė, kad mokinių priėmimas į gimnaziją buvo vykdomas nesilaikant rajono savivaldybės tarybos sprendimu patvirtintos priėmimo tvarkos. Analizuojant mokinių priėmimą į gimnaziją paaiškėjo, kad gimnazijoje vyrauja praktika, kai pirmų klasių komplektavimas patikėtas pirmųjų klasių mokytojoms, kurios lanko būsimus pirmokus namuose, renka tėvų prašymus, ir formuojasi sau klases, nors gimnazijos direktorės įsakymu patvirtintuose pareiginiuose nuostatuose tokia pareiga mokytojams nenumatyta.

Ministerija atkreipė dėmesį, kad teisės aktų, reglamentuojančių mokinių priėmimą, nesilaikymas sudarė galimybę kilti konfliktinei situacijai. Netinkamas ir nepakankamas tėvų informavimas tapo kliūtimi tėvams laiku (kovo- birželio mėn.) kreiptis į Švietimo pagalbos tarnybą dėl vaikų brandumo nustatymo.

ŠMM pažymi, kad gimnazijos direktorė Katažina Maciusovič nesilaiko gimnazijos nuostatų.

 

Rugsėjo 2-4 d. „skersvėjai“

Dėl direktorės veiksmų, beje, praktiškai nesuvokiamų, rugsėjo 2-4 d. nagrinėtas atskiras klausimas. ŠMM atstovės konstatavo, kad darytina išvada, jog rugsėjo 2-4 d. vykstant pamokoms gimnazijos direktorė įvairiais tikslais užeidavo į 1 b klasę, mokinių akivaizdoje teikė nurodymus bei pastabas mokytojai, tuo trukdydama ugdymo procesui bei galimai pažemindama mokytoją. Rugsėjo 4 d. 1b klasėje vykstant lietuvių kalbos pamokai, apsilankė net penkių asmenų grupė: direktorė Katažina Maciusovič, pavaduotoja Natalija Grigorjevienė, mokytoja Lilia Prišmont, specialioji pedagogė Honorata Tiukšo, socialinė pedagogė Svetlana Kostiak. Apsilankymo tikslas - patikrinti mokinių lankomumą. Tolesni „delegacijos“ veiksmai kelia šiurpą. Gimnazijos direktorė įvardino vardais ir pavardėmis 5 mokinius (pirmokėlius!), juos pakvietė prie savęs ir pareiškė, kad šie vaikai mokykloje negali būti. Iškviestos mergytės sutriko ir pasimetė, tada pamoką vedusi mokytoja pakvietė jas į ratelį prie kitų mokinių. ŠMM atstovės pareiškė, kad manytina, jog vaikai galimai patyrė stresą ir pasijuto pažeminti.

 

Direktorė nevaldė situacijos. Švietimo skyrius jos taip pat nevaldo

ŠMM atstovės pažymėjo, kad nagrinėtu laikotarpiu gimnazijos direktorė nevaldė situacijos ir nepakankamai atsakingai vykdė švietimo įstaigos vadovo funkcijas, numatytas Švietimo įstatyme. Be to, netinkamai organizavo gimnazijos dokumentų tvarkymą ir saugojimą. Patikrinimą atlikusios ministerijos atstovės taip pat padarė išvadą, kad gimnazijos direktorė savo veiksmais ne tik sudarė sąlygas kilti konfliktui, bet ir kilus konfliktui nesugebėjo jo išspręsti, nevaldė situacijos, sukėlė psichologinę įtampą ir galimai pažemino 1 b klasės mokytoją ir jos mokinius.

Savivaldybės administracijai ministerija pasiūlė įvertinti Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos direktorė Katažinos Maciusovič vadybinę veiklą.

Deja, savivaldybės administracija pasirodė bejėgė. Jos neveikimas paruošė našią dirvą naujiems konfliktams, nuo kurių kenčia ir vaikai, mažiausieji – pirmokai, iš kurių taip pat pavogė Kalėdas, tik ne Grinčas, o valdininkai.

Kokio efektyvumo galima tikėtis iš rajono savivaldybės administracijos skyriaus, kuris, kaip ir kiti 5 skyriai, dėl neaiškių priežasčių ilgai be vedėjo pats plūduriuoja kaip gelda be irklų. Na, išėdė pusę skyrių vedėjų, bet tai gi ne priežastis palikti skyrius be vadovų, neskelbti konkursų pareigoms užimti. Priežastis numanoma...

Irena PAULIUKEVIČIENĖ